Εξερχόμενη κινητικότητα Φοιτητών για Πρακτική Άσκηση - Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου - Open University of Cyprus
23
Δευ, Μάι

Εrasmus+ Εξερχόμενη Κινητικότητα Φοιτητών/Αποφοίτων για Πρακτική Άσκηση

 

Τι προβλΕΠΕΙ

Η δράση υποστηρίζει την κινητικότητα Φοιτητών/Αποφοίτων για Πρακτική Άσκηση στο εξωτερικό σε εταιρείες, ΜΚΟ, Πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα ή άλλους οργανισμούς, που εδρεύουν στις εξής χώρες, οι οποίες συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus+: 

 • τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
 • και οι: Ισλανδία, Λίχνενσταϊν, Νορβηγία, Τουρκία, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Σερβία και Ηνωμένο Βασίλειο (έως το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021).

 

Τι προσφΕΡΕΙ

Με τη συμμετοχή τους σε δραστηριότητες κινητικότητας για πρακτική άσκηση στο εξωτερικό οι φοιτητές και απόφοιτοι του ΑΠΚΥ έχουν την ευκαιρία να:

 • αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία σχετική με το αντικείμενο σπουδών τους
 • γνωρίσουν τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας
 • ζήσουν για ένα διάστημα στην Ευρώπη, να γνωρίσουν νέους πολιτισμούς και κουλτούρες, και να μάθουν ξένες γλώσσες
 • εφοδιαστούν με διεθνή εμπειρία και υψηλή εξειδίκευση
 • εμπλουτίσουν το βιογραφικό τους και τις προοπτικές εργοδότησής τους
 • αναπτύξουν την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα, γνωρίζουν νέους πολιτισμούς, γλώσσες και κουλτούρες
 • βελτιώσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες μπορούν να εμπλουτίσουν το βιογραφικό τους με την απόκτηση του Europass (έγγραφο που καταγράφει τις γνώσεις και δεξιότητες που αναπτύσσονται στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης) για την περίοδο της κινητικότητάς τους για πρακτική άσκηση στο εξωτερικό.

 

Παραδείγματα επιτυχημένων κινητικοτήτων, εδώ: Erasmus+ Success Stories (EL & EN) - 2017 edition

 

Δυνητικοι δικαιουχοι

 • Προπτυχιακοί φοιτητές, από το πρώτο έτος σπουδών
 • Φοιτητές μεταπτυχιακού επιπέδου (μάστερ ή διδακτορικό), από το πρώτο έτος σπουδών
 • Προσφάτως αποφοιτήσαντες:Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλουν αίτηση για κινητικότητα και να επιλεγούν από το ΑΠΚΥ κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους των σπουδών τους, πριν την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Η κινητικότητα αποφοίτων πρέπει απαραίτητα να ολοκληρωθεί έως και ένα (1) έτος από την ημερομηνία που αναγράφεται στον τίτλο σπουδών τους.

 

Άτομα με ειδικές ανάγκες

Στα άτομα με ειδικές ανάγκες συγκαταλέγονται τα άτομα των οποίων η σωματική τους κατάσταση ή κατάσταση υγείας καθιστά αδύνατη τη συμμετοχή τους σε δραστηριότητα κινητικότητας Erasmus+, χωρίς πρόσθετη στήριξη. Η συμμετοχή φοιτητών ΑμΕΑ σε οποιαδήποτε από τις δραστηριότητες του προγράμματος Erasmus+ ενθαρρύνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και φυσικά το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου με την παροχή επιπλέον κινήτρων. Συγκεκριμένα, πέρα από την οικονομική στήριξη για διακίνηση, διαμονή και διατροφή  που παρέχεται σε όλους τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα Erasmus+, στα άτομα ΑμΕΑ δίδεται η δυνατότητα να επιχορηγηθούν για πρόσθετα έξοδα που προκύπτουν από τις ανάγκες τους, όπως έξοδα συνοδού, ιδιαίτερου εξοπλισμού, ιδιαίτερων συνθηκών διακίνησης και διαβίωσης, κ.λπ. Περισσότερες πληροφορίες στη σχετική ιστοσελίδα της Ε.Ε. ΕΔΩ και στο ενημερωτικό έντυπο του ΙΔΕΠ Διά Βίου Μάθησης ΕΔΩ.

