26
Παρ, Απρ

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι ταυτισμένο με την ανοικτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση (INBusiness - τεύχος Αύγουστος 2021)

«Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) είναι ταυτισμένο με την ανοικτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση, προάγει τη διά βίου μάθηση, και αποτελεί εγγύηση στις σπουδές εξ αποστάσεως»

Συνέντευξη του Πρύτανη του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητή Πέτρου Πασιαρδή, στο περιοδικό IN Business - Τεύχος Αυγούστου 2021 [σελ 144-145]


Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Η εκπαίδευση στον 21ο αιώνα είναι απαραίτητο να συμβαδίζει με τις σύγχρονες τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις, να αξιοποιεί τα εργαλεία της ψηφιακής εποχής, και να επιτρέπει σε κάθε άνθρωπο –χωρίς αποκλεισμούς– τη δυνατότητα διά βίου να αποκτά σημαντικές γνώσεις και δεξιότητες για την προσωπική και επαγγελματική του εξέλιξη σε έναν κόσμο απαιτητικό και διαρκώς μεταβαλλόμενο. Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) είναι ταυτισμένο με την ανοικτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση, προάγει τη διά βίου μάθηση, και αποτελεί εγγύηση στις σπουδές εξ αποστάσεως. Πέτυχε το στοίχημα να ανοίξει νέους δρόμους για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στον ελληνόφωνο χώρο, αξιοποιώντας τις καλές πρακτικές διεθνώς αναγνωρισμένων ιδρυμάτων, με αιχμή του δόρατος καινοτόμες τεχνολογίες τηλεκπαίδευσης, σύγχρονες διδακτικές μεθόδους, πολυμεσικό εκπαιδευτικό υλικό και εργαλεία σύγχρονης και ασύγχρονης επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης ακαδημαϊκών και φοιτητών. Στο νέο τοπίο της εκπαίδευσης που διαμορφώνεται λόγω και της πανδημίας, το ΑΠΚΥ βρίσκεται ήδη στη νέα εποχή της ψηφιακής εκπαίδευσης και δηλώνει «κανονικότητα», «παρών» και έτοιμο να συνεχίσει να προσφέρει την πολύτιμη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να αποκτήσει έναν αναγνωρισμένο και αξιόπιστο τίτλο σπουδών, στον δικό του χώρο και χρόνο, χωρίς τους περιορισμούς της συμβατικής εκπαίδευσης.

Οι τρεις Σχολές (Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Επιστημών, Οικονομικών Επιστημών & Διοίκησης και Θετικών & Εφαρμοσμένων Επιστημών) του ΑΠΚΥ προσφέρουν για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 πλήθος διεπιστημονικών προγραμμάτων σπουδών (4 προπτυχιακά και 21 μεταπτυχιακά), καθώς και ερευνητικές περιοχές για διδακτορική έρευνα. Προάγοντας τη διά βίου μάθηση, οι ενδιαφερόμενοι για εξειδίκευση/επιμόρφωση σε συγκεκριμένα αντικείμενα έχουν τη δυνατότητα εγγραφής σε Αυτοτελείς Θεματικές Ενότητες, χωρίς να χρειάζεται παρακολούθηση ολοκληρωμένου προγράμματος σπουδών.

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ΑΠΚΥ

  • Σύγχρονο, καινοτόμο και εγνωσμένου κύρους δημόσιο Πανεπιστήμιο.
  • Πολυετής τεχνογνωσία και εμπειρία στην εκπαίδευση εξ αποστάσεως και Υπερσύγχρονη πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης.
  • Υψηλής ποιότητας προπτυχιακά, μεταπτυχιακά, διδακτορικά Προγράμματα Σπουδών και 300+ Αυτοτελείς Θεματικές Ενότητες για Διά Βίου Μάθηση σε επιστημονικά αντικείμενα αιχμής.
  • Ευέλικτες σπουδές, προσαρμοσμένες στις ανάγκες των φοιτητών, που σπουδάζουν από 50+ χώρες σήμερα, από τον δικό τους χώρο και στον προσωπικό τους χρόνο.
  • Πολυδιάστατη έρευνα προς όφελος της επιστήμης, της κοινωνίας και της οικονομίας.
  • Προσιτά δίδακτρα και σημαντικές εκπτώσεις για διάφορες ομάδες του πληθυσμού.

