26
Παρ, Απρ

ΑΠΚΥ: Εξ αποστάσεως σπουδές προσαρμοσμένες στις ανάγκες σου (advertorial στη Σημερινή)

 

 

 

 

 

Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου: Εξ αποστάσεως σπουδές προσαρμοσμένες στις ανάγκες σου

Παρουσίαση του ΑΠΚΥ στο ένθεση "Εκπαίδευση" της εφημερίδας Η Σημερινή (τεύχος 14.03.2021)

 

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ)

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) ιδρύθηκε το 2002 και δέχθηκε τους πρώτους φοιτητές του το ακαδημαϊκό έτος 2006-2007. Με δεκαπενταετή πορεία ως το μοναδικό πανεπιστήμιο στην Κύπρο που προσφέρει σπουδές αποκλειστικά εξ αποστάσεως, το ΑΠΚΥ πέτυχε την καταξίωσή του στον ελληνόφωνο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και βρίσκεται ήδη στη νέα εποχή της ψηφιακής εκπαίδευσης. Με καινοτόμες τεχνολογίες τηλεκπαίδευσης και ευέλικτη εκπαιδευτική μεθοδολογία, το ΑΠΚΥ προσφέρει την πολύτιμη ευκαιρία σε κάθε ενδιαφερόμενο να αποκτήσει έναν αναγνωρισμένο, χρηστικό και αξιόπιστο τίτλο σπουδών σε όλα τα επίπεδα, χωρίς τους περιορισμούς της συμβατικής εκπαίδευσης, από τον προσωπικό του χώρο και στον δικό του χρόνο. 

Η κοινότητα του ΑΠΚΥ μετρά 7.363 απόφοιτους και περίπου 3.300 φοιτητές (55% εκτός Κύπρου) στα 27 προσφερόμενα προγράμματα σπουδών το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2020-2021. Οι φοιτητές συνεπικουρούνται σε όλη τη διάρκεια των σπουδών τους από το έμπειρο, εγνωσμένου κύρους ερευνητικά και εκπαιδευτικά, Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό και το Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό. Λόγω της εξ αποστάσεως μεθοδολογίας και της προσφοράς προγραμμάτων σπουδών στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα, το ΑΠΚΥ δεν έχει σύνορα και προσελκύει φοιτητές από όλο τον κόσμο. Πάντοτε καινοτόμο, το Πανεπιστήμιο αναβαθμίζει σε συνεχή βάση τις τεχνολογικές υποδομές και τον τρόπο λειτουργίας του, εξελίσσει τη μεθοδολογία του και ενσωματώνει νέες ψηφιακές εφαρμογές στην Πλατφόρμα Τηλεκπαίδευσης και στις εκπαιδευτικές διεργασίες για την παροχή πολύπλευρης μαθησιακής εμπειρίας στους φοιτητές.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής του, το ΑΠΚΥ δικτυώνεται στον διεθνή επιστημονικό χώρο και συμπράττει με πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, οργανισμούς και πανεπιστημιακά δίκτυα σε ερευνητικά έργα και δράσεις, στην προσφορά διαπανεπιστημιακών προγραμμάτων σπουδών, καθώς και στην ενίσχυση της κινητικότητας των φοιτητών και του ακαδημαϊκού, ερευνητικού και διοικητικού προσωπικού του.

Σχολές, σπουδές, έρευνα & κοινωνική προσφορά

Το ΑΠΚΥ προσφέρει προγράμματα σπουδών προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου και θεματικούς κύκλους διδακτορικών διατριβών σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών κλάδων μέσω των τριών Σχολών του: Σχολή Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Επιστημών, Σχολή Θετικών & Εφαρμοσμένων Επιστημών και Σχολή Οικονομικών Επιστημών & Διοίκησης. Τα προγράμματα σπουδών απευθύνονται είτε σε όσους ενδιαφέρονται να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και να φοιτήσουν για πρώτη φορά είτε σε όσους επιθυμούν να διευρύνουν περαιτέρω τις γνώσεις και να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους με απώτερο στόχο την επαγγελματική και προσωπική τους εξέλιξη.

Στο πλαίσιο της αποστολής του για την προώθηση της δια βίου μάθησης, το ΑΠΚΥ παρέχει στοχευμένα προγράμματα κατάρτισης, ενώ όλα τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών προσφέρουν τις Θεματικές τους Ενότητες (μαθήματα) ως ανεξάρτητες-αυτοτελείς, ώστε κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να τις παρακολουθήσει χωρίς να εγγραφεί συνολικά σε ένα πρόγραμμα σπουδών.

Πέραν της παροχής ποιοτικής εκπαίδευσης, η ερευνητική δραστηριότητα αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό και αποστολή του ΑΠΚΥ. Τα ερευνητικά αποτελέσματα του ακαδημαϊκού/ερευνητικού προσωπικού και των Ερευνητικών Εργαστηρίων (Διαχείρισης Χερσαίων Οικοσυστημάτων, Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας, Κυβερνοασφάλειας & Τηλεπικοινωνιών, Χημικής Μηχανικής & Μηχανικής Αειφορίας, Υπολογιστικής Νόησης, Κυπριακό Κέντρο Αλγοριθμικής Διαφάνειας) και η διασύνδεση με τον παραγωγικό ιστό συμβάλλουν καθοριστικά στη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας και στην ευημερία της κοινωνίας. Η κοινωνική προσφορά συμπυκνώνεται σε δράσεις επιστημονικού και μη χαρακτήρα που συνεργούν ποικιλοτρόπως στην πολιτιστική και πολιτισμική δημιουργία.

