19
Τρι, Μαρ

Τηλεδιάλεξη: «Aquatic Ecosystems and Global Change» (Γυναίκες και Επιστήμες Περιβάλλοντος)

Το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος» σε συνεργασία με το Εργαστήριο Διαχείρισης Χερσαίων Οικοσυστημάτων του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) διοργανώνουν κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 Σειρά Διαλέξεων με γενικό τίτλο «Γυναίκες και Επιστήμες Περιβάλλοντος». Την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022 φιλοξενούμενη ομιλήτρια είναι η Καθηγήτρια Tenna Riis (Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Aarhus), η οποία πραγματεύεται το θέμα: «Aquatic Ecosystems and Global Change / Υδατικά οικοσυστήματα και Κλιματική Αλλαγή» και επικεντρώνεται στο πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις περιοχές της Αρκτικής και προκαλεί δραστικές αλλαγές στο αρκτικό τοπίο. Η τηλεδιάλεξη θα αρχίσει στις 18:00 και θα μεταδοθεί μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του Πανεπιστημίου στον σύνδεσμο https://bit.ly/3fJUO3K.

Η Καθηγήτρια Riis θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα έρευνας που στοχεύει στην κατανόηση των τρόπων με τους οποίους οι ιδιότητες του τοπίου επηρεάζουν τη βιολογία και τα οικοσυστήματα στις αρκτικές περιοχές. Θα επικεντρωθεί στις κύριες αλλαγές τοπίου που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή στις περιοχές της Αρκτικής και σε αποτελέσματα μελετών που ποσοτικοποιούν την επίδραση αυτών των αλλαγών στις θρεπτικές ουσίες στα ρέματα των παράκτιων περιοχών. Η συγκεκριμένη έρευνα δημοσιεύεται στο άρθρο με τίτλο «Changes in dissolved nitrogen availability under climate change in Arctic streams, Zackenberg, NE Greenland» με συν-συγγραφείς τη Δρ. Ada Pastor (University of Girona), την Επίκουρη Καθηγήτρια Shannon L. Speir (University of Alabama) και την Καθηγήτρια Jennifer L. Tank (University of Notre Dame).

Η Dr Tenna Riis είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Βιολογίας – Θαλάσσιας Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Aarhus. Είναι οικολόγος γλυκών υδάτων με εξειδίκευση στην οικολογία των μακροφύτων και στα οικοσυστήματα των ρεμάτων. Η ερευνητική της ομάδα εστιάζει τις δράσεις της στο πώς οι φυσικές συνθήκες και ο ανθρώπινος παράγοντας επηρεάζουν τις κοινότητες των μακροφύτων στα ρεύματα νερού, κυρίως σε αγροτικές περιοχές και σε ρυάκια της Αρκτικής, και πώς αυτές οι κοινότητες ρυθμίζουν βασικές λειτουργίες των οικοσυστημάτων, όπως είναι η πρωτογενής παραγωγή θρεπτικών ουσιών και άνθρακα, η αποσύνθεση της οργανικής ύλης και οι αλλαγές που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή στα υδρολογικά συστήματα.


Τον 5ο Κύκλο της Σειράς Διαλέξεων στηρίζει το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εγγραφή για πιστοποιητικό παρακολούθησης: https://forms.office.com/r/hbPwKpsGsK


Καταχωρήστε την εκδήλωση στο ημερολόγιό σας

Apple Google Office 365 Outlook Outlook.com Yahoo