28
Πεμ, Μαρ

«Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ»: 2ος κύκλος τηλεδιαλέξεων για την κλασική+σύγχρονη δραματουργία: Βρυκόλακες του Ίψεν

 

«Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ», στο πλαίσιο του 2ου κύκλου για την κλασική και σύγχρονη δραματουργία, που διοργανώνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα (ΜΠΣ) «Θεατρικές Σπουδές» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), παρουσιάζει στο κοινό τους Βρυκόλακες του Ερρίκου Ίψεν, τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021 στις 20.00.

Η τηλεδιάλεξη είναι ανοικτή για ελεύθερη διαδικτυακή παρακολούθηση από όλους, όσοι συνδεθούν με τα εργαλεία Τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://bit.ly/3dLtWek

Εισηγητής στην τηλεδιάλεξη είναι ο Δρ. Γεώργιος Κράιας, ακαδημαϊκός, φιλόλογος, θεατρολόγος και συντονιστής της Θεματικής Ενότητας «Ιστορία του Θεάτρου και Δραματολογία» του ΜΠΣ «Θεατρικές Σπουδές». Οι Βρυκόλακες (αγγλικός τίτλος Ghosts) είναι θεατρικό έργο ενός από τους πρωτοπόρους της σύγχρονης ευρωπαϊκής δραματουργίας, του νορβηγού δραματικού συγγραφέα και ποιητή Ερρίκου Ίψεν. Το έργο πραγματεύεται την ανθρώπινη φύση, τις κοινωνικές συμβάσεις και την υποκρισία, τα φαντάσματα και τους «βρυκόλακες» που στοιχειώνουν κάθε ανθρώπινη ύπαρξη και πηγάζουν, μεταξύ άλλων, από τον «νόμο» και την «τάξη», αλλά και την ασφυκτική πίεση που ασκούν συχνά στον άνθρωπο οι θεσμικοί και κοινωνικοί κανόνες. Με τολμηρή για την εποχή τους θεματολογία, οι Βρυκόλακες, που γράφτηκαν το 1881, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, αλλά με το πέρασμα του χρόνου πέτυχαν να θεωρούνται ένα από τα κλασικά έργα του δραματικού ρεπερτορίου και από τα πλέον αντιπροσωπευτικά του Ίψεν.


Ο κύκλος των τηλεδιαλέξεων λαμβάνει χώρα μεταξύ 2 Νοεμβρίου 2020 και 10 Μαΐου 2021 (ώρα έναρξης 20:00) και είναι ανοικτός για ελεύθερη διαδικτυακή παρακολούθηση από όλους, όσοι συνδεθούν με τα εργαλεία Τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://bit.ly/3dLtWek

Η σειρά «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ» επιδιώκει να φέρει σε επαφή το ευρύ κοινό και τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΑΠΚΥ με μια πλειάδα έργων-σταθμών του παγκοσμίου θεάτρου και να παρουσιάσει τις βασικές ερμηνευτικές γραμμές τους. Ο εισηγητής, Δρ. Κράιας, θα αναλύει δραματολογικά το κάθε έργο, θα πλαισιώνει την ανάλυση με προβολή αποσπασμάτων, όπου αυτό είναι δυνατόν, και θα ακολουθεί συζήτηση με τους τηλε-συμμετέχοντες, προκειμένου η ανάγνωση του έργου ή η θεατρική τους παράσταση να μην αποτελεί πλέον ένα δυσερμήνευτο αίνιγμα.


Πρόγραμμα τηλεδιαλέξεων

  •  Αισχύλος, Πέρσες
 02-11-2020    
  •  Αριστοφάνης, Όρνιθες
 23-11-2020   
  •  Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, Μακμπέθ
 21-12-2020   
  • Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε, Φάουστ
 18-01-2021   
  •  Ερρίκος Ίψεν, Βρυκόλακες
 15-02-2021
  •  Τέννεσσι Ουίλλιαμς, Λεωφορείον ο Πόθος
 15-03-2021
  •  Μπέρτολντ Μπρεχτ, Ο Κύκλος με την Κιμωλία
 12-04-2021
  • Έντουαρντ Άλμπυ, Ποιός φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ;
 10-05-2021