Sidebar

24
Τετ, Απρ

Στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και στον Αναπληρωτή Καθηγητή Ενωσιακού Δικαίου Αλέξανδρο Τσαδήρα απονεμήθηκε έδρα Jean Monnet

Για τα επόμενα τρία χρόνια (2022-2025) το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου θα φιλοξενεί τη διεθνούς φήμης και εγνωσμένου κύρους Έδρα Jean Monnet, που έχει απονεμηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον Αναπληρωτή Καθηγητή Ενωσιακού Διοικητικού Δικαίου Αλέξανδρο Τσαδήρα, με αντικείμενο «Θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Δικαιώματα και Δικαστική Ολοκλήρωση».  

Οι Έδρες Jean Monnet (Jean Monnet Chairs) είναι θέσεις διδασκαλίας και έρευνας που απευθύνονται σε καθηγητές πανεπιστημίου με ειδίκευση στις ευρωπαϊκές σπουδές. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική πρόσκληση του προγράμματος Erasmus+. Η επιλογή των κατόχων μιας Έδρας γίνεται με πολύ αυστηρά κριτήρια και η απονομή της συνιστά τιμητική διάκριση όχι μόνο για τον κάτοχό της, αλλά και για το Πανεπιστήμιο που τη φιλοξενεί. Σκοπός της Έδρας που απονεμήθηκε στον Αναπληρωτή Καθηγητή Αλέξανδρο Τσαδήρα είναι η προώθηση της περαιτέρω έρευνας, συγγραφής και διδασκαλίας στη θεματική «Θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Δικαιώματα και Δικαστική Ολοκλήρωση». Ειδικότερα, η Έδρα αποσκοπεί μεταξύ άλλων (α) στη δημιουργία γνώσης που μπορεί να υποστηρίξει τη χάραξη πολιτικής της Ε.Ε. και να ενισχύσει τον ρόλο της σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, (β) στην ενθάρρυνση του διαλόγου μεταξύ του ακαδημαϊκού κόσμου και της κοινωνίας, και (γ) στη διάδοση της γνώσης για θέματα της Ε.Ε. στην ευρύτερη κοινωνία.

Το τριετές πρόγραμμα της Έδρας προβλέπει την ενίσχυση υπαρχόντων μαθήματων Ενωσιακού Δικαίου σε μεταπτυχιακό επίπεδο, τη δημιουργία νέων μαθημάτων στα εν λόγω πεδία σε προπτυχιακό επίπεδο, τη διοργάνωση σεμιναρίων και διεθνών συνεδρίων, την εκπόνηση συναφών με το θέμα της Έδρας μελετών και ερευνητικών έργων, την έκδοση μιας σειράς εγγράφων εργασίας (working papers), τη δημιουργία ιστοσελίδας και βάσης δεδομένων και λοιπές ερευνητικές δραστηριότητες, οι οποίες θα προωθήσουν τη γνώση και το ενδιαφέρον του κοινού σε θέματα Ευρωπαϊκής ενοποίησης. Το όλο εγχείρημα συνάδει με το όραμα του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου να καταστεί σταδιακά ένα αξιόλογο κέντρο παραγωγής νομικής παιδείας και πολιτισμού.

Ο κάτοχος της Έδρας Jean Monnet, Αναπλ. Καθηγ. Αλέξανδρος Τσαδήρας σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Είναι Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και Αναπληρωτής Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Έχει πληθώρα δημοσιεύσεων στα αγγλικά και ελληνικά και εκτενή εμπειρία στη διαχείριση ερευνητικών έργων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.