Sidebar

19
Παρ, Απρ

Συναυλία «Θυμήσου, σώμα…» σε ποίηση Κωνσταντίνου Καβάφη και μουσική Γιώργου Καλογήρου (20 χρόνια ΑΠΚΥ)

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ), στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων για τα 20 χρόνια από την ίδρυσή του, διοργανώνει το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022 τη συναυλία «Θυμήσου, σώμα…» σε ποίηση Κωνσταντίνου Π. Καβάφη και μουσική Γιώργου Καλογήρου. Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 20:30 και θα πραγματοποιηθεί στον πολυχώρο 10.10Hall (Γράμμου 19 & Αριάδνης 24) στην παλιά Λευκωσία.

Η συναυλία είναι σύνθεση για πιάνο, φαγκότο, όμποε, βαρύτονο και αφηγητή και μεταξύ των τραγουδιών παρεμβάλλονται δύο πεζά κείμενα του ποιητή και τρία ιντερμέδια.

ΑΦΙΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Στα ερωτικά ποιήματα του Καβάφη, τα οποία αποτελούν τον κύκλο τραγουδιών με τίτλο «Θυμήσου, σώμα…», ο ποιητής εκφράζει έντονα τον έρωτα μέσα από τη μνήμη του σώματος, το οποίο έχει μια ξεκάθαρη ψυχική και πνευματική διάσταση. Το σώμα δεν είναι μόνο κάτι υλικό, πεπερασμένο και άψυχο, αλλά είναι έμψυχο υλικό, έχει μνήμη και θυμάται την επαφή ή/και την επιθυμία του για το άλλο σώμα. Ο ερωτικός, εξάλλου, προσανατολισμός του ποιητή σε συνδυασμό με τον χώρο και τον χρόνο της ζωής του -τα ήθη, δηλαδή, της μουσουλμανικής Αιγύπτου στις αρχές του 20ου αιώνα- κάνει αυτήν την ερωτική ποιητική του έκφραση ακόμα πιο έντονη. Το αίσθημα της ενοχής και ταυτόχρονα η δύναμη της ερωτικής του αλήθειας διαπνέουν τα ποιήματα του Καβάφη, όπως και τα κείμενα που συνθέτουν τον κύκλο τραγουδιών «Θυμήσου, σώμα…», και η έμφαση είναι στο σώμα, στην ηδονή, στην επιθυμία, στην ομορφιά και στις αισθήσεις. Σε εποχές που αναβιώνουν (ή/και επιβάλλονται) ο συντηρητισμός, ο ρατσισμός και η ομοφοβία, μια μουσικοποιητική ερωτική έκφραση γίνεται κοινωνική και πολιτική πράξη.

Είσοδος €5

Προπώληση εισιτηρίων: Τickethour Cyprus και σε όλα τα καταστήματα ACS Courier


 Συντελεστές 

Ερμηνεία: Γιώργος Καλογήρου

Φαγκότο: Ευάγγελος Χριστοδούλου

Όμποε: Νάταλη Νεοφύτου

Πιάνο: Μανώλης Νεοφύτου

Αφήγηση: Ανδρέας Νικολαΐδης


Πληροφορίες: 00357- 22411733 ή Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.