17
Τρι, Σεπ

20 χρόνια ΑΠΚΥ: Αντιγόνη (αρχαία τραγωδία)

Η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου, ταξιδεύει στην Κύπρο την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022, για μία μοναδική παράσταση στο Σατιρικό Θέατρο στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 20 χρόνια από την ίδρυση του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Για το συγκεκριμένο έργο, ο σκηνοθέτης κέρδισε φέτος το Βραβείο Αρχαίου Δράματος 2020/21 των Βραβείων «Κάρολος Κουν» και των Βραβείων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής 2020/21. Πρόκειται για μια παραγωγή της Ομάδας «Σημείο Μηδέν». Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι καινοτόμο, δημόσιο και ψηφιακό πανεπιστήμιο με εξειδίκευση στην εκπαίδευση εξ αποστάσεως. Προσφέρει ευκαιρίες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, συνθηκών ζωής, επαγγελματικής κατάστασης και τόπου διαμονής, αλλά και συμβάλλει στο κοινωνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι.

Η ακατάβλητη επιθυμία της Αντιγόνης να θάψει τον νεκρό αδερφό της παρά τις διαταγές του Κρέοντα, δεν τη συνδέει μονάχα με τον κόσμο των νεκρών της και της οικογένειάς της. Ξεκινώντας από τη διεκδίκηση της ταφής απέναντι στην κρατική εξουσία, οδηγείται στη διεκδίκηση νέων όρων για την επανεκκίνηση της Ζωής στην πόλη μετά τον πόλεμο. Η Αντιγόνη επιχειρεί να ενώσει Μνήμη και Πόλη, Ύπαρξη και Ιστορία, Εξέγερση και Κοινωνία. Ο Κρέων φέρει το τρίπτυχο δύναμης της ανδρικής - κρατικής εξουσίας ως απόλυτη αρχή: πατριαρχία – στρατοκρατία – φαλλοκρατία. Όποιος δεν είναι μαζί του είναι εναντίον του. Κατά τη γνώμη του όλοι και όλα τον απειλούν, όλοι χρηματίζονται για να υποσκάψουν την εξουσία του. Η Αντιγόνη αντιτίθεται, αντιστέκεται. Η στάση της δεν αφορά μονάχα την οικογενειακή διάσταση του ζητήματος. Στον οίκο των Λαβδακιδών κάθε πράξη είναι άμεσα πολιτική, διότι επηρεάζει άμεσα την πόλη. Ο κατ’ επιλογή θάνατός της Αντιγόνης αποτελεί κραυγή Ζωής! Επιλέγει τον θάνατο γιατί θέλει να ζήσει ασυμβίβαστα.

Η παράσταση παίζεται αμέσως μετά από έναν πόλεμο. Δε βλέπουμε τον Μύθο στο βάθος του παρελθόντος, αλλά στο Μέλλον. Μπορεί η ζωή να επανεκκινήσει μετά τον πόλεμο; Μπορεί ο άνθρωπος να διεκδικήσει εκ νέου τους όρους της ζωή του; Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη Σάββα Στρούμπο, ο πόλεμος αφορά την οικουμένη και δεν έχει χωρικό όριο. Το ίδιο και η τραγωδία. Μέσα από την οπτική του πολέμου συναντάμε την οντολογική και βιοπολιτική προσέγγιση του έργου ως αστερισμό τραγωδιών μέσα στην τραγωδία:

- Η τραγωδία του εξεγερμένου Ανθρώπου: Αντιγόνη

- Η τραγωδία της Εξουσίας: Κρέων

- Η τραγωδία του Συγκρουσιακού ανθρώπου: Ισμήνη

- Η τραγωδία του Λόγου: Αίμων

- Η τραγωδία της Προφητείας: Τειρεσίας

- Η τραγωδία του βραχυκυκλωμένου ανθρώπου: Ευρυδίκη

- Η τραγωδία της Υποτακτικότητας: Φύλακας

- Η τραγωδία της Δημοκρατίας: Χορός

Ο Χορός διαρκώς αναζητά το μέτρο. Θέτει ερωτήματα, αμφισβητεί και αυτό-αμφισβητείται, κρίνει και κρίνεται, αναιρεί και αυτό - αναιρείται. Προσπαθεί με μεγάλη αγωνία να ορίσει το δίκαιο και το άδικο, το σωστό και το λάθος, τον θύτη και το θύμα, χωρίς να υπάρχει καμία εξωκοσμική αρχή να δώσει σαφείς και οριστικές απαντήσεις. Πρόκειται για την Τραγωδία της Δημοκρατίας. Δεν μπορεί κανείς να είναι ήσυχος, αναθέτοντας την ευθύνη πολιτών και πόλης σε κάποιον θεό ή σωτήρα: «Ή θα είμαστε ήσυχοι ή θα είμαστε ελεύθεροι», έγραφε ο Θουκυδίδης.

Για μία μόνο παράσταση στις 18 Σεπτεμβρίου 2022 στις 7:30 μ.μ. (διάρκεια 1.5 ώρα) στο Σατιρικό Θέατρο «Βλαδίμηρος Καυκαρίδης» (Κεντρική Σκηνή). Είσοδος €10.

Κατάλληλο για άτομα άνω των 10 ετών


 Συντελεστές 

Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης

Σκηνοθεσία, διαμόρφωση χώρου, επιμέλεια κοστουμιών:  Σάββας Στρούμπος

Φωτισμοί: Κώστας Μπεθάνης

Μουσική: Λεωνίδας Μαριδάκης

Δραματολόγος: Μαρία Σικιτάνο

 Ηθοποιοί 

Αντιγόνη: Έβελυν Ασουάντ

Κρέων: Κωνσταντίνος Γώγουλος

Τειρεσίας – κορυφαία Χορού: Έλλη Ιγγλίζ

Ισμήνη – Αγγελιαφόρος: Άννα Μαρκά – Μπονισέλ

Αίμων: Γιάννης Γιαραμαζίδης

Ευρυδίκη – κορυφαία Χορού: Ρόζυ Μονάκη

Φύλακας – Εξάγγελος: Μπάμπης Αλεφάντης, Ντίνος Παπαγεωργίου

Χορός: η Ομάδα «Σημείο Μηδέν»


Πληροφορίες: 00357- 22411733 ή Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προπώληση εισιτηρίων: tickethour και σε όλα τα καταστήματα ACS Courier

 

 τελικήΑφίσαΑΝΤΙΓΟΝΗ web