27
Σαβ, Απρ

Θέατρο Ντοκουμέντο: Το Παράδειγμα της Παράστασης ‘Οι Γυναίκες Επιστρέφουν’ με τη Μαγδαλένα Ζήρα

Την Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2024, ώρα 18:00, το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) φιλοξενεί τη γνωστή σκηνοθέτρια θεάτρου Δρα Μαγδαλένα Ζήρα σε ένα ανοικτό τηλεσεμινάριο με θέμα: «Θέατρο Ντοκουμέντο: Το Παράδειγμα της Παράστασης ‘Οι Γυναίκες Επιστρέφουν’». Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να συνδεθεί διαδικτυακά και να παρακολουθήσει το τηλεσεμινάριο, μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ, στον σύνδεσμο: http://tinyurl.com/3645pfp2

Αρχίζοντας από τον ορισμό του θεάτρου ντοκουμέντο/θεάτρου του πραγματικού, η ομιλήτρια θα επικεντρωθεί στο Θέατρο verbatim/αυτολεξεί. Θα αναφερθεί σε θέματα όπως οι τεχνικές του θεάτρου αυτολεξεί, η σύνδεσή του με την καταγραφή της προφορικής ιστορίας, η σχέση της καλλιτεχνικής δημιουργίας με την κοινωνία (που για τους θεατές είναι πιο έκδηλη στο θέατρο αυτό) και οι θεματικές που προκύπτουν συχνά σε τέτοια έργα, όπως ο αυτοπροσδιορισμός ενός λαού, κοινωνικού συνόλου ή μιας κοινωνικής ομάδας, που συχνά εκφράζεται και μέσα από αντιπαράθεση με την κυρίαρχη αφήγηση. Σε σχέση με το έργο «ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ», η Μαγδαλένα Ζήρα θα μιλήσει για τα δύο χρόνια συνεντεύξεων και μελέτης του αρχειακού υλικού, την επεξεργασία του για να δημιουργηθεί ένα θεατρικό έργο μέσα από συγκεκριμένα δραματουργικά εργαλεία, καθώς και τη σύνθεση όψης, ήχου, βίντεο και λόγου για να δημιουργηθεί η ατμόσφαιρα μιας εποχής. Όσον αφορά τον θεατρικό λόγο, το θέατρο αυτολεξεί αποτελεί μια σπουδή πάνω στην προφορικότητα και σε αυτή την περίπτωση μια πολύτιμη τριβή με την Κυπριακή διάλεκτο σε ένα σύγχρονο αισθητικό πλαίσιο. Κλείνοντας το τηλεσεμινάριο, η ομιλήτρια θα πραγματευθεί τον αντίκτυπο που είχε το έργο στην θεατρική/καλλιτεχνική κοινότητα, στην ακαδημαϊκή κοινότητα και σε ακτιβιστικές ομάδες που ασχολούνται με την έμφυλη διάσταση της πολιτικής και της ιστορίας. 

Η Δρ Μαγδαλένα Ζήρα είναι σκηνοθέτρια θεάτρου, συγγραφέας και ερευνήτρια της σύγχρονης πρόσληψης του αρχαίου ελληνικού δράματος. Κατέχει διδακτορικό στη σύγχρονη πρόσληψη του αρχαίου δράματος από το King’s College London. Το 2012 ίδρυσε την ανεξάρτητη θεατρική ομάδα Φανταστικό Θέατρο, με έδρα την Κύπρο, η οποία εστιάζει σε έργα που διασκευάζουν ή επαν-ερμηνεύουν τις κυρίαρχες, κλασικές αφηγήσεις, έχοντας πάντα ως στόχο τον κοινωνικό ρόλο της τέχνης. Το 2019 ίδρυσε, μαζί με την Αθηνά Κάσιου και τη Νέδη Αντωνιάδη, το project ΣΕΖΟΝ Γυναίκες, μια πλατφόρμα που περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, παράλληλες δράσεις και διατομεακές συνεργασίες, που στόχο έχουν την καλλιέργεια της έμφυλης συνειδητότητας στις παραστατικές τέχνες. Ως σκηνοθέτρια θεάτρου έχει στο ενεργητικό της πάνω από 30 σκηνοθεσίες. Το 2022 σκηνοθέτησε το έργο «Οι Γυναίκες επιστρέφουν» ένα θεατρικό έργο-ντοκουμέντο γραμμένο με τη μέθοδο αυτολεξεί, το πρώτο του είδους του στην Κύπρο. Το έργο συμμετείχε στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου το 2023. Έχει διασκευάσει και δραματοποιήσει πολλά κλασικά κείμενα για το θέατρο και έχει συνεργαστεί με Κύπριους συγγραφείς για την καλλιέργεια της θεατρικής γραφής. Έχει εργαστεί ως δραματουργός και σεναριογράφος σε ταινίες animation. Το 2021 έγραψε το σενάριο και συν-σκηνοθέτησε την πρώτη της ταινία μικρού μήκους, Η Ιστορία μου, που έχει επιλεγεί στο Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου.  Έχει γράψει τα θεατρικά έργα  ΔΙΔΩ/ΕΛΙΣΣΑ (2021, Φανταστικό Θέατρο) και Οι Γυναίκες Επιστρέφουν (σε συνεργασία με τη Νέδη Αντωνιάδη, 2022, project  ΣΕΖΟΝ Γυναίκες).  Το έργο ΔΙΔΩ/ΕΛΙΣΣΑ έχει μεταφερθεί στα Αγγλικά και παρουσιάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Durham, σε μία συνεργασία με το Institute of Advanced Study και το Τμήμα Κλασικών Σπουδών, το φθινόπωρο του 2023, όπου εργαζόταν στο πλαίσιο ενός Visiting Fellowship. Έχει γράψει άρθρα και έχει συμμετάσχει σε συλλογικούς τόμους με θέμα την σύγχρονη πρόσληψη του αρχαίου δράματος. Το 2019 της απονεμήθηκε το βραβείο δημιουργού της χρονιάς, από κοινού με την Αθηνά Κάσιου, από τον θεσμό των Βραβείων Θεάτρου ΘΟΚ.

 

Add event to calendar

AppleGoogleOffice 365OutlookOutlook.comYahoo