09
Πεμ, Μάι

«Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ» Αυλαία με Κική Αργυρού και Αντώνη Γεωργίου

Ανοίγει αυλαία στις 29 Ιανουαρίου 2024, ο 5ος κύκλος της Σειράς «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ», ο οποίος είναι αφιερωμένος στη Σύγχρονη Κυπριακή Δραματουργία. Τη Σειρά συνδιοργανώνουν το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» και το Προπτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» (ΕΛΠΟΛ) του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) και το Σωματείο Ελληνικού Πολιτισμού (Σωματείο Φοιτητών και Αποφοίτων ΕΛΠΟΛ). Θεατρολόγοι, θεατρικοί συγγραφείς, πρωτοπόροι και πρωτοπόρες του Κυπριακού Θεάτρου, σκηνοθέτες και σκηνοθέτριες συνομιλούν για τη δραματουργία στην πράξη, το παρόν και το μέλλον του σύγχρονου κυπριακού θεάτρου. Στόχος της Σειράς είναι η γνωριμία και ευρεία προβολή της σύγχρονης κυπριακής θεατρικής δημιουργίας και η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των ανθρώπων του χώρου του θεάτρου με το ευρύ κοινό.

Στην πρεμιέρα της Σειράς, η Κική Αργυρού, θεατρολόγος στον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (ΘΟΚ) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Θεατρικού Μουσείου Κύπρου, συζητά με τον Αντώνη Γεωργίου, συγγραφέα διηγημάτων, ποιητικών συλλογών και θεατρικών έργων, επιμελητή θεατρικών ημερολογίων και Δημιουργό της Χρονιάς το 2022 από τον ΘΟΚ για το πολυεπίπεδο έργο του.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2024, στις 19:00 στην Αίθουσα Αρχείου του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ), που είναι υποστηρικτής της Σειράς. Κάθε εκδήλωση του Θεάτρου της Δευτέρας θα προβάλλεται ταυτόχρονα στο διαδίκτυο μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://tinyurl.com/53e937st. Στην πρώτη αυτή εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Πρύτανης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητής Πέτρος Πασιαρδής και ο Γενικός Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου κ. Θανάσης Τσώκος. Την παρουσίαση των εκδηλώσεων αναλαμβάνει η Αθηνά Βιολάρη, ραδιοφωνική παραγωγός στο ΡΙΚ.


 

Add event to calendar

OutlookOutlook.comYahoo


Η Κική Αργυρού είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στις Θεατρικές Σπουδές από το Πανεπιστήμιο Paris 3-Sorbonne Nouvelle. Από το 2017 εργάζεται ως θεατρολόγος στον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου. Ως μέλος του ΜΚΟ TheatrEtc έχει δημιουργήσει και εκτελέσει εργαστήρια εφαρμοσμένου θεάτρου για διάφορες ηλικιακές ομάδες, τόσο στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων όσο και εκπαιδευτικών δράσεων στην Κύπρο. Επίσης, έχει συνεργαστεί με το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και το Κυπριακό Κέντρο Σκηνογράφων, Αρχιτεκτόνων και Τεχνικών Θεάτρου για την έρευνα και επιμέλεια θεατρολογικών μελετών για το κυπριακό θέατρο. Έχει υπάρξει μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης των παραστάσεων των επιχορηγούμενων σχημάτων της Κύπρου από το σχέδιο ΘΥΜΕΛΗ (2016, 2017), των Παγκύπριων Σχολικών Αγώνων Θεάτρου (2015), καθώς και της Επιτροπής Βραβείων Θεάτρου ΘΟΚ (2016-2021). Είναι μέλος του Δ.Σ. του Θεατρικού Μουσείου Κύπρου.

Ο Αντώνης Γεωργίου σπούδασε Νομικά στη Μόσχα και εργάζεται στη Λεμεσό ως δικηγόρος. Ασχολήθηκε με την επιμέλεια των θεατρικών ημερολογίων (2001-2013), με θέμα την ιστορία του κυπριακού θεάτρου, της Θεατρικής Πορείας Λεμεσού. Είναι απόφοιτος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Θεατρικών Σπουδών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Έχει εκδώσει: 

  • Πανσέληνος παρά μία (Ποιήματα), εκδ. Γαβριηλίδη, Αθήνα 2006
  • Γλυκιά Bloody Life (Διηγήματα), εκδ. Το Ροδακιό, Αθήνα 2006, Κρατικό Βραβείο Διηγήματος
  • Ένα αλπούμ ιστορίες (Μια ιστορία), εκδ. Το Ροδακιό, Αθήνα 2014, Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2016
  • Σαν πεταλούδα είμαι (Το Ροδακιό, 2019, ποιήματα)
  • Η ανάσα των δίπλα (Το Ροδακιό, 2022, διηγήματα.)

Με την ποιητική ενότητα Θραύσματα συμμετέχει στο λεύκωμα φωτογραφιών της Αντιγόνης Σολομωνίδου-Δρουσιώτου Ψυχο-γραφίες (Το Ροδακιό 2023). Συμμετείχε στη συλλογική έκδοση διηγημάτων Ονόματα  (Κέδρος, Αθήνα 2008) και σε άλλες συλλογικές εκδόσεις διηγημάτων και ποίησης τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Έχoυν ανεβεί τα θεατρικά του έργα: Αγαπημένο μου πλυντήριο, 2007 ΘΟΚ, (Βραβείο Θεάτρου ΘΟΚ,)  Η Νόσος, 2009, Ο κήπος μας, 2011, La Belote, 2014, Ήμουν η Λυσιστράτη, 2016, Ο θείος Γιάννης, 2019,  Το μπάνιο, 2020, Σε κρίσιμη κατάσταση, 2021. Το Ένα αλποὺμ ιστορίες διασκευάστηκε και ανέβηκε στο θέατρο. Για το έργο Σε κρίσιμη κατάσταση, βραβεύτηκε το 2022 από τον ΘΟΚ με το Βραβείο Δημιουργού της Χρονιάς.