  1. Γιατί κάποιος να επιλέξει να συνεχίσει τις σπουδές του στην Κύπρο;

Η Κύπρος εξελίσσεται σε δημοφιλή προορισμό για εγχώριους και αλλοδαπούς φοιτητές για συμβατικού τύπου και εξ αποστάσεως σπουδές, ως απόρροια σημαντικών αναπτυξιακών δράσεων και εξελίξεων στα πανεπιστήμιά μας. Στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, λόγου χάρη, το ήμισυ περίπου της φοιτητικής μας κοινότητας δεν είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα Κυπριακά Πανεπιστήμια έχουν πετύχει να καταλαμβάνουν υψηλές θέσεις σε παγκόσμιες κατατάξεις, προσφέρουν ευρύτατο χαρτοφυλάκιο επιλογών σε πλήθος επιστημονικών αντικειμένων στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα, διακρίνονται στην έρευνα, εργοδοτούν εγνωσμένου κύρους ακαδημαϊκό/ερευνητικό προσωπικό και παρέχουν αξιόλογες υπηρεσίες φοιτητικής μέριμνας (σύγχρονες εστίες/υποδομές, φοιτητικά δάνεια, ευκαιρίες πρακτικής άσκησης, κ.ά.). Το επίπεδο ποιότητας των προσφερόμενων προγραμμάτων είναι υψηλό, όπως προκύπτει από τις αξιολογήσεις των Πανεπιστημίων, οι τίτλοι σπουδών που απονέμουν τα πανεπιστήμιά μας αναγνωρίζονται στο εξωτερικό (σίγουρα στην Ε.Ε.), ενώ  συγκριτικά με άλλους δημοφιλείς προορισμούς, το κόστος φοίτησης στην Κύπρο είναι αρκετά ανταγωνιστικό. Τα πλεονεκτήματα, λοιπόν, της φοίτησης στην Κύπρο είναι πολυεπίπεδα και καθιστούν τη χώρα μας ιδανική επιλογή για όποιον επιθυμεί να σπουδάσει.

  1. Ποια επιπλέον οφέλη παρέχετε ως εκπαιδευτικό ίδρυμα στους φοιτητές σας/στελέχη που συνεχίζουν τις σπουδές τους εγχώρια;

Επιλέγοντας το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου για τις σπουδές τους, ήδη εργαζόμενοι, στελέχη δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών, μπορούν να επωφεληθούν πολλαπλά. Καταρχάς, η εξ αποστάσεως εκπαιδευτική μεθοδολογία του ΑΠΚΥ –με εκπαιδευτικές διαδικασίες που πραγματοποιούνται εξ ολοκλήρου σε ψηφιακό περιβάλλον, χωρίς την ανάγκη φυσικής παρουσίας σε αίθουσες διδασκαλίας– προσφέρει στους εργαζόμενους την ευελιξία να προσαρμόσουν τις σπουδές στο δικό τους πρόγραμμα ζωής, επιλέγοντας μερική ή πλήρη φοίτηση, ανάλογα με τον χρόνο που μπορούν να διαθέσουν. Επιπρόσθετα, το ΑΠΚΥ παρέχει πλήθος προγραμμάτων σπουδών σε παραδοσιακά αντικείμενα και σε κλάδους αιχμής, τα οποία οργανώθηκαν και αναδιαρθρώνονται με βάση τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας, τις επιστημονικές εξελίξεις και τις μεταβαλλόμενες ανάγκες του ανθρώπινου δυναμικού. Τρίτη σημαντική παράμετρος είναι η πολύπλευρη εκπαίδευση που παρέχει το ΑΠΚΥ, η οποία στοχεύει στην αναβάθμιση και επικαιροποίηση των γνώσεων, αλλά και στην καλλιέργεια από πλευράς των φοιτητών βασικών και επαγγελματικά αξιοποιήσιμων ικανοτήτων και δεξιοτήτων.