 

δυνητικοι οργανισμοι υποδοχης

Πανεπιστήμια, ερευνητικά και εκπαιδευτικά κέντρα, οργανισμοί, μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, ιδιωτικές επιχειρήσεις, σχολεία, δημόσιοι οργανισμοί κ.λπ. που εδρεύουν σε χώρα, η οποία συμμετέχει στο πρόγραμμα Erasmus+.

Προσοχή: Η χώρα υποδοχής πρέπει να είναι διαφορετική από τη χώρα του φορέα αποστολής (στην προκειμένη, η Κύπρος για το ΑΠΚΥ) και τη χώρα διαμονής των φοιτητών/αποφοίτων.

Μη Επιλέξιμοι φορείς υποδοχής:

 • Όργανα και άλλοι φορείς της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου εξειδικευμένων υπηρεσιών (ο εξαντλητικός κατάλογος διατίθεται στο ιστότοπο https://europa.eu/european-union/about-eu/institutions-bodies_en
 • Φορείς που διαχειρίζονται προγράμματα της Ε.Ε όπως εθνικοί οργανισμοί (με στόχο την αποφυγή πιθανής σύγκρουσης συμφερόντων ή/και διπλής χρηματοδότησης)
 • Διπλωματικές αντιπροσωπείες της χώρας προέλευσης του φοιτητή π.χ. πρεσβείες, προξενεία.  Άλλες αντιπροσωπείες ή δημόσιοι οργανισμοί (π.χ., μορφωτικά ινστιτούτα, σχολεία) της χώρας προέλευσης του φοιτητή, αποτελούν επιλέξιμους φορείς αρκεί να διαπιστώνεται ότι τηρείται η προϋπόθεση της διεθνικότητας.

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Από 2 μέχρι 12 μήνες, ανά κύκλο σπουδών, ανεξαρτήτως του αριθμού και του είδους των δραστηριοτήτων κινητικότητας.

Μία δραστηριότητα κινητικότητας μπορεί να συνδυάζει περίοδο πρακτικής άσκησης και περίοδο σπουδών σε ξένο πανεπιστήμιο.

Τυχόν προηγούμενη συμμετοχή στο πλαίσιο του προγράμματος LLP-Erasmus/Erasmus+ προσμετρείται στη μέγιστη 12μηνη περίοδο κινητικότητας ανά κύκλο σπουδών.

 

ΠΕΡΙΟΔΟΙ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

Το Γραφείο Κινητικότητας προκηρύσσει τις διαθέσιμες θέσεις και ενημερώνει τη φοιτητική κοινότητα του ΑΠΚΥ αναφορικά με τις διαδικασίες και τις καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων για κάθε ακαδημαϊκό έτος.

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗς ΑΙΤΗΣΗς ΚΑΙ επιλογης δικαιουχων

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου, οι οποίοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Erasmus+ και να εκπονήσουν πρακτική άσκηση σε Πανεπιστήμιο ή Οργανισμό του εξωτερικού πρέπει να:

 1. Επικοινωνήσουν με το Γραφείο Κινητικότητας του ΑΠΚΥ στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 2. Εντοπίσουν τα Πανεπιστήμια ή τους Οργανισμούς υποδοχής που τους ενδιαφέρουν

      (α) από τον από τον κατάλογο με στοιχεία επικοινωνίας οργανισμών που έχουν/είχαν πρόθεση να φιλοξενήσουν φοιτητές για πρακτική άσκηση,

      (β) σε συνεργασία με το Γραφείο Κινητικότητας του ΑΠΚΥ,

      (γ) μέσω του διαδικτύου ή σε συνεργασία με τον Ακαδημαϊκό Υπεύθυνο του οικείου Προγράμματος Σπουδών στο ΑΠΚΥ.

