Sidebar

20
Σαβ, Απρ

Ο Δρ Γιώργος Κράιας συζητά με τον Παναγιώτη Μέντη (Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ)

4ος Κύκλος Ανοικτών Τηλεδιαλέξεων «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ»: Συνομιλώντας με σύγχρονους Έλληνες θεατρικούς συγγραφείς: ο Δρ Γιώργος Κράιας συζητά με τον Παναγιώτη Μέντη

«Ανοίγει αυλαία» τη Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2022, ο 4ος κύκλος ανοικτών τηλεδιαλέξεων με γενικό τίτλο «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ», τον οποίο διοργανώνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2022-2023. Στην εναρκτήρια εκδήλωση της θεματικής Συνομιλώντας με σύγχρονους Έλληνες θεατρικούς συγγραφείς, ο Δρ Γιώργος Κράιας, Συντονιστής της Θεματικής Ενότητας «Ιστορία του Θεάτρου και Δραματολογία Ι» του Προγράμματος Θεατρικές Σπουδές του ΑΠΚΥ συζητά με τον ηθοποιό και θεατρικό συγγραφέα Παναγιώτη Μέντη.

Η διαδικτυακή αυτή συζήτηση θα αρχίσει, όπως και όλες οι τηλεδιαλέξεις της Σειράς, στις 19:00 και θα μεταδοθεί μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://bit.ly/3BqTB7B

Γιώργος Κράιας και Παναγιώτης Μέντης πραγματεύονται τα έργα Ξένοι και Οίκος Μακμπέθ. Το πρώτο ανέβηκε το 1998 από το Εθνικό Θέατρο και το δεύτερο το 2017 από το Θεάτρο Τέχνης Κάρολος Κουν. Πώς επιλέγει ο Παναγιώτης Μέντης τη θεματολογία του, πώς εκδιπλώνει την πλοκή των έργων του, πώς χειρίζεται τη γλώσσα των ηρώων του και πώς προσεγγίζει από την αρχή μέχρι το τέλος ένα θεατρικό έργο; Στα ερωτήματα θα δώσει απαντήσεις αναλύοντας δραματολογικά τα δύο προαναφερόμενα έργα.

Ο Παναγιώτης Μέντης γεννήθηκε στον Πειραιά, σπούδασε θέατρο στη Δραματική Σχολή Πέλου Κατσέλη και από το 1976 εργάζεται ως ηθοποιός στο θέατρο. Συνεργάστηκε με σημαντικούς θιάσους και μεγάλους πρωταγωνιστές του Ελληνικού θεάτρου, μεταξύ άλλων, με το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, και πολλά από τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα της Ελλάδας. Ως συγγραφέας έχει βραβευθεί δυο φορές με κρατικό βραβείο από το Υπουργείο Πολιτισμού για τα θεατρικά του έργα Playmobil το 1989 και Άννα είπα! το 1994. To 1997 βραβεύτηκε με τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Ωνάση, στον πρώτο Διεθνή Πολιτισμικό Διαγωνισμό του Ιδρύματος για συγγραφή θεατρικού έργου, για το θεατρικό του έργο SAVE. Tο 2001, στον δεύτερο Διεθνή Πολιτισμικό Διαγωνισμό του Ιδρύματος, τιμήθηκε με το τρίτο διεθνές βραβείο για το θεατρικό έργο Ξένοι, που παρουσιάστηκε από τη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Είναι μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας.


Η θεματολογία του 4ου Κύκλου της Σειράς «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ», περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συζητήσεις με σύγχρονους Έλληνες θεατρικούς συγγραφείς, εισηγήσεις για το λαϊκό θέατρο της αναγεννησιακής Ιταλίας, την performance και τη σύγχρονη παράταση, έργα-ορόσημα μεγάλων θεατρικών συγγραφέων, σύγχρονες παιδαγωγικές θεωρίες για το θέατρο στην εκπαίδευση και το ψηφιακό δράμα.


Καταχωρήστε την εκδήλωση στο ημερολόγιό σας

Apple Google Office 365 Outlook Outlook.com Yahoo