25
Πεμ, Απρ

«Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ»: Βρυκόλακες του Ερρίκου Ίψεν

Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ», ο κύκλος τηλεδιαλέξεων για τη νεότερη και σύγχρονη δραματουργία που διοργανώνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), κάνει πρεμιέρα με τους Βρυκόλακες του Ερρίκου Ίψεν, τη Δευτέρα 6 Απριλίου 2020 στις 20.00. Εισηγητής της πρώτης αυτής τηλεδιάλεξης είναι ο Δρ. Γεώργιος Κράιας, ακαδημαϊκός, φιλόλογος, θεατρολόγος και διδάσκων στη Θεματική Ενότητα «Ιστορία του Θεάτρου και Δραματολογία» του ΜΠΣ «Θεατρικές Σπουδές».

«Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ», που επιδιώκει να φέρει σε επαφή το ευρύ κοινό και τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΑΠΚΥ με μια πλειάδα έργων-σταθμών του παγκοσμίου θεάτρου και να παρουσιάσει τις βασικές ερμηνευτικές γραμμές τους, θα λαμβάνει χώρα κάθε Δευτέρα μεταξύ 6 Απριλίου και 8 Ιουνίου 2020 από 20:00 ως 21:00. Θα μεταδίδεται ζωντανά, με ελεύθερη ανοιχτή πρόσβαση σε όλους, μέσα από τα εργαλεία Τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://bit.ly/3dLtWek

Οι Βρυκόλακες (αγγλικός τίτλος "Ghosts"), είναι τρίπρακτο θεατρικό έργο του νορβηγού δραματικού συγγραφέα και ποιητή Ερρίκου Ίψεν, ενός από τους πρωτοπόρους της σύγχρονης ευρωπαϊκής δραματουργίας. Το έργο γράφτηκε το φθινόπωρο του 1881 και εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Οι Βρυκόλακες πραγματεύονται μέσα από τη δραματική περιγραφή της οικογένειας των Άλβινγκ, την ανθρώπινη φύση και τις κοινωνικές συμβάσεις, την κοινωνική υποκρισία, τα φαντάσματα και τους «βρυκόλακες» που στοιχειώνουν την ανθρώπινη ύπαρξη και κληρονομούνται από τους αυστηρούς κανόνες και θεσμούς, τον «νόμο» και την «τάξη» που υποβάλλουν οι αταίριαστες με την ανθρώπινη ψυχή συμπεριφορές, αλλά και την ασφυκτική πίεση που ασκούν συχνά στον άνθρωπο οι θεσμικοί και κοινωνικοί κανόνες. Με τολμηρή για την εποχή του θεματολογία, το έργο συνάντησε έντονες αντιδράσεις, αλλά με το πέρασμα του χρόνου πέτυχε να θεωρείται από τα κλασικά του δραματικού ρεπερτορίου, αλλά και από τα πλέον αντιπροσωπευτικά του Ίψεν και των προβληματισμών του.