26
Παρ, Απρ

Με τη διάλεξη του Προέδρου του Τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητή Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας κ. Ιωάννη Θ. Μάζη, με θέμα «Οι παράνομες διεκδικήσεις της Τουρκίας στη ΝΑ Μεσόγειο», συνεχίστηκε, παρουσία του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Κενεβέζου, την Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020, στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα, ο 4ος κύκλος της «Σειράς Διαλέξεων Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου».

Η Σειρά συνδιοργανώνεται από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ), δημόσιο πανεπιστήμιο και το μοναδικό στην Κύπρο που προσφέρει σπουδές αποκλειστικά εξ αποστάσεως, το Σπίτι της Κύπρου και τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων Ελλάδος (Ε.Π.Ο.Κ.), και αποτελεί μία σημαντική μορφωτική πρωτοβουλία για την προβολή της Κύπρου, της ιστορίας της, της πνευματικής και επιστημονικής παραγωγής και του πολιτισμού της, αλλά και άλλων θεμάτων γενικού ενδιαφέροντος για το ευρύτερο κοινό.

Τον διακεκριμένο ομιλητή καλωσόρισε στο Σπίτι της Κύπρου η Μορφωτική Σύμβουλος της Κυπριακής Δημοκρατίας δρ Νάντια Στυλιανού, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε, ο Πρύτανης του ΑΠΚΥ, Καθηγητής Σωκράτης Κάτσικας. Της διάλεξης του Καθηγ. Μάζη προηγήθηκε υπογραφή νέου μνημονίου συνεργασίας των τριών φορέων (ΑΠΚΥ, Σπίτι της Κύπρου, Ε.Π.Ο.Κ.), παρουσία του κ. Κενεβέζου.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο Καθηγητής Μάζης εξέτασε τα βασικά νομικά μεγέθη των Θαλασσίων Ζωνών, ερμήνευσε, με χαρτογραφικό υλικό, την παράνομη τουρκική αντίληψη περί εφαρμογής του Δικαίου της Θαλάσσης και εξήγησε την αποσταθεροποίηση, η οποία θα προκληθεί, εάν οι απόψεις αυτές της Άγκυρας τύχουν ποτέ εφαρμογής στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.