29
Παρ, Μαρ

Τηλεδιάλεξη: «Ο πολιτισμός του άσματος της πρώιμης Ελλάδας» με τον Δρ. Chris Carey

 

Το Προπτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» (ΕΛΠΟΛ) του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) έχει την τιμή να φιλοξενεί σε ανοικτή για το κοινό τηλεδιάλεξη τον Ομότιμο Καθηγητή Ελληνικής Γλώσσας και Κλασικών Σπουδών του University College London, Δρ. Christopher (Chris) Carey. Ο Καθηγητής Carey θα μιλήσει στην ελληνική γλώσσα με θέμα «Ο πολιτισμός του άσματος της πρώιμης Ελλάδας» το Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020 στις 18:00.

Η τηλεδιάλεξη, που εντάσσεται στο πλαίσιο της Θεματικής Ενότητας του Προγράμματος ΕΛΠΟΛ «Αρχαία Ελληνική Λογοτεχνία (Αρχαϊκή - Κλασική περίοδος)», απευθύνεται σε όλους, όσοι έχουν ευρύτερα λογοτεχνικά και πολιτιστικά ενδιαφέροντα, χωρίς να έχουν σπουδάσει απαραίτητα αρχαία ελληνική ποίηση. Θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://tinyurl.com/y4ss9nyr.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Carey, πριν τη διάδοση της γραφής το τραγούδι ήταν το βασικό όχημα διά του οποίου οι άνθρωποι εξέφραζαν και κοινοποιούσαν τις σκέψεις τους γύρω από την πολιτική, την ηθική, την κοινωνία, την ιστορία, τη φιλοσοφία, την επιστήμη. Στην τηλεδιάλεξή του θα εστιάσει στον ζωτικής σημασίας παραστασιακό χαρακτήρα της ποιητικής παραγωγής της περιόδου αυτής της πρώιμης Ελλάδας αλλά και θα ιχνηλατήσει τη διαδικασία της τροπής του «πολιτισμού του άσματος» σε εγγράμματο.

O Ομότιμος Καθηγητής Chris Carey έλαβε το διδακτορικό του με θέμα τον Πίνδαρο από το University of Cambridge. Το 2012 εξελέγη μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας. Το 2000, η εφημερίδα The Independent τον αποκάλεσε ένα από τα «αστέρια της μοντέρνας κλασικής εποχής». Η διδακτική εμπειρία του Δρ. Carey επικεντρώνεται στα αρχαία ελληνικά και στις κλασικές σπουδές. Διετέλεσε επικεφαλής του Τμήματος Ελληνικών Σπουδών του University College London. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ελληνική λογοτεχνία και ιδιαίτερα στην πρώιμη ελληνική ποίηση, τη ρητορική και το δράμα. Έχει εκδώσει σημαντικό αριθμό βιβλίων και ακαδημαϊκών συγγραμμάτων, και εργασίες και μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά.