25
Τρι, Ιουν

Η μετεξέλιξη της έννοιας του Συντάγματος - Το «επαυξημένο Σύνταγμα» με τον Καθ. Ευ. Βενιζέλο

Η έννοια του Συντάγματος δεν είναι στατική. Το Σύνταγμα είναι ένα ιστορικό φαινόμενο, ένα προϊόν της Ιστορίας. Η μήτρα των εξελίξεων σε μία σειρά από σύγχρονα θέματα βρίσκεται στη σχέση Συντάγματος και Κράτους, καθώς αντικείμενο του Συντάγματος είναι η συγκρότηση και άσκηση της κρατικής εξουσίας. Αυτό που δοκιμάζεται στις μέρες μας είναι το κράτος, η (εξωτερική) κυριαρχία του, ο βαθμός ανεξαρτησίας του. Ακόμα και στην πιο εκλεπτυσμένη και πολιτισμένη περιοχή του κόσμου που είναι η Ε.Ε., συναντάμε περιορισμούς της κυριαρχίας, καθώς τα κράτη που μετέχουν στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, δίνουν πολλές αρμοδιότητες στην Ε.Ε. Συνεπώς, οι δοκιμασίες του κράτους και των στοιχείων που το συγκροτούν, οδηγούν και σε μια αμφισβήτηση γύρω από το Σύνταγμα. Έτσι φτάνουμε στο κρίσιμο ερώτημα: Αντέχει το εθνικό Σύνταγμα; Ποια είναι η σύγχρονη έννοια του; Το θέμα πραγματεύεται σε ανοικτή τηλεδιάλεξη με τίτλο «Η μετεξέλιξη της έννοιας του Συντάγματος - Το «επαυξημένο Σύνταγμα»» την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023 ο Δρ Ευάγγελος Βενιζέλος, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρώην Αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Πρύτανης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητής Πέτρος Πασιαρδής.

Τη διάλεξη, η οποία θα αρχίσει στις 18:00 μ.μ., διοργανώνει η διδακτική ομάδα της Θεματικής Ενότητας  ΝΟΜ113 - Συνταγματικό Δίκαιο του νέου Προπτυχιακού Προγράμματος (ΒΑ) στη Νομική εξ αποστάσεως του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ). Η παρακολούθησή της είναι ελεύθερη για κάθε ενδιαφερόμενο μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο: https://tinyurl.com/6d9ynxr7

Add event to calendar

AppleGoogleOffice 365OutlookOutlook.comYahoo

Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Αμέσως μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, τον Σεπτέμβριο του 1974, εισήχθη στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Κατά τη διάρκεια των σπουδών του συμμετείχε ενεργά στο φοιτητικό κίνημα και διετέλεσε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Φοιτητικής Ένωσης του ΑΠΘ (1977) και της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδος (1975). Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ το 1978 και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο των Παρισίων (Paris II). Το 1980 αναγορεύθηκε Διδάκτωρ Νομικής στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου το 1984 εκλέχθηκε υφηγητής και στη συνέχεια καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου. Παράλληλα άσκησε το λειτούργημα του δικηγόρου στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στον Άρειο Πάγο. Σήμερα διατηρεί την ιδιότητα του Καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του δικηγόρου στα ανώτατα δικαστήρια.

Στην ακαδημαϊκή του πορεία, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δημοσίευσε μεγάλο αριθμό μελετών, μονογραφιών, σχολίων σε δικαστικές αποφάσεις και διδακτικών συγγραμμάτων. Έχουν επίσης κυκλοφορήσει άρθρα, δοκίμια και βιβλία του για διάφορα πολιτικά ζητήματα: τον ρόλο των Μέσων μαζικής ενημέρωσης στις μοντέρνες δημοκρατίες, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, την ελληνική εξωτερική πολιτική, την πολιτιστική πολιτική, τις πολιτικές ανάπτυξης, τη διαχείριση του δημοσίου χρέους, κ.ά. Κατάλογος δημοσιευμάτων (μελετών, βιβλίων κ.ο.κ) του είναι διαθέσιμος στην προσωπική του ιστοσελίδα www.evenizelos.gr

Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και μέλος της Επιτροπής Τοπικής Ραδιοφωνίας (ανεξάρτητη αρχή αρμόδια για την εποπτεία των ραδιοφωνικών σταθμών).

Τον Οκτώβριο του 1993 εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Α΄ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, θέση που διατήρησε σε όλες τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις (1996, 2000, 2004, 2007, 2009 και 2012/Μάιος, 2012/Ιούνιος, 2015/Ιανουάριος, 2015/Σεπτέμβριος). Ως βουλευτής, ήταν ο γενικός εισηγητής της Αναθεώρησης του Ελληνικού Συντάγματος του 2001 (1995-2001).

Από το 1993 έχει υπηρετήσει σε διάφορες υπουργικές θέσεις: Υφυπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης και στη συνέχεια Υπουργός Τύπου και Μ.Μ.Ε. – Κυβερνητικός Εκπρόσωπος (1993-1995), Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (1995-1996), Υπουργός Δικαιοσύνης (1996), Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού (1996-1999), Υπουργός Ανάπτυξης (Ενέργειας, Βιομηχανίας, Εμπορίου, Τουρισμού και Τεχνολογίας, 1999-2000), για δεύτερη φορά Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος και για τον συντονισμό της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004 (2000-2004), Υπουργός Εθνικής Άμυνας (2009-2011), Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών (2011-2012).

Στις 18 Μαρτίου 2012 εξελέγη Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με άμεση ψηφοφορία της κοινωνικής βάσης. Στις 25 Ιουνίου του 2013, ανέλαβε Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση συνεργασίας που σχηματίστηκε τον Ιούνιο του 2012 και ολοκλήρωσε τη θητεία της με τις εκλογές της 25.1.2015.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής ομάδας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Εισηγητής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εκτέλεση των αποφάσεων του ΕΔΔΑ (2017-2019). Το 2016 ίδρυσε τη δεξαμενή σκέψης «Κύκλος Ιδεών», ενώ το 2022 εξελέγη εισηγητής του επταμελούς high level reflection group για το μέλλον του Συμβουλίου της Ευρώπης.


H διδακτική ομάδα της Θεματικής Ενότητας ΝΟΜ113 – Συνταγματικό Δίκαιο του Προπτυχιακού προγράμματος στη Νομική του ΑΠΚΥ  απαρτίζεται από τους Δρ. Ιωάννη Π. Τζιβάρα (Συντονιστή), Δρ. Ιωάννη Κοϊμτζόγλου, Δρ. Αναστάσιο Παυλόπουλο και Δρ. Δημήτριο Πατσίκα.