Sidebar

20
Σαβ, Απρ

«Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ»: «Λεωφορείον ο Πόθος» του Τένεσι Ουίλιαμς

Το «Λεωφορείον ο Πόθος» (τίτλος πρωτοτύπου A streetcar named Desire), ένα από τα κορυφαία έργα θεατρικού ρεαλισμού του 20ου αιώνα και το πλέον γνωστό του βραβευμένου με Πούλιτζερ Αμερικανού θεατρικού συγγραφέα Τένεσι Ουίλιαμς, παρουσιάζει «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ» τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2020 στις 20.00. Εισηγητής στην τηλεδιάλεξη είναι ο ακαδημαϊκός, φιλόλογος και θεατρολόγος Δρ. Γεώργιος Κράιας, διδάσκων στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Τον κύκλο τηλεδιαλέξεων για τη νεότερη και σύγχρονη δραματουργία με τον γενικό τίτλο «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ» διοργανώνει το ΜΠΣ Θεατρικές Σπουδές. Μεταδίδεται ζωντανά, με ελεύθερη ανοιχτή πρόσβαση σε όλους, μέσα από τα εργαλεία Τηλεκπαίδευσης του Πανεπιστημίου στον σύνδεσμο https://bit.ly/3dLtWek.

 

Το έργο, γραμμένο το 1947, έχει εμβληματικούς πρωταγωνιστές --ρόλους που έχουν ερμηνεύσει κατά καιρούς σπουδαίοι ηθοποιοί στο θέατρο και στον κινηματογράφο-- τον Πολωνό μετανάστη Στάνλεϋ Κοβάλσκι, σκληρό, εκρηκτικό και ανερχόμενο μικροαστό, και την αδερφή της γυναίκας του, Μπλανς Ντιμπουά, απόγονο αριστοκρατικής οικογένειας του Αμερικανικού Νότου, ανατρεπτική, «αλλόκοτη» και νευρωτική. Η κανονικότητα της ζωής του Στάνλεϋ και της γυναίκας του, Στέλλας, και του κοινωνικού τους περίγυρου ανατρέπεται από την άφιξη της Μπλανς. Μέσα από την επαφή των διαφορετικών αντιλήψεων και συναισθημάτων, ο Ουίλιαμς θίγει ψυχοκοινωνικά θέματα, όπως οι αντοχές των αντιλήψεων και των ηθικών κανόνων της κοινωνίας και των ανθρώπων, η βία, τα ερωτικά πάθη, η μοναξιά και η ανάγκη συντροφικότητας και αγάπης, αλλά και θέματα ταμπού για την εποχή, όπως ο ρατσισμός, οι νευρικές διαταραχές και η κατάθλιψη.

 

«Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ» επιδιώκει να φέρει σε επαφή το ευρύ κοινό και τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΑΠΚΥ με μια πλειάδα έργων-σταθμών του παγκοσμίου θεάτρου και να παρουσιάσει τις βασικές ερμηνευτικές γραμμές τους. Θα μεταδίδεται κάθε Δευτέρα μεταξύ 6 Απριλίου και 8 Ιουνίου 2020 από τις 20:00 ως τις 21:00.