08
Τετ, Μάι

Η Μαρία Κραμβή, υποψήφια διδάκτωρ του ΑΠΚΥ, ανάμεσα στους φιναλίστ για τα βραβεία Commonwealth Youth Awards 2022

Η Μαρία Κραμβή, υποψήφια διδάκτωρ του Προγράμματος «Επιστήμες της Αγωγής» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, εκπροσωπεί επάξια τη χώρα μας ως μία από τους 20 φιναλίστ των βραβείων Commonwealth Youth Awards για το έτος 2022. Το εν λόγω Πρόγραμμα επιβραβεύει το έργο και τις δράσεις νέων ανθρώπων στα πεδία της υγείας, των κλιματικών αλλαγών, της εκπαίδευσης, της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, οι οποίοι συμβάλλουν, μεταξύ άλλων, και στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Η Μαρία Κραμβή είναι συνιδρυτής της δικοινοτικής πρωτοβουλίας Rhythm of Cyprus που χρησιμοποιεί τη μουσική ως εργαλείο οικοδόμησης της ειρήνης για τη σύνδεση Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων παιδιών, καθώς και είναι μέλος της ομάδας που ηγείται του κοινωνικό-μουσικού οργανισμού Sistema Cyprus που προσφέρει μουσική εκπαίδευση σε παιδιά και νέους στην Κύπρο, συμπεριλαμβανομένων παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία, πρόσφυγες και άτομα με λιγότερες ευκαιρίες. Η διδακτορική της έρευνα, με επιβλέποντα τον Καθηγητή Μιχαλίνο Ζεμπύλα, επικεντρώνεται στη μουσική εκπαίδευση (music education) και την εκπαίδευση για την ειρήνη (peace education).

Στο πλαίσιο των φετινών βραβείων (2022) υποβλήθηκαν πέραν των 1000 υποψηφιοτήτων και η Μαρία Κραμβή είναι μία από τις τέσσερις φιναλίστ στην περιφέρεια Ευρώπης και Καναδά. Η απονομή των βραβείων θα πραγματοποιηθεί από την Κοινοπολιτεία στις 16 Μαρτίου 2022, διαδικτυακά. Η πανεπιστημιακή κοινότητα του ΑΠΚΥ εύχεται κάθε επιτυχία στη Μαρία Κραμβή, η οποία με το έργο της προάγει την ειρήνη μέσω της μουσικής στην Κύπρο και όχι μόνο.


Η Μαρία Κραμβή είναι μουσικός που ασχολείται ακούραστα με κοινοτικά προγράμματα που προάγουν την κοινωνική δικαιοσύνη, την οικοδόμηση της ειρήνης και την κοινωνική ένταξη μειονοτήτων μέσω της μουσικής και της εκπαίδευσης. Είναι μέλος της ομάδας που ηγείται του κοινωνικό-μουσικού οργανισμού Sistema Cyprus, συντονίζοντας την Ορχήστρα Πνευστών Λάρνακας και παραδίδοντας εργαστήρια κοινοτικής μουσικής σε στέγες ασυνόδευτων ανήλικων, μεταναστών και προσφύγων. Επιπλέον, η Μαρία είναι συνιδρυτής της δικοινοτικής πρωτοβουλίας Rhythm of Cyprus που χρησιμοποιεί τη μουσική ως εργαλείο οικοδόμησης της ειρήνης για τη σύνδεση Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων παιδιών. Πρόσφατα ξεκίνησε τις διδακτορικές της σπουδές στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Μιχαλίνου Ζεμπύλα, ερευνώντας τη μουσική εκπαίδευση και την εκπαίδευση για την ειρήνη. Μέσα από το τρίπτυχο μουσικής, έρευνας και δράσης, η Μαρία στοχεύει να δημιουργήσει ένα τρίγωνο γνώσεων και εμπειρίας και να ασκεί και να προάγει την ειρήνη μέσω της μουσικής στην Κύπρο και όχι μόνο.

Το Sistema Cyprus είναι ένα μουσικό-κοινωνικό πρόγραμμα με επίκεντρο τη δημιουργία ορχηστρών και χορωδιών που ιδρύθηκε το 2018. Το πρόγραμμα προσφέρει μουσική εκπαίδευση σε παιδιά και νέους στην Κύπρο, συμπεριλαμβανομένων παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία, πρόσφυγες και παιδιά και νέους με λιγότερες ευκαιρίες, και διασφαλίζει τον σεβασμό, την αναγνώριση και την ένταξη αυτών των ομάδων στην κοινωνία. Το Sistema Cyprus είναι εμπνευσμένο από το μουσικό-κοινωνικό πρόγραμμα El Sistema που ιδρύθηκε στη Βενεζουέλα το 1975. Μέσω της δημιουργίας ορχηστρών και χορωδιών, το El Sistema ενεργεί ως ένα θαυμάσιο μοντέλο, προσεγγίζοντας παιδιά και νέους σε περιοχές υψηλού κινδύνου του κόσμου. Το El Sistema, όπως και το Sistema Cyprus, προσφέρουν δωρεάν κλασική μουσική εκπαίδευση σε παιδιά και νέους λιγότερες ευκαιρίες.

 

Maria Kramvi