29
Παρ, Μαρ

Το Κράτος ως Επιμηθέας: Όψεις ορθού διαμοιρασμού της δικαιοσύνης μεταξύ θύτη και θύματος εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας

Το άκρως επίκαιρο θέμα «Το Κράτος ως Επιμηθέας: Όψεις ορθού διαμοιρασμού της δικαιοσύνης μεταξύ θύτη και θύματος εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας», το οποίο αποτελεί και διαχρονικό προβληματισμό, πραγματεύεται δημόσια τηλεδιάλεξη, την οποία διοργανώνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «ΠΝΥΚΑ: Πολιτική Ιστορία, Θεωρία και Πράξη» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022. Ομιλητής είναι ο Δρ. Ιωάννης Π. Τζιβάρας, Συντονιστής της Θεματικής Ενότητας «Δίκαιο Ι (Δημόσιο και Ιδιωτικό Δίκαιο Διεθνές Δίκαιο, ΕΕ και Οργανισμοί)» του προαναφερόμενου Προγράμματος.

Η παρακολούθηση της δημόσιας τηλεδιάλεξης, η οποία θα αρχίσει στις 19:00, είναι ελεύθερη για το κοινό μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ (συστήνεται η είσοδος από περιηγητή Google Chrome) στον σύνδεσμο: https://bit.ly/3yAfFNv

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονα το γεγονός πως η δικαιοσύνη ακροβατεί μεταξύ ορθής πρόληψης και αποτελεσματικής καταστολής, ιδίως στο πλαίσιο των εγκλημάτων που αφορούν το σύνολο των εγκληματικών πράξεων, οι οποίες συνθέτουν την κατηγορία των εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας. Παρά το ισχυρό νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα και στην Κύπρο, διαπιστώνεται πρακτικά ότι υφίσταται ακόμη ένα ουσιαστικό κενό στο ζήτημα της πρόληψης, προτού δηλαδή το θύμα συναντήσει τον θύτη μέσα σε μία δικαστική αίθουσα. Στη διάλεξή του, ο Δρ Τζιβάρας επιχειρεί μία ουσιαστική προσέγγιση στο ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας, της παρουσίασης του νομικού πλαισίου, αλλά και των τρόπων εκείνων που απαιτούνται προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική πρόληψη και ενδυνάμωση των θυμάτων, ώστε να υπάρξει αποτελεσματική καταστολή και ουσιαστική τιμώρηση.

Ο Δρ. Ιωάννης Π. Τζιβάρας είναι Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου της Θράκης και Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπι­στημίου. Είναι Διδάσκων και Συντονιστής της Θεματικής Ενότητας ΠΙΘ611: Δίκαιο Ι (Δημόσιο και Ιδιωτικό Δίκαιο Διεθνές Δίκαιο, ΕΕ και Οργανισμοί) στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «ΠΝΥΚΑ: Πολιτική Ιστορία, Θεωρία και Πράξη» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Έχει τιμηθεί με το Βραβείο Εξαίρετης Διδασκαλίας του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου για το Ακαδημαϊκό Έτος 2021-2022.

 

Καταχωρήστε την εκδήλωση στο ημερολόγιό σας

Apple Google Office 365 Outlook Outlook.com Yahoo


Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «ΠΝΥΚΑ: Πολιτική Ιστορία, Θεωρία και Πράξη», όπως και άλλα 12 Μεταπτυχιακά και 4 Προπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, δέχονται αυτή την περίοδο και ως τις 15 Νοεμβρίου 2022 αιτήσεις για εισδοχή νέων φοιτητών για έναρξη σπουδών από το εαρινό εξάμηνο του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους 2022-2023.