29
Παρ, Μαρ

Συναυλία: «Σεφέρης – Κύπρος – Μικρά Ασία: Η μνήμη όπου και να την αγγίξεις πονεί» / Music concert: “Seferis – Cyprus – Asia Minor: Memory hurts wherever you touch it”

«Η Κύπρος είναι ένας τόπος όπου το θαύμα λειτουργεί ακόμη», Γιώργος Σεφέρης

H σύνδεση και η βαθιά σχέση του Γιώργου Σεφέρη με την Κύπρο είναι ευρέως γνωστή. Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στο νησί μας την τριετία 1953-1955, ο σημαντικός αυτός Έλληνας ποιητής και νομπελίστας έγραψε μερικά από τα σπουδαιότερα ποιήματά του αφιερωμένα στο νησί της Αφροδίτης, τα οποία εκφράζουν και αναδεικνύουν τον πολιτιστικό πλούτο, την ταυτότητα, την ιστορία και τις αξίες της Κύπρου, που παραμένουν αναλλοίωτες, διαχρονικές και επίκαιρες. Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο πλαίσιο των εορτασμών του για τα 20 χρόνια από την ίδρυσή του, παρουσιάζει στο Λονδίνο τη συναυλία «Σεφέρης – Κύπρος – Μικρά Ασία: Η μνήμη όπου και να την αγγίξεις πονεί».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022 στις 19:30 (GMT) στο The Hellenic Centre στο Λονδίνο και διοργανώνεται σε συνεργασία με την  Ύπατη Αρμοστεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και με την υποστήριξη του Γραφείου Επιτρόπου Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προκρατήσουν τις θέσεις τους στον σύνδεσμο: https://bit.ly/3EVkvZI

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Πρύτανης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητής Πέτρος Πασιαρδής, o Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στο Λονδίνο κ. Ανδρέας Κακουρής, ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Κυπρίων Ηνωμένου Βασιλείου κ. Χρήστος Καραολής και ο π. Κωνσταντίνος Γαριβαλδινός, Αρχιεπισκοπικός επίτροπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μ. Βρεταννίας.

Στη συναυλία, την οποία επιμελείται ο μουσικός, συνθέτης και ερμηνευτής Γιώργος Καλογήρου, θα ερμηνευτούν επτά μελοποιημένα ποιήματα από τη συλλογή «Ημερολόγιο Καταστρώματος Γ΄» του Σεφέρη, η οποία εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 1955. Τα τραγούδια από την ποιητική αυτή συλλογή θα πλαισιώνουν νέες συνθέσεις σε στίχους της Ευρυδίκης Περικλέους-Παπαδοπούλου, καθώς και ποιήματα Κύπριων ποιητών όπως ο Μιχάλης Πασιάρδης, ο Βασίλης Μιχαηλίδης και ο Δημήτρης Λιπέρτης, μελοποιημένα από τον συνθέτη Γ. Καλογήρου.  Το κοινό θα απολαύσει πέντε μουσικούς παραδοσιακών και σύγχρονων οργάνων (λαούτο, κιθάρα, φλάουτο, κρουστά, σαντούρι) και ποίηση σε αφήγηση.

 

 Συντελεστές

Γιώργος Καλογήρου: Ερμηνεία, κιθάρα, τζουράς

Χαράλαμπος Παντελή: Λάουτο, κιθάρα

Κωνσταντίνα Ξενοφώντος: Ερμηνεία, κρουστά

Βερόνικα Αλωνεύτου: Σαντούρι

Κωνσταντίνος Μακαρίτης: Φλάουτο

Χρήστος Πεττεμερίδης: Αφηγητής


Δράσεις και εκδηλώσεις όπως η συγκεκριμένη μουσικη εκδήλωση φέρνουν πιο κοντά το δημόσιο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου –το οποίο προσφέρει σπουδές αποκλειστικά εξ αποστάσεως και άρα ανοίγει ευκαιρίες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην ομογένεια– με τους Κύπριους που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο ειδικά και τους Κύπριους της διασποράς γενικότερα.

Το κεντρικό θέμα της αφίσας της εκδήλωσης είναι ευγενική παραχώρηση του Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου και είναι παρμένο από το εξώφυλλο της έκδοσης των Πρακτικών του Α΄ Επιστημονικού Συμποσίου του Συνδέσμου με θέμα «Μικρασία – Κύπρος: Κοιτίδες Πολιτισμού» που έλαβε χώρα στη Λευκωσία το 2015 και το σχεδίασε η ζωγράφος Ελένη Θεοδούλου.

Χορηγοί επικοινωνίας: London Greek Radio (LGR), Hellenic TV, Ελευθερία, Parikiaki

 

Σεφέρης Κύπρος Μικρασία ΑΠΚΥ 20χρονα

 

 

Καταχωρήστε την εκδήλωση στο ημερολόγιό σας

Apple Google Office 365 Outlook Outlook.com Yahoo