29
Παρ, Μαρ

Δημόσια (τηλε)διάλεξη: «Ο ρόλος του εδάφους στη ρύθμιση του κλίματος / The Role of Soils in Climate Regulation»

Πολύ συχνά θεωρούμε το έδαφος ως κάτι δεδομένο, χωρίς ουσιαστικό ρόλο στην κλιματική αλλαγή, αν και επηρεάζει και επηρεάζεται από το κλίμα. Η Dr Chiara Ferré, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Department of Earth & Environmental Sciences στο University of Milano Bicocca, προσκεκλημένη ομιλήτρια στον 5ο Κύκλο Σειράς Διαλέξεων με γενικό τίτλο «Γυναίκες και Επιστήμες Περιβάλλοντος», τον οποίο διοργανώνουν το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος» σε συνεργασία με το Εργαστήριο Διαχείρισης Χερσαίων Οικοσυστημάτων του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), πραγματεύεται τη στενή διασύνδεση μεταξύ εδάφους, αλλαγής του κλίματος και προστασίας της βιοποικιλότητας.

Η διάλεξη με τίτλο «Ο ρόλος του εδάφους στη ρύθμιση του κλίματος / The Role of Soils in Climate Regulation» την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022 στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί υβριδικά, στο κεντρικό κτίριο του ΑΠΚΥ στα Λατσιά (Λεωφόρος Γιάννου Κρανιδιώτη 33, 2220 Λατσιά, Λευκωσία) με ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του Πανεπιστημίου στον σύνδεσμο https://bit.ly/3fJUO3K

Η ρύθμιση του κλίματος είναι μία από τις πολλές οικοσυστημικές υπηρεσίες που παρέχονται από τα εδάφη, καθώς αποτελεί τη μεγαλύτερη χερσαία δεξαμενή οργανικού άνθρακα. Δεν έχουν όμως όλοι οι τύποι εδαφών την ίδια ικανότητα αποθήκευσης άνθρακα. Τα δασικά εδάφη, τα λιβάδια και οι τυρφώνες αντιπροσωπεύουν σημαντικές αποθήκες οργανικού άνθρακα, ενώ το απόθεμα οργανικού άνθρακα του εδάφους (SOC) σε καλλιεργούμενες εκτάσεις είναι συνήθως χαμηλό. Αν και έγιναν ελάχιστες προσπάθειες ποσοτικοποίησης του αποθέματος οργανικού άνθρακα του εδάφους σε αστικές περιοχές, και σε αντίθεση με ό,τι θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί, τα αστικά εδάφη μπορούν να αποθηκεύσουν ακόμη και σημαντικές ποσότητες άνθρακα. Στην παρουσίασή της, η Δρ Chiara Ferré θα παρουσιάσει παραδείγματα αποθήκευσης SOC σε διαφορετικά οικοσυστήματα, όπως: (i) αλπικά λιβάδια, όπου η βλάστηση και η τοπογραφία είναι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες που επηρεάζουν περισσότερο την ποσότητα, την ποιότητα και την κατανομή του SOC, σε (ii) καλλιεργήσιμες εκτάσεις, όπου ο άνθρακας επηρεάζεται από τις γεωργικές πρακτικές και σε (iii) αστικές περιοχές, με διαφορές στο απόθεμα SOC μεταξύ χρήσεων γης.

Η Dr Chiara Ferré αναγορεύθηκε το 2009 διδάκτωρ στις Επιστήμες του Περιβάλλοντος του University of Milano Bicocca, όπου και εκπόνησε τη μετατοδιδακτορική της έρευνα. Από το 2021 είναι ερευνήτρια στο πεδίο της Γεωπεδολογίας στο Τμήμα Γεωεπιστημών και Περιβαλλοντοςτου Πανεπιστημίου Milano Bicocca. Εξειδικεύεται στις περιβαλλοντικές λειτουργίες του εδάφους με έμβαση στην αποθήκευση άνθρακα, στη χωρική μεταβλητότητα, στις σχέσεις εδάφους – χλωρίδας και στον μετριασμό της υποβάθμισης των εδαφών. Από το 2017 διδάσκει σε προπτυχιακό και σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο στα Πανεπιστήμια Milano Bicocca και Polytechnic University of Milan. Συμμετέχει, επίσης, ενεργά σε έρευνες πεδίου και ερευνητικά έργα με εθνική και διεθνή χρηματοδότηση.

 


Τον 5ο Κύκλο της Σειράς Διαλέξεων στηρίζει το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εγγραφή για πιστοποιητικό παρακολούθησης: https://forms.office.com/r/hbPwKpsGsK


Καταχωρήστε την εκδήλωση στο ημερολόγιό σας

Apple Google Office 365 Outlook Outlook.com Yahoo