Sidebar

18
Πεμ, Απρ

«Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ»: «Ο Πουπουλένιος» του Μάρτιν ΜακΝτόνα

«Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ο Πουπουλένιος, ένας άνθρωπος φτιαγμένος από απαλά και φουσκωτά μαξιλάρια.…Όταν κάποιος ήταν πολύ λυπημένος και αποφάσιζε να βάλει τέλος στη ζωή του, ο Πουπουλένιος πήγαινε δίπλα του, τον αγκάλιαζε και του έλεγε "περίμενε μια στιγμή" και ο χρόνος σταματούσε». Για μία ώρα από τις 20.00 ως τις 21.00 τη Δευτέρα 25 Μαΐου 2020, θα σταματήσει και η δική μας καθημερινότητα, και θα απολαύσουμε την ανάλυση του πολυβραβευμένου έργου «Ο Πουπουλένιος» (τίτλος πρωτοτύπου The Pillowman) του ιρλανδικής καταγωγής θεατρικού συγγραφέα και σκηνοθέτη κινηματογράφου της νεότερης γενιάς Μάρτιν ΜακΝτόνα (Martin McDonagh).

Η τηλε-εκδήλωση εντάσσεται στο «Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ» και επιμελείται η ακαδημαϊκός και θεατρολόγος Δρ. Κωνσταντίνα Ζηροπούλου, η οποία συντονίζει τη Θεματική Ενότητα «Ιστορία του Θεάτρου και Δραματολογία» στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ). Η τηλεδιάλεξή της θα μεταδοθεί ζωντανά, με ελεύθερη ανοιχτή πρόσβαση, μέσα από τα εργαλεία τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://bit.ly/3dLtWek.

 

Σ’ ένα απολυταρχικό καθεστώς, ένας νεαρός συγγραφέας μικρών ιστοριών τρόμου συλλαμβάνεται και ανακρίνεται από έναν «καλό» και έναν «κακό» αστυνομικό, με μεθόδους σωματικής και ψυχολογικής βίας, ως ύποπτος για τις δολοφονίες τριών μικρών παιδιών, επειδή αυτές θυμίζουν τις μυθοπλασίες του. Στο ανακριτικό δωμάτιο βρίσκεται και ο αδερφός του συγγραφέα, άτομο διανοητικής υστέρησης. Είναι αλήθεια ότι ομολόγησε τους φόνους, λέγοντας ότι διάβασε και μιμήθηκε τις ιστορίες του αδελφού του; Ποιος είναι τελικά ο δολοφόνος των αποτρόπαιων εγκλημάτων; Και ποιος είναι ο Πουπουλένιος; Αν και μαύρη κωμωδία κατά τον συγγραφέα, ένας κωμικός σουρεαλιστικός παραλογισμός απέναντι στη βία, στην κατάχρηση της εξουσίας και στην καταπίεση, το έργο προβάλλει την απώλεια της παιδικής αθωότητας και τη λαχτάρα των ανθρώπων να πουν και να ακούσουν ιστορίες που αρχίζουν με το «μια φορά κι έναν καιρό» και έχουν ευτυχισμένο τέλος προκειμένου να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της ‘αληθινής’ ζωής.


Τον κύκλο τηλεδιαλέξεων για τη νεότερη και σύγχρονη δραματουργία με τον γενικό τίτλο «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ» διοργανώνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές». Η Σειρά επιδιώκει να φέρει σε επαφή το ευρύ κοινό και τα μέλη της κοινότητας του Πανεπιστημίου με μια πλειάδα έργων-σταθμών του παγκοσμίου θεάτρου και να παρουσιάσει τις βασικές ερμηνευτικές γραμμές τους. Θα μεταδίδεται κάθε Δευτέρα μεταξύ 6 Απριλίου και 8 Ιουνίου 2020 από 20:00 ως 21:00.