Σημαντικοί σταθμοί

Πρώτο σημαντικό ορόσημο είναι η έναρξη της ακαδημαϊκής λειτουργίας του ΑΠΚΥ το 2006-2007 με 162 στα δύο πρώτα προσφερόμενα μεταπτυχιακά προγράμματα. Η εκλογή των πρώτων Πρυτανικών Αρχών έγινε τον Φεβρουάριο του 2018 με την έναρξη της αυτόνομης, αυτοδιοικούμενης λειτουργίας του. Αναπτυσσόμενο ταχύτατα στα 15 έτη της ακαδημαϊκής του λειτουργίας, το ΑΠΚΥ έχει πετύχει την καταξίωσή του ως μια αξιόπιστη επιλογή για σπουδές υψηλού επιπέδου στον εκπαιδευτικό χάρτη του ελληνόφωνου χώρου, την καθιέρωσή του ως επιστημονικό και ερευνητικό ίδρυμα στα γνωστικά πεδία των τριών Σχολών του και την εδραίωσή του ως φορέας πολιτισμού, κοινωνικής προόδου και ανάπτυξης. Σε όλα αυτά τα χρόνια, το ΑΠΚΥ και μέλη της πανεπιστημιακής του κοινότητας έλαβαν σημαντικές διακρίσεις και αναγνώριση για το υψηλού επιπέδου ερευνητικό και ακαδημαϊκό έργο. Ενδεικτική της πρωτοπορίας και της καινοτομίας του Πανεπιστημίου στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι και η βράβευσή του με χρυσά βραβεία στα Cyprus Education Leaders Awards το 2019 και το 2020.

Όραμα, αρχές και αξίες 

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου επιδιώκει να εδραιωθεί ως ένα σύγχρονο, πρωτοπόρο και ανθρωποκεντρικό Πανεπιστήμιο, με διεθνή παρουσία και αναγνώριση, κυρίως στη νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο, στο οποίο η ποιότητα σπουδών και έρευνας, η πολυσχιδής πολιτισμική και κοινωνική προσφορά και η εξωστρέφεια αποτελούν σταθερές ιδρυματικές αξίες, αλλά και στοχεύει να συνεισφέρει ουσιαστικά στην επίτευξη του στόχου της Πολιτείας να καταστεί η Κύπρος περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης, έρευνας και καινοτομίας.

Βασικές αρχές και αξίες του αποτελούν η Αριστεία, η Εξωστρέφεια, η Συνεργασία, η Βιωσιμότητα και η Προσφορά.

Αλλαγές λόγω πανδημίας

Η τρέχουσα υγειονομική κρίση δημιούργησε μια νέα τάξη πραγμάτων εκπαίδευσης σε ψηφιακό χώρο. Για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου δεν ήταν λύση ανάγκης η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, αλλά η ίδια η φύση του. Με την εμπειρία και τεχνογνωσία του, το ΑΠΚΥ συνέχισε απρόσκοπτα την ακαδημαϊκή λειτουργία και την προσφορά πολύπλευρης μαθησιακής εμπειρίας σε κάθε φοιτητή του μέσω της υπερσύγχρονης Πλατφόρμας Τηλεκπαίδευσης και της επιτυχημένης εκπαιδευτικής του μεθοδολογίας, που στηρίζεται στην ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στην εκπαιδευτική πράξη, ταυτόχρονα με τη συνεχή εξ αποστάσεως ακαδημαϊκή υποστήριξη και καθοδήγηση των φοιτητών. Με την ίδια φιλοσοφία οργανώθηκαν και οι τελικές εξετάσεις, καθώς το ΑΠΚΥ ανέπτυξε τάχιστα και με μεγάλη επιτυχία μια μεθοδολογία διεξαγωγής των εξετάσεων εξ ολοκλήρου με ηλεκτρονικά μέσα και ο κάθε φοιτητής αξιολογείται στον προσωπικό του χώρο, με αδιάβλητες διαδικασίες ταυτοποίησης και ηλεκτρονικής επιτήρησης από τους διδάσκοντες. Στο ίδιο πλαίσιο εφαρμόστηκε η τηλεργασία στη διοικητική δομή και οι ψηφιακές διαδικασίες εξυπηρέτησης των φοιτητών, των αποφοίτων και του κοινού ενισχύθηκαν και έγιναν η νέα καθημερινή πρακτική.

Μελλοντικοί στόχοι

Το ΑΠΚΥ αποβλέπει για το μεσοπρόθεσμο διάστημα στη διατήρηση υψηλού επιπέδου ποιότητας στην παρεχόμενη εκπαίδευση, στη μεγέθυνση του εκπαιδευτικού χαρτοφυλακίου με νέα, μεταπτυχιακά κυρίως, προγράμματα σπουδών σε κλάδους αιχμής, που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας και της αγοράς εργασίας, στην εξασφάλιση εξωτερικής χρηματοδότησης για ερευνητικά έργα με διεθνή απήχηση προς όφελος της κοινωνίας των πολιτών, στην πολυσχιδή πολιτισμική και κοινωνική προσφορά και στην επίτευξη της εξωστρέφειας. Κινείται δηλαδή σε δύο στρατηγικούς άξονες: α) στην αριστεία και στη συνεχή βελτίωση της λειτουργίας του και β) στην ανάπτυξη, την εξωστρέφεια και τη διεθνοποίηση, ώστε να μετασχηματιστεί στο Edupreneurial Πανεπιστήμιο που απαιτεί ο 21ος αιώνας.

 

GR 1200 630