19
Τρι, Μαρ

Σύγχρονες Παιδαγωγικές Θεωρίες και Δράμα/Θέατρο στην Εκπαίδευση (Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ)

Ο 4ος κύκλος ανοικτών τηλεδιαλέξεων με γενικό τίτλο «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ», που διοργανώνει το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, φιλοξενεί τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023 τον Δρα Παναγιώτη Μανιάτη, διδάσκοντα στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, ο οποίος θα δώσει ανοιχτή διαδικτυακή ομιλία με τίτλο: «Σύγχρονες Παιδαγωγικές Θεωρίες και Δράμα/Θέατρο στην Εκπαίδευση».

Η διάλεξη θα αρχίσει στις 19:00 και θα μεταδοθεί μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://bit.ly/3BqTB7B

Στην τηλεδιάλεξη του Δρος Μανιάτη θα παρουσιαστούν οι βασικές θέσεις ορισμένων από τους εκφραστές των πιο σύγχρονων θεωριών στον τομέα της παιδαγωγικής σκέψης και της εκπαιδευτικής πράξης, στο πλαίσιο της μετάβασης από τη νεωτερικότητα στη μετανεωτερική εποχή. Ειδικότερα, θα γίνει αναφορά στις απόψεις του Bruner για την Ανακαλυπτική Μάθηση, του Gardner για τη Θεωρία της Πολλαπλής Νοημοσύνης, του Vygotsky για τον Κοινωνικό Επικοδομισμό, καθώς και η Κριτική Παιδαγωγική προσέγγιση του Freire. Η παρουσίαση των παιδαγωγικών θεωριών έχει ως στόχο τη διασύνδεσή τους με τον ρόλο και τη θέση του Θεάτρου στην Εκπαίδευση. Στην ομιλία επιχειρείται η ανάδειξη της αμφίδρομης σχέσης μεταξύ Παιδαγωγικής και Θεάτρου: οι παιδαγωγικές θεωρήσεις αποτελούν τη θεωρητική βάση η οποία τεκμηριώνει την παιδαγωγική διάσταση του θεάτρου και νομιμοποιεί την παρουσία του στην εκπαιδευτική διαδικασία και, αντιστρόφως, το θέατρο αποτελεί μια ζωντανή δραστηριότητα που συμπυκνώνει χαρακτηριστικά τα οποία αποτελούν ζητούμενο για την εκπαιδευτική διαδικασία.

O Παναγιώτης Μανιάτης είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το ίδιο Τμήμα. Επίσης έχει εκπονήσει μεταδιδακτορική έρευνα που αφορά τον διαπολιτισμικό ρόλο του θεάτρου για παιδιά και νέους. Διδάσκει στο ΕΚΠΑ και στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο μαθήματα όπως Διαπολιτισμική Εκπαίδευση, Ψυχοκοινωνιολογία της Σχολικής Τάξης και Διδακτική Μεθοδολογία σε πτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Το συγγραφικό του έργο επικεντρώνεται σε ζητήματα θεωρίας και πράξης της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, εφαρμογής σύγχρονων διδακτικών προσεγγίσεων στην εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς και ζητήματα εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών. Έχει δημοσιεύσεις σε έγκυρα περιοδικά και ανακοινώσεις σε πολλά ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Συμμετέχει σε ερευνητικά έργα του ΕΚΠΑ και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.


Καταχωρήστε την εκδήλωση στο ημερολόγιό σας

Apple Google Office 365 Outlook Outlook.com Yahoo


Η θεματολογία του 4ου Κύκλου της Σειράς «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ», περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συζητήσεις με σύγχρονους Έλληνες θεατρικούς συγγραφείς, εισηγήσεις για το λαϊκό θέατρο της αναγεννησιακής Ιταλίας, την performance και τη σύγχρονη παράταση, έργα-ορόσημα μεγάλων θεατρικών συγγραφέων, σύγχρονες παιδαγωγικές θεωρίες για το θέατρο στην εκπαίδευση και το ψηφιακό δράμα.