Διάλεξη με θέμα «Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στις καλλιέργειες, τα παράσιτα και τους φυσικούς τους εχθρούς» - Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου - Open University of Cyprus
28
Παρ, Ιαν

Τον Δρ Μενέλαο Σταυρινίδη, Επίκουρο Καθηγητή στο Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου φιλοξενεί ο 3ος Κύκλος της Σειράς Εξειδικευμένων Διαλέξεων σε Θέματα Διαχείρισης & Μηχανικής Περιβάλλοντος και Χημικής Μηχανικής του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ). Η διάλεξη με τίτλο «Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στις καλλιέργειες, τα παράσιτα και στους φυσικούς τους εχθρούς» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020, μεταξύ 17:00 και 19:00, στο κεντρικό κτίριο του ΑΠΚΥ στα Λατσιά (Λεωφόρος Γιάννου Κρανιδιώτη 33, 2220 Λατσιά, Λευκωσία).
 
Ο Δρ Σταυρινίδης θα αναφερθεί στις επιδράσεις τις κλιματικής αλλαγής στην παραγωγή πολλών καλλιεργειών σημαντικών για την ανθρώπινη διατροφή, όπως το σιτάρι και το ρύζι, αλλά κυρίως θα επικεντρωθεί στις επιδράσεις στις λαχανοκομικές καλλιέργειες, όπως η ντομάτα, και σε επιζήμια είδη φυτοφάγων οργανισμών, που δεν έχουν ακόμη μελετηθεί αρκετά. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή πιθανώς να επηρεάσει σημαντικά την καταλληλότητα μιας περιοχής για την παραγωγή και καλλιέργεια ντομάτας, στην οποία επικεντρώνεται η έρευνα και τα πειράματα πεδίου του δρα Σταυρινίδη. Συνακόλουθα, οι παραγωγοί θα πρέπει να προσαρμοσθούν σε ενδεχόμενες διαταραχές του βιολογικού ελέγχου των φυτοφάγων ειδών και στις αυξημένες εξάρσεις φυτοφάγων οργανισμών που προσβάλλουν τις λαχανοκομικές καλλιέργειες, ειδικά αυτών που ευνοούνται από θερμό κλίμα, όπως η περίπτωση της Κύπρου.
 
O Μενέλαος Σταυρινίδης, διδάκτορας του University of California, Berkeley, είναι συντονιστής της Ομάδας Αειφορικής Γεωργίας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το. Η έρευνά του επικεντρώνεται σε θέματα ενσωμάτωσης περιβαλλοντικών στόχων για τη βιοποικιλότητα και την κλιματική αλλαγή στις γεωργικές πρακτικές και στην αγροτική πολιτική. Δημοσίευσε πλήθος άρθρων σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, ενώ αποτελέσματα της ερευνητικής του δραστηριότητας παρουσιάστηκαν σε σημαντικό αριθμό διεθνών συνεδρίων. Συντόνισε ή συμμετείχε ως εταίρος σε 15 και πλέον ερευνητικά έργα και συμμετείχε ως εμπειρογνώμονας σε επιτροπές διεθνών οργανισμών.
 
Την ευθύνη της Σειράς Διαλέξεων για την περίοδο Οκτώβριος 2019 – Μάιος 2020, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Μεταπτυχιακού προγράμματος «Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος» του ΑΠΚΥ, έχουν το Εργαστήριο Χημικής Μηχανικής & Μηχανικής Αειφορίας (επικεφαλής ο Επίκουρος Καθηγητής Αντώνης Ζορπάς και το Εργαστήριο Διαχείρισης Χερσαίων Οικοσυστημάτων (επικεφαλής ο Καθηγητής Γιάννης Βογιατζάκης. Όλες οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (4ος όροφος, Γιάννου Κρανιδιώτη 33, 2220 Λατσιά) και είναι ανοικτές στο κοινό. Τη Σειρά υποστηρίζουν το γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, ο Σύνδεσμος Επιστημόνων και Μηχανικών Περιβάλλοντος Κύπρου, το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ) και η Cyta