«Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ»: 2ος κύκλος τηλεδιαλέξεων για την κλασική και σύγχρονη δραματουργία - Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου - Open University of Cyprus
20
Πεμ, Ιαν

«Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ»: 2ος κύκλος τηλεδιαλέξεων για την κλασική και σύγχρονη δραματουργία

 

 

 

 

 

Προσηλωμένο στη συμβολή του στο επιστημονικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι της Κύπρου και της Ελλάδας το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) εγκαινιάζει τον 2ο κύκλο τηλεδιαλέξεων για την κλασική και σύγχρονη δραματουργία με γενικό τίτλο «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ».

Εισηγητής στις τηλεδιαλέξεις θα είναι ο Δρ. Γεώργιος Κράιας, ακαδημαϊκός, φιλόλογος, θεατρολόγος και συντονιστής της Θεματικής Ενότητας «Ιστορία του Θεάτρου και Δραματολογία» του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Θεατρικών Σπουδών» του ΑΠΚΥ. Ο κύκλος των τηλεδιαλέξεων θα λάβει χώρα μεταξύ 2 Νοεμβρίου 2020 και 10 Μαΐου 2021 (20:00-21:00) και είναι ανοικτός για ελεύθερη διαδικτυακή παρακολούθηση σε όλους όσοι συνδεθούν με τα εργαλεία Τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://bit.ly/3dLtWek

Η σειρά «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ» επιδιώκει να φέρει σε επαφή το ευρύ κοινό και τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΑΠΚΥ με μια πλειάδα έργων-σταθμών του παγκοσμίου θεάτρου και να παρουσιάσει τις βασικές ερμηνευτικές γραμμές τους. Ο εισηγητής, Δρ. Κράιας, θα αναλύει δραματολογικά το κάθε έργο, θα πλαισιώνει την ανάλυση με προβολή αποσπασμάτων, όπου αυτό είναι δυνατόν, και θα ακολουθεί συζήτηση με τους τηλε-συμμετέχοντες, προκειμένου η ανάγνωση του έργου ή η θεατρική τους παράσταση να μην αποτελεί πλέον ένα δυσερμήνευτο αίνιγμα.


Πρόγραμμα τηλεδιαλέξεων

  •  Αισχύλος, Πέρσες
 02-11-2020    (Νέα Ημερομηνία)
  •  Αριστοφάνης, Όρνιθες
 23-11-2020   
  •  Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, Μακμπέθ
 21-12-2020   
  • Γιόχανν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε, Φάουστ
 18-01-2021   
  •  Ερρίκος Ίψεν, Βρυκόλακες
 15-02-2021
  •  Τέννεσσι Ουίλλιαμς, Λεωφορείον ο Πόθος
 15-03-2021
  •  Μπέρτολντ Μπρεχτ, Ο Κύκλος με την Κιμωλία
 12-04-2021
  • Έντουαρντ Άλμπυ, Ποιός φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ;
 10-05-2021

 

 


Στην έναρξη του 2ου Κύκλου Τηλεδιαλέξεων τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020, ο Δρ. Κράιας θα παρουσιάσει το έργο Πέρσες (472 π.Χ.) του Αισχύλου, το παλαιότερο από τα σωζόμενα έργα του αρχαίου ελληνικού δράματος, που αποτελεί ταυτόχρονα ένα ιστορικό ντοκουμέντο για τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Στην τραγωδία Πέρσες ο Αισχύλος αντιπαραθέτει τα δημοκρατικά ιδεώδη απέναντι στην υποταγή στην εξουσία και τη μοναρχία και καταγράφει τον θρίαμβο του ελληνικού πνεύματος απέναντι στην περσική αλαζονεία.