 1. Επικοινωνήσουν με τους δυνητικούς οργανισμούς υποδοχής στέλνοντας ηλεκτρονικά βιογραφικό σημείωμα με μια συνοδευτική επιστολή, εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον τους για εκπόνηση πρακτικής άσκησης. Σε περίπτωση θετικής ανταπόκρισης, υποβάλλουν στο Γραφείο Κινητικότητας του ΑΠΚΥ (στο erasmus@ouc.ac.cy), τα παρακάτω έντυπα και δικαιολογητικά, μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της εκάστοτε πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων.
 • Αίτηση για Erasmus+ Κινητικότητα Πρακτικής Άσκησης ΕΔΩ
 • επιστολή/ηλεκτρονικό μήνυμα από τον οργανισμό υποδοχής με τη θετική πρόθεση αποδοχής της προτεινόμενης πρακτικής άσκησης
 • Αντίγραφο ταυτότητας / διαβατηρίου
 • Επίσημη Αναλυτική Βαθμολογία (Transcript of Records)
 • Πιστοποιητικά Ξένων Γλωσσών (όπου απαιτείται)
 • Πρόσφατη βεβαίωση Δήλωσης Ανεργίας από το αρμόδιο Τμήμα Εργασίας (μόνο για άνεργους)
 • Για υποψήφιους διδάκτορες: Βεβαίωση του υπεύθυνου επίβλεψης διδακτορικής διατριβής

Αφού υποβληθούν τα πιο πάνω έντυπα και δικαιολογητικά, το Γραφείο Κινητικότητας θα επικοινωνήσει με τον φορέα υποδοχής, ώστε να καθοριστεί το πρόγραμμα κατάρτισης και το απαιτούμενο επίπεδο γνώσης της γλώσσας εργασίας (εάν αυτή είναι διαφορετική από την Ελληνική).

Εφόσον ο φορέας υποδοχής συμπληρώσει τη Συμφωνία Πρακτικής Άσκησης (Training Agreement), αυτή υπογράφεται από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη (φοιτητής, φορέας υποδοχής και Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του οικείου Προγράμματος Σπουδών στο ΑΠΚΥ) και ολοκληρώνεται η αίτηση του υποψηφίου Δικαιούχου Erasmus+.

Αξιολόγηση & Επιλογή Δικαιούχων

Η επιλογή των Δικαιούχων γίνεται από αρμόδιο όργανο του ΑΠΚΥ μετά από αξιολόγηση βάσει των πιο κάτω κριτηρίων: 

 • Άτομα με αναπηρία.
 • Φοιτητές/φοιτήτριες που είναι άνεργοι (με σχετική βεβαίωση).
 • Επίπεδο Σπουδών (πτυχιακό ή μεταπτυχιακό/διδακτορικό): οι αιτήσεις προπτυχιακών φοιτητών εξετάζονται ξεχωριστά από τις αιτήσεις μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών.
 • Γνώση της ομιλούμενης γλώσσας του Ιδρύματος Υποδοχής, εάν αυτή δεν είναι η Ελληνική.
 • Κίνητρο συμμετοχής στο πρόγραμμα κινητικότητας Erasmus+ για πρακτική άσκηση.
 • Αναλυτική Βαθμολογία: σταθμικός μέσος όρος βαθμολογίας (δεν ισχύει για την περίπτωση των υποψηφίων διδακτόρων, καθώς σ’ αυτή την περίπτωση αξιολογείται εισήγηση του επιβλέποντος καθηγητή).
 • Κίνητρο συμμετοχής στο πρόγραμμα κινητικότητας Erasmus+.
 • Αναλυτική Βαθμολογία: σταθμικός μέσος όρος βαθμολογία.

Σημ 1: Σύμφωνα με τις πρόνοιες του προγράμματος Erasmus+ χαμηλή προτεραιότητα στην επιλογή έχουν οι φοιτητές του ΑΠΚΥ με τόπο καταγωγής τη χώρα, στην οποία επιθυμούν να μεταβούν για πρακτική άσκηση. Για παράδειγμα, πολίτες της Ελληνικής Δημοκρατίας που διαμένουν στην Κύπρο τοποθετούνται στο τέλος της σειράς κατάταξης στην περίπτωση που η κινητικότητά τους αφορά σε οργανισμό που εδρεύει στην Ελλάδα. Το ΑΠΚΥ διατηρεί, σε αυτή την περίπτωση, και το δικαίωμα να καταβάλει μηνιαία χορηγία για μέρος της κινητικότητας ή να εγκρίνει την κινητικότητα φοιτητή/φοιτήτριας χωρίς υποτροφία Erasmus+ (δηλ. zero grant student).

