26
Παρ, Απρ

Διαδικτυακή Εκδήλωση «Προσφυγές Κυπρίων νs Τουρκίας στο ΕΔΑΔ: Τελευταίες Εξελίξεις»

Το ιστορικό των προσφυγών Κυπρίων πολιτών εναντίον της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), με ορόσημα δύο σημαντικές υποθέσεις που κλήθηκε το ΕΔΑΔ να εκδικάσει (Λοϊζίδου νs Τουρκία και Δημόπουλος νs Τουρκία), καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιουσιών, θα αναλύσει και θα συζητήσει σε διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Προσφυγές Κυπρίων νs Τουρκίας στο ΕΔΑΔ: Τελευταίες Εξελίξεις», ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης, την Τετάρτη 19 Μαΐου 2021.

Η τηλε-εκδήλωση διοργανώνεται από το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) και απευθύνεται τόσο στον δικηγορικό κόσμο (με εγγραφή εδώ https://tinyurl.com/595m2s3n), όσο και στο ευρύ κοινό.

Θα αρχίσει στις 18:00 και θα μεταδοθεί μέσω του καναλιού του ΑΠΚΥ στο YouTube στον σύνδεσμο: https://www.14dd5266c70789bdc806364df4586335-gdprlock/watch?v=lSd544syUdI.

Η διάλεξη πραγματεύεται θέματα προσφυγών για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακίνητης ιδιοκτησίας στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου υπό το φως των εξελίξεων στο ΕΔΑΔ. Ο ομιλητής, κ. Αχιλλέας Δημητριάδης, θα αναφερθεί στις βασικές παραμέτρους δύο σημαινουσών αποφάσεων: η πρώτη αφορά στην υπόθεση Λοϊζίδου νs Τουρκίας, στην οποία το ΕΔΑΔ ξεκαθάρισε τη δικαιοδοσία και την ευθύνη της Τουρκίας για παραβιάσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μέσω της υποτελούς τοπικής διοίκησης της στα κατεχόμενα και η δεύτερη αφορά στην υπόθεση Δημόπουλος νs Τουρκίας και απόφαση του ΕΔΑΔ με την οποία ξεκαθάρισε ότι η Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας της Τουρκίας (ΕΑΙ) δεν είναι αντίθετη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά αφήνει το θέμα της αποτελεσματικότητάς της ανοικτό. Αυτό το θέμα πραγματεύεται και η υπόθεση Ιωάννου νs Τουρκία για περιουσία στο Κώμα του Γιαλού. Θα γίνει αναφορά και δύο (2) ακόμη σχετικές περιπτώσεις που εκκρεμούν ενώπιον του ΕΔΑΔ, μία σε σχέση με την Τύμπου και μία σε σχέση με περιουσία στην περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου. Η τελευταία έχει το επιπρόσθετο ενδιαφέρον των ισχυρισμών του ΕΒΚΑΦ, μουσουλμανικού ιδρύματος στην Κύπρο για τη διαχείριση δωρεών κτημάτων, ότι παρόλο τον αποικιακό συμβιβασμό του 1960 το Βαρώσι τους ανήκει. 

Ο Αχιλλέας Δημητριάδης είναι μέλος του Δικηγορικού Σώματος στην Κύπρο και ασκεί το δικηγορικό επάγγελμα από το 1988. Είναι συνέταιρος στο δικηγορικό γραφείο Λέλλος Π. Δημητριάδης ΔΕΠΕ. Ειδικεύεται σε θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Χειρίζεται υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώπιον των Κυπριακών Δικαστηρίων, του ΕΔΑΔ, της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενώπιον του ΕΔΑΔ το 1989, χειρίστηκε επιτυχώς την πρώτη ατομική προσφυγή εναντίον της Κύπρου, Μοδινός νs Κύπρου και την πρώτη ατομική προσφυγή εναντίον της Τουρκίας, Λοϊζίδου νs Τουρκίας.


Το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δέχεται αιτήσεις εισδοχής για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 έως τις 25 Μαΐου 2021, μέσω του ιστοχώρου του ΑΠΚΥ: www.ouc.ac.cy