27
Σαβ, Απρ

Προσαρμογή του Αγροτικού Τομέα στις Κλιματικές Αλλαγές (6ος Κύκλος Σειράς Διαλέξεων Περιβάλλοντος)

Η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή είναι το κλειδί για το μέλλον της γεωργίας τόσο στην Κύπρο, όσο και διεθνώς. Το θέμα πραγματεύεται σε ανοικτή υβριδική διάλεξη με τίτλο: «Προσαρμογή του Αγροτικού Τομέα στις Κλιματικές Αλλαγές» ο Δρ. Μιχάλης Ομήρου, Λειτουργός Γεωργικών Ερευνών Α΄και επικεφαλής του Εργαστηρίου Γεωργικής Μικροβιολογίας του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών στο υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024. Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 18:00 μ.μ. στο κτίριο της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών στη Λευκωσία (Λεωφόρος Γιάννου Κρανιδιώτη 89, 2220 Λατσιά) και θα μεταδοθεί ταυτόχρονα και διαδικτυακά στον σύνδεσμο https://tinyurl.com/bddunxsp. Τη Σειρά Διαλέξεων στηρίζει το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος.

Η ομιλία εντάσσεται στο πλαίσιο του 6ου Κύκλου της Σειράς εξειδικευμένων Διαλέξεων σε θέματα Χημικής Μηχανικής – Μηχανικής Περιβάλλοντος και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, που διοργανώνει το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος» και το Εργαστήριο Χημικής Μηχανικής και Μηχανικής Αειφορίας του ΑΠΚΥ.

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει σημαντικά την παραγωγικότητα των οικοσυστημάτων, καθιστώντας αναγκαία την ενίσχυση των δυνατοτήτων προσαρμογής τους για τη διαφύλαξη της λειτουργικότητας και της παραγωγής τους. Η ενίσχυση της γονιμότητας των εδαφών και η εφαρμογή στοχευμένων στρατηγικών είναι καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή, εξασφαλίζοντας έτσι βιώσιμες γεωργικές πρακτικές. Σε αυτό το πλαίσιο, η ανάπτυξη και η εφαρμογή λύσεων με βάση τα μικρόβια αναδεικνύονται ως σημαντικά εργαλεία για την επίτευξη των στόχων. Οι λύσεις αυτές όχι μόνο ενισχύουν την ανθεκτικότητα των καλλιεργειών στην κλιματική αλλαγή, αλλά συμβάλλουν επίσης σε μια ολιστική προσέγγιση για την προσαρμογή της γεωργίας στην κλιματική κρίση, προσφέροντας επίσης λύσεις για τον μετριασμό των εκπομπών στο έδαφος και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των οικοσυστημάτων.

Ο Δρ Μιχάλης Ομήρου είναι επικεφαλής του Εργαστηρίου Γεωργικής Μικροβιολογίας στο Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών στην Κύπρο. Είναι κάτοχος διδακτορικού στη Βιολογία του Εδάφους από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η εξειδίκευσή του καλύπτει τη μικροβιακή οικολογία, τη βιοτεχνολογία και τη βιώσιμη γεωργία. Η ερευνητική δραστηριότητά του περιλαμβάνει την ανάπτυξη λύσεων με βάση τους μικροοργανισμούς για την προσαρμογή της γεωργίας στην κλιματική αλλαγή. Ο Δρ Ομήρου ίδρυσε την Εθνική Τράπεζα Εδαφικών Γενετικών Πόρων στην Κύπρο και εξασφάλισε σημαντική χρηματοδότηση από την ΕΕ για την έρευνα. Το έργο του έχει τύχει εθνικής αναγνώρισης, συμπεριλαμβανομένου ενός τιμητικού βραβείου για τη συμβολή του στην κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον.


Εγγραφή για πιστοποιητικό παρακολούθησης:  https://forms.office.com/e/eDPBnTuJWp


Add event to calendar

AppleGoogleOffice 365OutlookOutlook.comYahoo