Σημαίνον είναι και το γεγονός ότι πέρα από τα προσιτά δίδακτρα για τα οποία φροντίζει το ΑΠΚΥ και τις διευκολύνσεις στην καταβολή τους, το Πανεπιστήμιό μας προσφέρει σημαντικές εκπτώσεις για διάφορες ομάδες του πληθυσμού (π.χ. μονογονείς, πολύτεκνοι, άτομα ΑμΕΑ), καθώς και μειώσεις στα δίδακτρα των αποφοίτων μας που επιλέγουν να συνεχίσουν και σε 2ο ή 3ο πρόγραμμα σπουδών στο ΑΠΚΥ.

  1. Ποιες μεγάλες αλλαγές αναμένεται να δούμε στη σφαίρα της εκπαίδευσης γενικότερα στην μετά-την-πανδημία εποχή;

Η υγειονομική κρίση αποτέλεσε τον καταλύτη για την ψηφιακή αναδιοργάνωση της εκπαίδευσης και την ευκαιρία για σημαντικές μεταρρυθμίσεις που ήταν από καιρό χρήσιμες, αλλά πλέον καθίστανται αναγκαίες. Στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, πάντως, δεν χρειάστηκε να προβούμε σε αλλαγές στις εκπαιδευτικές διαδικασίες, διότι ως ψηφιακό και καινοτόμο πανεπιστήμιο, έχουμε ήδη αναδείξει την εξειδίκευσή μας στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και έχουμε αποδείξει την ετοιμότητά μας να προσαρμόζουμε τη λειτουργία μας στις απαιτήσεις της εποχής και στις τρέχουσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες. Πολλά συμβατικού τύπου πανεπιστήμια προσαρμόστηκαν στις νέες συνθήκες και συμπληρωματικά με τις καθ’ έδρας διδακτικές μεθόδους, ενσωμάτωσαν και εξ αποστάσεως μεθόδους διδασκαλίας. Ίσως η μικτή μάθηση, ο συνδυασμός διά ζώσης και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, να είναι μία αλλαγή που ήρθε για να μείνει. Το ΑΠΚΥ, πάντως, καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας συνεχίζει να προσφέρει την ίδια ποιοτική μαθησιακή εμπειρία στη φοιτητική κοινότητα, προσάρμοσε ανάλογα τη λειτουργία του και πέτυχε, για παράδειγμα, να οργανώνει με απόλυτη επιτυχία ακόμα και τις τελικές εξετάσεις εξ ολοκλήρου με ηλεκτρονικά μέσα, με διαδικασίες που διασφαλίζουν την ακεραιότητα των εξετάσεων και την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Σίγουρα, στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα δούμε νέες τεχνολογίες να αξιοποιούνται και να ενσωματώνονται στις εκπαιδευτικές διαδικασίες, όπως και μεγαλύτερες επενδύσεις στην καινοτομία. Σε ό,τι αφορά στο ΑΠΚΥ, στόχος παραμένει η αξιοποίηση της εξειδίκευσής του στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση για τη μόρφωση όλο και μεγαλύτερου ποσοστού πληθυσμού και την κατάρτιση και εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και η διαρκής επένδυση στην αριστεία, εξωστρέφεια και διεθνοποίησή του, ώστε να εξελιχθεί σε Edupreneurial πανεπιστήμιο και σε κοιτίδα γνώσης που χρειάζεται η κοινωνία μας τον 21ο αιώνα.