19
Πεμ, Σεπ

Νέο ευρωπαϊκό έργο με συντονιστή το ΑΠΚΥ για την αποδοχή της Νευροδιαφορετικότητας και την ενσωμάτωση στους χώρους εργασίας

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) εξασφάλισε χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Erasmus+ για την υλοποίηση του ερευνητικού έργου «Workplace Inclusion: Neurodiversity / Ένταξη της Νευροδιαφορετικότητας στον Χώρο Εργασίας (WIN)». Το έργο στοχεύει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι ενήλικες που εμπίπτουν στο φάσμα της νευροδιαφορετικότητας, καθώς και στην προώθηση της ένταξης και υποστήριξής τους στον εργασιακό χώρο. Το ΑΠΚΥ θα συντονίζει το έργο, το οποίο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με κοινοπραξία πέντε οργανισμών-εταίρων: Make a Dream Foundation (Ιρλανδία), OECON (Ελλάδα), Fundacja Diversity Hub (Πολωνία), Šentprima (Σλοβενία) και EGInA (Ιταλία). Επιστημονικός συντονιστής για το ΑΠΚΥ είναι ο Δρ. Κωνσταντίνος Τσαγκαρίδης, έμπειρος ερευνητής στον τομέα της Γνωστικής Νευροψυχολογίας και Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών του Πανεπιστημίου.

Το έργο WIN, που θα εκκινήσει την 1η Οκτωβρίου 2024, έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει το κρίσιμο ζήτημα της ένταξης ατόμων με νευροδιαφορετικότητα, μέσω μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης που περιλαμβάνει έρευνα πηγών, δημιουργία διαδικτυακών πόρων, εκπαίδευση και κατάρτιση εκπαιδευτών ενηλίκων και άλλων ενδιαφερομένων, και εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού. Οι πρωταρχικοί στόχοι του έργου είναι η ενίσχυση της ευαισθητοποίησης των εργοδοτών, η επιμόρφωση των εκπαιδευτών και η δημιουργία μιας διαδικτυακής εφαρμογής αντιστοίχισης για τη σύνδεση ατόμων με νευροδιαφορετικότητα με δυνητικούς εργοδότες.

Το WIN στοχεύει σε μακροπρόθεσμο θετικό αντίκτυπο, μέσω της βελτίωσης της ψυχικής ευημερίας και της απασχολησιμότητας των ατόμων με νευροδιαφορετικότητα, και μέσω της ενίσχυσης των γνώσεων και ικανοτήτων των εκπαιδευτικών οργανισμών, των επιχειρήσεων, και άλλων υποστηρικτικών δομών. Τα αποτελέσματα του έργου, συμπεριλαμβανομένων των πηγών πληροφόρησης και της εφαρμογής για την αντιστοίχιση δεξιοτήτων, θα είναι ελεύθερα προσβάσιμα στο ευρύ κοινό μέσω διαδικτύου, και θα ενσωματωθούν στις δραστηριότητες των οργανισμών-εταίρων.


Βασικά Χαρακτηριστικά και Στόχοι Έργου

  • Εκπαίδευση και Πόροι: Το έργο θα αναπτύξει έναν ολοκληρωμένο οδηγό βέλτιστων πρακτικών και ένα πρόγραμμα κατάρτισης και καθοδήγησης για εκπαιδευτές ενηλίκων, αλλά και εργοδότες. Αυτό θα συμβάλει στη βελτίωση των ικανοτήτων τους όσον αφορά την υποστήριξη νευροδιαφορετικών ατόμων.
  • Εφαρμογή Αντιστοίχισης Δεξιοτήτων: Θα αναπτυχθεί μια διαδικτυακή εφαρμογή για τη διευκόλυνση της διασύνδεσης μεταξύ εργοδοτών και ατόμων με νευροδιαφορετικότητα που αναζητούν εργασία, ενισχύοντας έτσι την απασχολησιμότητα και την ένταξη στο χώρο εργασίας.
  • Εκστρατεία Ευαισθητοποίησης: Το έργο θα ξεκινήσει μια εκτεταμένη εκστρατεία ευαισθητοποίησης με στόχο να προσεγγίσει 15.000 ενδιαφερόμενους, για να αυξήσει την κατανόηση και την αποδοχή της νευροδιαφορετικότητας.

 

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Δρ. Κωνσταντίνος Τσαγκαρίδης
Ακαδημαϊκός Σύμβουλος, Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό - Mάστερ στα Γνωστικά Συστήματα
Συντονιστής ΜΠΣ - Μάστερ στην Εφαρμοσμένη Πληροφορική Υγείας & Τηλεϊατρική
Σχολή Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών, ΑΠΚΥ
Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

EUCofinance