Sidebar

19
Παρ, Απρ

Νέο βιβλίο με τίτλο «Tomato Processing by-Products: Sustainable Applications» από τον Αναπλ. Καθηγ. Αντώνη Ζορπά

Κυκλοφόρησε με τίτλο «Tomato Processing by-Products: Sustainable Applications»Tomato Processing by-Products: Sustainable Applications» το νέο σύγγραμμα του Αναπληρωτή Καθηγητή Αντώνη Ζορπά, Ακαδημαϊκού Υπεύθυνου του Μεταπτυχιακού προγράμματος «Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος» και διευθυντή του Εργαστηρίου Χημικής Μηχανικής και Μηχανικής Αειφορίας του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), σε συνεργασία με τον Καθηγητή Mejdi Jeguirim (University of Haute Alsace).

Το βιβλίο επικεντρώνεται σε ένα από τα αγροτικά, νωπά κηπευτικά προϊόντα που παράγονται μαζικά στην Ευρώπη, ένα από τα πιο δημοφιλή τρόφιμα (το μερίδιο αγοράς σε διεθνές επίπεδο ανέρχεται στα 8.7 δις δολάρια) λόγω των πολλαπλών χρήσεων και των σημαντικών πλεονεκτημάτων που έχει (π.χ. πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες), και ο λόγος που το επέλεξαν οι συγγραφείς είναι διότι η βιομηχανία ντομάτας παράγει κάθε χρόνο χιλιάδες τόνους αποβλήτων. Συγκεκριμένα, ένα ποσοστό 5-30% της παγκόσμιας παραγωγής απορρίπτεται σε χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων συμβάλλοντας έτσι στην παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα. Από τη ντομάτα παράγονται, όμως, πολλά άλλα προϊόντα υψηλής αξίας, ζωοτροφές, ενέργεια, κ.λπ. και απαιτείται σωστή διαχείριση της παραγωγής και διάθεσης των αποβλήτων της με αειφόρους τρόπους σε ένα μοντέλο κυκλικής οικονομίας, λαμβάνοντας υπόψη και τη στρατηγική της Πράσινης Ευρωπαϊκής Συμφωνίας.

Το σύγγραμμα, που εξέδωσε ο εκδοτικός οίκος Academic Press της Elsevier, αποτελεί μια πρωτότυπη συμβολή α) στη βελτίωση της αειφόρου και αποτελεσματικής διαχείρισης των υποπροϊόντων που παράγονται κατά τη διαδικασία επεξεργασίας της ντομάτας, ώστε να μην επιβαρύνουν περιβαλλοντικά ή/και οικονομικά τη βιομηχανία, τη γεωργία και το κλίμα, καθώς και β) στην αειφόρο παρασκευή παράγωγων προϊόντων με πρώτη ύλη τη ντομάτα. Οι προτεινόμενες και εναλλακτικές βιώσιμες λύσεις για την αξιοποίηση αυτών των υποπροϊόντων αφορούν κυρίως στην παρασκευή ζωοτροφών, καθώς και πιθανές χρήσεις τους, με προστιθέμενη αξία, σε ενεργειακές, περιβαλλοντικές και γεωργικές δραστηριότητες.

Το βιβλίο αποτελεί εξαιρετικό βοήθημα για μηχανικούς/τεχνολόγους τροφίμων, χημικούς μηχανικούς, γεωπόνους, γεωργούς και καλλιεργητές, καθώς και άλλους επαγγελματίες που απασχολούνται στη βιομηχανία τροφίμων, στη βιομηχανία επεξεργασίας ντομάτας και στον γεωργικό τομέα.


Στοιχεία έκδοσης:

Γλώσσα: Αγγλική

Copyright: © Academic Press 2021

Paperback ISBN: 9780128228661

eBook ISBN: 9780128228678

 

TomatoByProducts Zorpas full covers