Σημ 2: Με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της κινητικότητας στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ και για την επίτευξη καλύτερων μαθησιακών αποτελεσμάτων, το επίπεδο γλωσσικής επάρκειας του φοιτητή που απαιτείται για την υλοποίηση πρακτικής άσκησης στο εξωτερικό είναι δημοσιευμένο, εκ των προτέρων, στις διαπανεπιστημιακές συμφωνίες Erasmus+, και θα ελέγχεται τόσο από το ΑΠΚΥ όσο και από τον Φορέα υποδοχής,

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας οι επιλεγέντες φοιτητές, ενημερώνονται από το Γραφείο Κινητικότητας του ΑΠΚΥ για τις περαιτέρω ενέργειες που απαιτούνται πριν την έναρξη της περιόδου κινητικότητας.

 

Υποβολή ενστάσεων / παραπόνων / σχολίων :

Το Γραφείο Κινητικότητας του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου στην προσπάθειά του για συνεχή βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών και την καλύτερη στήριξη των ενδιαφερόμενων για συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Κινητικότητας Erasmus+ δίνει τη δυνατότητα υποβολής τυχόν παραπόνων, παρατηρήσεων και σχολίων για θέματα που αφορούν στις παρεχόμενες υπηρεσίες. Ηλεκτρονική υποβολή ΕΔΩ.

 

ΓλωσσικΗ ΔιαδικτυακΗ ΠροετοιμασΙα (Online Linguistic Support - OLS)

Για τη βοήθεια των φοιτητών στην εκμάθηση της γλώσσας του οργανισμού υποδοχής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημιουργήσει το Online Linguistic Support Tool για το οποίο δίνονται ειδικές άδειες για διαδικτυακή αξιολόγηση γλώσσας και παρακολούθηση μαθημάτων διαδικτυακά. Το πρόγραμμα είναι διαθέσιμο σε όλες τις επίσημες γλώσσες της Ε.Ε.: αγγλικά, βουλγαρικά, γαλλικά, γερμανικά, δανικά, ελληνικά, εσθονικά, ιρλανδικά (γαελικά), ισπανικά, ιταλικά, κροατικά, λετονικά, λιθουανικά, μαλτέζικα, ολλανδικά, ουγγρικά, πολωνικά, πορτογαλικά, ρουμανικά, σλοβακικά, σλοβενικά, σουηδικά, τσεχικά και φινλανδικά.

Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ.

 

ΧρηματοδΟτηση

 • Έξοδα μετακίνησης

Παραχωρείται ως χορηγία μόνο στις περιπτώσεις που η κινητικότητα προς τη χώρα υποδοχής αρχίζει από την Κύπρο ή άλλες απομακρυσμένες περιφέρειες, την Ισλανδία, τη Μάλτα, άλλες υπερπόντιες χώρες και εδάφη. Υπολογίζονται βάσει της διανυόμενης απόστασης του κάθε συμμετέχοντα με τη χρήση ειδικού εργαλείου υπολογισμού αποστάσεων της Ε.Ε. https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/resources/distance-calculator_en

Διανυόμενες αποστάσεις

Ποσό ανά συμμετέχοντα (€)

Μεταξύ 10 και 99 Χιλιομέτρων

20

Μεταξύ 100 και 499 Χιλιομέτρων

180

Μεταξύ 500 και 1999 χιλιομέτρων

275

Μεταξύ 2000 και 2999 χιλιομέτρων

360

Μεταξύ 3000 και 3999 χιλιομέτρων

530

Μεταξύ 4000 και7999 χιλιομέτρων

820

Ίσες η μεγαλύτερες των 8000 χιλιομέτρων          

1.500

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Χορηγία Διαβίωσης

Το ποσό της μηνιαίας επιχορήγησης του φοιτητή Erasmus+ καθορίζεται ανάλογα με τη χώρα υποδοχής, ως εξής:

 

Χώρα Υποδοχής

Ποσό μηνιαίας

επιχορήγησης (€)

Ομάδα 1

Χώρες με υψηλό κόστος διαβίωσης         

Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισλανδία, Ιρλανδία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία

770

Ομάδα 2

Χώρες με μεσαίο κόστος διαβίωσης     

Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία, (Κύπρος), Ολλανδία,  

Μάλτα, Πορτογαλία

720

Ομάδα 3

Χώρες με χαμηλό κόστος διαβίωσης  

Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Πολωνία,

Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας, Τουρκία, Σερβία  

670

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επικοινωνια

ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Μονάδα Διεθνούς Συνεργασίας, Ανάπτυξης και Επικοινωνίας

Τηλ.: +357 22 411 717 / 659

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

erasmuslogo