Σταθμοί στην ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου Γ’: από τις αρχές του 20ού αιώνα έως τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ) - Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου - Open University of Cyprus
24
Παρ, Μαρ

Σταθμοί στην ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου Γ’: από τις αρχές του 20ού αιώνα έως τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ)

Στο πλαίσιο του 3ου κύκλου της σειράς ανοικτών τηλεδιαλέξεων με γενικό τίτλο «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ», συνεχίζεται το ταξίδι στα μεγάλα ορόσημα της ιστορίας του νεοελληνικού θεάτρου. Τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2022 στις 19:00, ακολουθεί η τρίτη τηλεδιάλεξη «Σταθμοί στην ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου Γ’: από τις αρχές του 20ού αιώνα έως τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», η οποία θα μεταδοθεί διαδικτυακά μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο: https://bit.ly/3BqTB7B.

Εισηγητής είναι ο Καθηγητής Βάιος Λιαπής, Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Θεατρικές Σπουδές» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) που διοργανώνει τη Σειρά Διαλέξεων.

Στις αρχές του 20ού αιώνα, καρποφορούν οι προσπάθειες για τη δημιουργία επαγγελματικού θεάτρου στην Ελλάδα, μολονότι τα πρώτα αποτελέσματα (Βασιλικό Θέατρο, Νέα Σκηνή) είναι βραχύβια. Εντούτοις, ο διάλογος του νεοελληνικού θεάτρου με το ευρωπαϊκό συνεχίζεται, κυρίως χάρη σε συγγραφείς όπως ο Ξενόπουλος, ο Εφταλιώτης, ο Καμπύσης και ο Παντελής Χορν και αργότερα ο Ρώτας, ο Τερζάκης και ο Θεοτοκάς. Σταδιακά, το νεοελληνικό θέατρο ωριμάζει, και με την (επαν)ίδρυση του Εθνικού Θεάτρου το 1930 αλλά και με τη δημιουργία των πρώτων δραματικών σχολών οδηγούμαστε πλέον προς την επικράτηση του επαγγελματισμού.

Ο Βάιος Λιαπής είναι Αντιπρύτανης, Καθηγητής και Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Σπούδασε κλασική φιλολογία στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Γλασκώβης. Έχει διατελέσει μέλος του Institute for Advanced Study (Princeton), επισκέπτης καθηγητής στην École Normale Supérieure (Παρίσι), καθώς και υπότροφος διαφόρων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Έχει σημαντικό ερευνητικό, συγγραφικό και μεταφραστικό έργο στην αρχαία ελληνική γραμματεία, το αρχαίο δράμα, την τραγωδία του 5ου και του 4ου αιώνα π.Χ., την αρχαία ελληνική σοφιολογική γραμματεία, την αρχαία ελληνική θρησκεία, την επιβίωση της αρχαίας τραγωδίας στους νεότερους χρόνους κ.ά. Το 2018 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Απόδοσης Έργου της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στα Νέα Ελληνικά για τη μετάφραση του Κύκλωπα του Ευριπίδη (εκδόσεις Κίχλη, 2016).

 

Καταχωρήστε την εκδήλωση στο ημερολόγιό σας

Apple Google Office 365 Outlook Outlook.com Yahoo


Η θεματολογία της Σειράς «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ» περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εισηγήσεις για τους σταθμούς στην ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου και τα νέα ρεύματα και κατευθύνσεις στο θέατρου του 21ου αιώνα, προκλήσεις και προτάσεις για το θέατρο για παιδιά και νέους, τη λειτουργία των σκηνικών κωδίκων στο θέατρο, καθώς και τους καθρέφτες της εξουσίας στο θέατρο του 20ού αιώνα. Εισηγητές στις τηλεδιαλέξεις θα είναι μέλη του διδακτικού προσωπικού του Προγράμματος «Θεατρικές Σπουδές», καθώς και προσκεκλημένοι ομιλητές και ομιλήτριες από τον χώρο του θεάτρου και των θεατρικών σπουδών.