19
Τρι, Μαρ

Μια αρχαία πόλη γίνεται χριστιανική. 3 χρόνια αρχαιολογικής έρευνας του ΑΠΚΥ στην αρχαία Μεσσήνη (2020-2022)

Το Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Καθηγητή Γιώργο Δεληγιαννάκη και σε συνεργασία με την Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Μελετών, διεξάγει από το 2020 συστηματική ανασκαφική έρευνα στην αρχαία Μεσσήνη σε θέση όπου ανακαλύφθηκαν τα ερείπια πρωτοβυζαντινής εκκλησίας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στο κοινό ο Αναπληρωτής Καθηγητής Γιώργος Δεληγιαννάκης σε υβριδική εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022, στις 19:30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του κεντρικού κτιρίου της Ελληνικής Τράπεζας στη Λευκωσία (Γωνία Λεωφόρου Λεμεσού & Αθαλάσσας 200, 2025 Στρόβολος). Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ταυτόχρονα και διαδικτυακά μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο: https://tinyurl.com/y4ss9nyr

Η ανασκαφή πραγματοποιήθηκε σε χώρο όπου είχαν προηγουμένως εντοπιστεί τα ερείπια «βυζαντινής εκκλησίας», ανατολικά του ιερού τεμένους του Ασκληπιού και ο οποίος ανήκε σε ένα από τα ελάχιστα βυζαντινά/μεσαιωνικά τμήματα της πόλης που δεν είχε προηγουμένως ανασκαφεί ή διαταραχθεί από άλλες δραστηριότητες. Το κτήριο γνώρισε αρκετές οικοδομικές φάσεις και χρήσεις κατά το διάστημα μιας χιλιετίας περίπου. Το πλούσιο υλικό που συγκέντρωσε η ανασκαφική ομάδα προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για την ιστορία της βυζαντινής/μεσαιωνικής Μεσσήνης και φωτίζει πτυχές της μετάβασης μιας κοινωνίας οργανωμένης σύμφωνα με τις αρχές της ελληνορωμαϊκής πόλης σε βυζαντινή/μεσαιωνική. Εκτός από τα αποτελέσματα της ανασκαφικής έρευνας, τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό, ο ομιλητής θα αναφερθεί και στις υπόλοιπες μαρτυρίες που διαθέτουμε για τη μετάβαση της πόλης από τις αρχαίες λατρείες στον χριστιανισμό και τη συνύπαρξη χριστιανών και πολυθεϊστών στην πόλη κατά την ύστερη αρχαιότητα. 

 

ΑΦΙΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Καταχωρήστε την εκδήλωση στο ημερολόγιό σας

Apple Google Office 365 Outlook Outlook.com Yahoo