06
Κυρ, Οκτ

Σταθμοί στην ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου Β’: από την Τουρκοκρατία έως το τέλος του 19ου αιώνα (Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ)

Στο πλαίσιο του 3ου κύκλου της σειράς ανοικτών τηλεδιαλέξεων με γενικό τίτλο «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ», συνεχίζεται το ταξίδι στα μεγάλα ορόσημα της ιστορίας του νεοελληνικού θεάτρου. Αυτή τη Δευτέρα 9 Μαΐου 2022 στις 19:00, ακολουθεί η δεύτερη κατά σειρά τηλεδιάλεξη «Σταθμοί στην ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου Β’: από την Τουρκοκρατία έως το τέλος του 19ου αιώνα», η οποία θα μεταδοθεί διαδικτυακά μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο: https://bit.ly/3BqTB7B. Εισηγητής είναι ο Καθηγητής Βάιος Λιαπής, Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Θεατρικές Σπουδές» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) που διοργανώνει τη Σειρά Διαλέξεων.

Το νεοελληνικό θέατρο γεννήθηκε στην ενετοκρατούμενη Κρήτη τον 16ο αιώνα. Με την οθωμανική κατάκτηση της μεγαλονήσου (1669), ανακόπτεται απότομα το φιλόδοξο θεατρικό πείραμα που είχε ξεκινήσει με τον Χορτάτζη και τους επιγόνους του. Για τους επόμενους δύο αιώνες περίπου, η θεατρική ζωή στις ελληνόφωνες περιοχές εισέρχεται σε μια περίοδο κάμψης, με σποραδικές μόνο εστίες δραστηριότητας, κυρίως σε μερικά νησιά του Αιγαίου, στην Κωνσταντινούπολη και στις παραδουνάβιες ηγεμονίες. Εξίσου σποραδικές, ή και σπασμωδικές, είναι και οι προσπάθειες για θεατρική γραφή και δημιουργία μόνιμου θεάτρου κατά τις πρώτες δεκαετίες του ελεύθερου ελληνικού κράτους. Οι προσπάθειες αυτές θα καρποφορήσουν, με βραχύβια όμως αποτελέσματα, στο τέλος του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα, με την ίδρυση του Βασιλικού Θεάτρου και της Νέας Σκηνής του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου. 

 

Ο Βάιος Λιαπής είναι Αντιπρύτανης, Καθηγητής και Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Σπούδασε κλασική φιλολογία στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Γλασκώβης. Έχει διατελέσει μέλος του Institute for Advanced Study (Princeton), επισκέπτης καθηγητής στην École Normale Supérieure (Παρίσι), καθώς και υπότροφος διαφόρων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Έχει σημαντικό ερευνητικό, συγγραφικό και μεταφραστικό έργο στην αρχαία ελληνική γραμματεία, το αρχαίο δράμα, την τραγωδία του 5ου και του 4ου αιώνα π.Χ., την αρχαία ελληνική σοφιολογική γραμματεία, την αρχαία ελληνική θρησκεία, την επιβίωση της αρχαίας τραγωδίας στους νεότερους χρόνους κ.ά. Το 2018 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Απόδοσης Έργου της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στα Νέα Ελληνικά για τη μετάφραση του Κύκλωπα του Ευριπίδη (εκδόσεις Κίχλη, 2016).

 

Καταχωρήστε την εκδήλωση στο ημερολόγιό σας

Apple Google Office 365 Outlook Outlook.com Yahoo


Η θεματολογία της Σειράς «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ» περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εισηγήσεις για τους σταθμούς στην ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου και τα νέα ρεύματα και κατευθύνσεις στο θέατρου του 21ου αιώνα, προκλήσεις και προτάσεις για το θέατρο για παιδιά και νέους, τη λειτουργία των σκηνικών κωδίκων στο θέατρο, καθώς και τους καθρέφτες της εξουσίας στο θέατρο του 20ού αιώνα. Εισηγητές στις τηλεδιαλέξεις θα είναι μέλη του διδακτικού προσωπικού του Προγράμματος «Θεατρικές Σπουδές», καθώς και προσκεκλημένοι ομιλητές και ομιλήτριες από τον χώρο του θεάτρου και των θεατρικών σπουδών.