27
Σαβ, Απρ

Τηλεδιάλεξη «Πρακτικές και μεθοδολογίες της site-specific Performance»

Ανοικτή τηλεδιάλεξη με την περφόρμερ, εικαστικό καλλιτέχνη και θεωρητικό Μαίρη Ζυγούρη διοργανώνει το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) την Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2024, στις 19:00. Συντονίζει η Δρ Ελένη Γκίνη, διδάσκουσα της Θεματικής Ενότητας «Θεωρία του Θεάτρου», η οποία τη διοργανώνει. Η διάλεξη έχει τίτλο «Πρακτικές και μεθοδολογίες της site-specific Performance» και θα επικεντρωθεί στις εκδοχές της performance, στο είδος των τοποειδικών παραστάσεων/site specific performances και στις όψεις του μεταμοντέρνου. Θα παρουσιαστούν, ακόμη, σύντομα βίντεο από την πρόσφατη εργογραφία της κυρίας Ζυγούρη. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να συνδεθεί ελεύθερα στα εργαλεία τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ, στον σύνδεσμο https://tinyurl.com/53e937st.

Η Mαίρη Ζυγούρη γεννήθηκε στην Αθήνα, ζει και εργάζεται μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές (Fine Arts) στο Chelsea College of Art and Design του Λονδίνου. Εκφράζεται με ποικίλα εκφραστικά μέσα (video, εγκαταστάσεις, κολλάζ, ζωγραφική) έχοντας ως σταθερό σημείο αναφοράς την Performance. Οι δράσεις της εκτυλίσσονται συνήθως σε δημόσιους χώρους. Ο τόπος που κάθε φορά επιλέγει, καθορίζει και τον χαρακτήρα του έργου της (site–specific). Το 2017, εκδόθηκε  μονογραφία  (βιβλίο-καταλόγος) με τίτλο: Μαίρη Ζυγούρη, «Venus of the rags/IN TRANSIT/Eleusis.2014», «Αφροδίτη των κουρελιών/ΕΛΕΥΣΙΣ/2014», με τη χρηματοδότηση της Compagnia di San Paolo (Τορίνο), του Ιδρύματος Fondazione Pistoletto και του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Ελευσίνας. Έχει εκθέσει έργα της σε μουσεία και ιδρύματα ανά τον κόσμο. Το 2012, βραβεύτηκε από την Ένωση Τεχνοκριτών (ΑICA Hellas).

 

Add event to calendar

AppleGoogleOffice 365OutlookOutlook.comYahoo

Επιλεγμένες  Ομαδικές Εκθέσεις

2023, «EX CORPO», Αθήνα

2022, «Ποιός είναι ο τρίτος που βαδίζει πάντα πλάι σου;» Ιδιοτοπική (site-specific) Περφόρμανς στο Ρωμαικό Υδραγείο “Acqua Augusta”, Νάπολη.

2021, «ΛΥΣΙΣ» Ιδιοτοπική (site-specific) Περφόρμανς στον Αρχαιολογικό χώρο του Αμφιαρείου Ωρωπού.

2020

  • «ΕΝΥΠΝΙΟ»  Ιδιοτοπική (site-specific) Περφόρμανς στον  Αρχαιολογικό χώρο του Paestum (Ποσειδωνία), με την υποστηριξη του Fondazione Gatto και  την προσωρινή παραχώρηση του Parco Archeologico di Paestum. Capaccio, (ΙΤ).
  • «Αρχεία Ονείρου: Τα όνειρα ως δομικό υλικό καλλιτεχνικής δημιουργίας και  πρακτικής», INSPIRE PROJECT 2020 Ατομική έκθεση με έργα από 2014-2020.
  • «Στα ΊΧΝΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ», ψηφιακή παράσταση σε πλατφόρμα «zoom», σε συνεργασία με την σκηνοθέτη Θεάτρου, Έλλη Παπακωνσταντίνου.

2019, Έκθεση συνολικoύ έργου.

2018

  • “Η αλήθεια είναι πάντα μία άλλη», Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) σε διάλογο με τη Galleria Nazionale d’Arte Moderna e Contemporanea (GNIAM),Ρώμη, (IT).
  • “Resilient Futures” (Ανθεκτικά Μέλλοντα), Polyeco Contemporary Art Initiative στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη  Θεσσαλονίκη (GR).

2017

  • “Μαθαίνοντας από την Αθήνα”, Ντοκουμέντα 14 , Αθήνα- Κάσσελ, «Περικύκλωμα/ M.K. 1979M.Z 2017».
  • «Το ναυάγιο. Είναι η Τεχνη μόνη;» (The Raft. Art is (not) Lonely;), επιμέλεια: Jan Fabre and Johanna De Vos, Βίντεο εγκατάσταση Τριενάλε Οστάνδης στο Μουσείο.