27
Σαβ, Απρ

Η σύγκρουση των θεμελιωδών δικαιωμάτων με τις θεμελιώδεις ενωσιακές αρχές: Το παράδειγμα του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης

Τα θεμελιώδη δικαιώματα που κατοχυρώνονται από τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έρχονται πολύ συχνά σε σύγκρουση με άλλες θεμελιώδεις αρχές της ενωσιακής εννόμου τάξεως και ιδίως με την αρχή της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών μελών και την πηγάζουσα από αυτή αρχή της αμοιβαίας αναγνώρισης. Η σύγκρουση αυτή είναι ιδιαίτερα εμφανής στον τομέα του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης. Το θέμα πραγματεύεται σε ανοικτή τηλεδιάλεξη με τίτλο «Η σύγκρουση των θεμελιωδών δικαιωμάτων με τις θεμελιώδεις ενωσιακές αρχές: Το παράδειγμα του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης» την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024 στις 18:00 μ.μ. ο Δρ Γιώργος Αναγνωσταράς, Ειδικός Επιστήμονας-Νομικός στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης της Ελλάδος.

Η τηλεδιάλεξη διοργανώνεται από το Προπτυχιακό Πρόγραμμα (ΒΑ) στη Νομική (εξ αποστάσεως) του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) και την Έδρα Jean Monnet με αντικείμενο «Θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Δικαιώματα και Δικαστική Ολοκλήρωση», την οποία κατέχει ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ενωσιακού Διοικητικού Δικαίου του ΑΠΚΥ Αλέξανδρος Τσαδήρας.

Η παρακολούθηση της τηλεδιάλεξης είναι ελεύθερη για κάθε ενδιαφερόμενο μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://tinyurl.com/6d9ynxr7

Η σύγκρουση των θεμελιωδών δικαιωμάτων με τις θεμελιώδεις ενωσιακές αρχές είναι ιδιαίτερα εμφανής στον τομέα του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης και οδηγεί ενίοτε σε τριβές με τα Συνταγματικά Δικαστήρια κάποιων κρατών μελών, οι οποίες έχουν ως υπόβαθρο την αμφισβήτηση του απόλυτου χαρακτήρα της υπεροχής των ενωσιακών κανόνων και της εντεύθεν επιβαλλόμενης απαγόρευσης παροχής από τα κράτη μέλη ενός υψηλότερου βαθμού προστασίας των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων από εκείνον που προσφέρεται από τον Χάρτη. Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναπτύξει επί του θέματος μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα νομολογία, η οποία επιχειρεί να συγκεράσει την προστασία των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων με τις θεμελιώδεις ενωσιακές αρχές, προασπίζοντας παράλληλα την αυτονομία της ενωσιακής εννόμου τάξεως και την υπεροχή των κανόνων της. Το θέμα πραγματεύεται ο Δρ Γιώργος Αναγνωσταράς, Δικηγόρος, Διδάκτωρ Δικαίου Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ειδικός Επιστήμονας-Νομικός στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, Εντεταλμένος Διδασκαλίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Μέλος Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Ο Δρ Αναγνωσταράς αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συνέχισε τις σπουδές του στο University of Bristol, σε μεταπτυχιακό και ειδακτορικό 3πίπεδο. Έχει συγγράψει πάνω από 60 πρωτότυπες επιστημονικές μελέτες επί θεμάτων Δικαίου Ευρωπαϊκής Ένωσης και Δικαίου Μέσων Ενημέρωσης, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν δημοσιευθεί στις κορυφαίες ευρωπαϊκές νομικές επιθεωρήσεις. Το έργο του έχει τύχει ευρύτατης επιστημονικής αναγνώρισης, έχοντας εκατοντάδες ετεροαναφορές.


Add event to calendar

AppleGoogleOffice 365OutlookOutlook.comYahoo