29
Παρ, Μαρ

Ασημένιο βραβείο στα Cyprus Education Leaders Awards 2021 για το Λύκειο Παραλιμνίου, μέσω της συμμετοχής του στο ερευνητικό έργο PULCHRA, στο οποίο συμπράττει με το ΑΠΚΥ

Ασημένιο βραβείο στα Cyprus Education Leaders Awards 2021, στην κατηγορία «Δεσμός με την Κοινωνία», εξασφάλισε το Λύκειο Παραλιμνίου μέσα από τη δράση του στο ερευνητικό έργο «Pulchra: Science in the City: Building Participatory Urban Learning Community Hubs through Research and Activation», στο οποίο συμπράττει με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) και συγκεκριμένα υποστηρίζεται από το Εργαστήριο Χημικής Μηχανικής και Μηχανικής Αειφορίας του Ιδρύματος.

Το βραβευμένο έργο «Καινοτόμες Δράσεις για την Ανάπλαση και τη Βελτίωση σε Θέματα Προσβασιμότητας και Ασφάλειας της Περιοχής Περιμετρικά του Λυκείου Παραλιμνίου» στοχεύει στη διάδοση της βιώσιμης κινητικότητας και της ελεύθερης διακίνησης. Συγκεκριμένα, η ομάδα των μαθητών του Λυκείου Παραλιμνίου, η οποία έτυχε της καθοδήγησης της Γεωργίας Χατζηπαρασκευά, ερευνητικής συνεργάτιδας, και του διευθυντή του Εργαστηρίου Χημικής Μηχανικής και Μηχανικής Αειφορίας του ΑΠΚΥ, Αναπλ. Καθηγ. Αντώνη Ζορπά, έθεσε ως στόχο την αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου του σχολείου, με απώτερο σκοπό το ευρύτερο κοινωνικό όφελος. Στο πλαίσιο αυτό, δημιούργησε έναν ψηφιακό χάρτη, ο οποίος παρουσιάζει τα σημερινά δεδομένα της περιοχής-μελέτης και εισηγήσεις των μαθητών για την αναβάθμισή της, οι οποίες εστιάζουν στην ανάληψη δράσεων στα εξής σημεία: Υποδομές για όλους, Αυτονομία, Προσβασιμότητα – Διασύνδεση, Οδική Ασφάλεια, Λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση, Καλύτερη ποιότητα ζωής και Μείωση χρήσης πόρων.


Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου συμμετέχει στο ερευνητικό έργο PULCHRA με ερευνητική ομάδα, την οποία συντονίζει ο Αναπλ. Καθηγ. Αντώνης Ζορπάς, Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του Μεταπτυχιακού προγράμματος «Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος».

Στόχος του έργου, στο οποίο μετέχουν 10 χώρες, 12 εταίροι (συντονιστής είναι το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και 50+ σχολικές μονάδες, είναι η προώθηση της ανοικτής σχολικής εκπαίδευσης («open schooling»), χρησιμοποιώντας ως θέμα τις «πόλεις ως αστικά οικοσυστήματα». Μέσω της συνεργασίας των σχολείων με την εκπαιδευτική κοινότητα, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, μη κυβερνητικές οργανώσεις, την κοινότητα των γονέων, κ.ά. απώτερος στόχος είναι η προώθηση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε όλους τους πολίτες. Φιλοδοξία του ΑΠΚΥ, μέσα από τη συμμετοχή του στο συγκεκριμένο ερευνητικό έργο, είναι να συμβάλει στη στροφή της αστικής κινητικότητας σε βιώσιμους τρόπους μεταφοράς, με στόχο την αντιμετώπιση σημαντικών προκλήσεων, υπό το πρίσμα των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης που έχουν τεθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

 

 

Silver CELA2021 ParalimniLyceum 1                            Silver CELA2021 ParalimniLyceum 2