04
Τετ, Οκτ

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής» του Αναπλ. Καθηγ. Αλέξανδρου Τσαδήρα (03/12/2022)

Η συμπλήρωση 25 χρόνων από τη θέσπιση του θεσμού του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή καθιστά την έκδοση της μονογραφίας με τίτλο «Ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής» του Αναπληρωτή Καθηγητή Αλέξανδρου Τσαδήρα, Ακαδημαϊκού Υπεύθυνου του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) και κατόχου Έδρας Jean Monnet, ιδιαίτερα επίκαιρη.

Το βιβλίο θα παρουσιασθεί το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022 στις 11:00 στο ξενοδοχείο «Semeli» στη Λευκωσία με παρεμβάσεις και σχολιασμό από τον κ. Κώστα Κληρίδη, τέως Γενικό Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας, και τον Δρα Οδυσσέα Μιχαηλίδη, Γενικό Ελεγκτή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η βιβλιοπαρουσίαση θα μεταδοθεί και ζωντανά μέσω του καναλιού του ΑΠΚΥ στο YouTube.

Η έλευση του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή στην Ενωσιακή θεσμική σκηνή ως ένας μηχανισμός εξωδικαστικής απόδοσης διοικητικής δικαιοσύνης εγείρει μία σειρά από προκλήσεις που αφορούν τόσο τη λειτουργία και αποτελεσματικότητά του, όσο και τη θεσμική συμβίωσή του με άλλες Ενωσιακές και εθνικές οντότητες. Η σχετική βιβλιογραφία αναπτύσσεται συνεχώς σε έκταση, βάθος και πολυπλοκότητα, αποδεικνύοντας το ζωηρό ενδιαφέρον που εξακολουθεί να έλκει ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής ως αυτοτελές πεδίο έρευνας και ανάλυσης. Το βιβλίο του Αναπληρωτή Καθηγητή Αλέξανδρου Τσαδήρα, των εκδόσεων Σάκκουλα, αποτελεί το πρώτο σχετικό βιβλίο στον ελληνόφωνο χώρο και βοηθά τον αναγνώστη να αντιληφθεί το πλήρες φάσμα των κρισιμότερων θεμάτων που σχετίζονται με τη θεσμική παρουσία του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή στο πολιτικό και νομικό περιβάλλον της Ένωσης. Η έρευνα καλύπτει το σύνολο των αποφάσεων του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή από την έναρξη λειτουργίας του λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική βιβλιογραφία και τις σημαντικότερες πολιτικές, νομοθετικές και νομολογιακές εξελίξεις που έχουν επηρεάσει το έργο του εν λόγω θεσμού.

Το συγγραφικό πόνημα του Δρα Αλέξανδρου Τσαδήρα είναι το πρώτο νομικού περιεχομένου που εκδίδει μέλος του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και συμβάλλει στην προσπάθεια να καταστεί το Ίδρυμα ένα αξιόλογο κέντρο παραγωγικής νομικής παιδείας. Αποτελεί επίσης ένα εξαιρετικό βοήθημα για δικηγόρους, ακαδημαϊκούς, εν γένει νομικούς, φυσικά και νομικά πρόσωπα που επιδιώκουν Ενωσιακή χρηματοδότηση, θεσμούς εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών, εθνικούς διαμεσολαβητές και κάθε ενδιαφερόμενο για ζητήματα του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Π.Α. ως τις 28/11 στο events@ouc.ac.cy