Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, και το Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα, παρουσιάζουν σε συνεργασία με τους Μουσικούς Συνοδοιπόρους την εκδήλωση «Κύπρος: Στιγμές της Ιστορίας», στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα (Ξενοφώντος 2Α), την Τρίτη, 4 Νοεμβρίου 2025, στις 7.30 μ.μ. Πρόκειται για μια διαδραστική μουσικοποιητική παράσταση, μέσα από την οποία θα παρουσιαστούν οι καθοριστικοί σταθμοί της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου.
Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο κ. Γεώργιος Παπάς, Πρόεδρος του Συμβουλίου του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ τοποθέτηση θα κάνει ο κ. Άγγελος Μ. Συρίγος, Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Βουλευτής Ν.Δ. Α΄ Αθηνών.
Η παράσταση «Κύπρος: Στιγμές της Ιστορίας» χωρίζεται σε τρεις ενότητες. Ξεκινά από τον αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59 για αποτίναξη του αγγλικού ζυγού και καλύπτει τις προσπάθειες και θυσίες του λαού και όλων όσων αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για τον σκοπό αυτό. Στη συνέχεια μεταφέρεται στα δραματικά γεγονότα των βομβαρδισμών της Τηλλυρίας το 1964 αλλά και όσων προηγήθηκαν μέχρι να φτάσουμε σ’ αυτά και καταλήγει στο εκθεμελιωτικό πλήγμα του 1974 με το προδοτικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή.
Oι Μουσικοί Συνοδοιπόροι, με μια πορεία 10 χρόνων στα πολιτιστικά δρώμενα της Κύπρου έχουν καταπιαστεί δεκάδες φορές με θέματα ιστορίας και είναι η δεύτερη συνεχής χρονιά που συνεργάζονται με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Μέσα από μελέτη των γεγονότων στο πρόγραμμά τους θα θυμηθούμε τους απαγχονισθέντες του 1955-59 που βάδιζαν στην αγχόνη τραγουδώντας, τη δράση των μαθητών μας που οργανώθηκαν, διαμαρτυρήθηκαν, συνελήφθησαν, αλλά και τους πολιτικούς κρατούμενους άντρες και γυναίκες που φυλακίστηκαν για το αυτονόητο. Να ζουν ελεύθεροι. Ακόμα μέσα από τη γραφίδα του Γιάννη Ρίτσου στον Αποχαιρετισμό θα μας θυμήσουν τον Γρηγόρη Αυξεντίου που μας είπε πως: «Το αληθινό μπόι του ανθρώπου μετριέται πάντα με το μέτρο της λευτεριάς». Με τίποτα άλλο. Γιατί, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην πατρίδα μας έχουμε κατοχή. Στη συνέχεια θα μας μεταφέρουν στην Τηλλυρία και στον πόνο που σκόρπισαν οι βόμβες της φωτιάς που έριξαν όταν ήρθαν για πρώτη φορά στην Κύπρο τα τουρκικά αεροπλάνα. Αλλά και τις προθέσεις της Τουρκίας όσον αφορούσε στην Κύπρο. Ακολουθεί το πραξικόπημα και η τουρκική εισβολή, τα αποτελέσματα της οποίας ο Κυπριακός Ελληνισμός βιώνει καθημερινά. Θα μας υπενθυμίσουν την κατοχή αλλά και την απαίτηση της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων μας. Μια πληγή που είναι ανοιχτή και αιμορραγεί 51 τώρα χρόνια.
Το σχήμα «Μουσικοί Συνοδοιπόροι» απαρτίζουν:
Χρίστος Στασής (μπουζούκι, φυσαρμόνικα, αφήγηση και τραγούδι),
Στέλλα Κακουλλή (τραγούδι),
Δημήτρης Τσουλάκος (κιθάρα, τραγούδι),
Μάριος Σολωμού (κρουστά, τραγούδι),
Άγγελος Δούκας (πιάνο),
Έλενα Κυπριανού και Νεόφυτος Νεοφύτου (απαγγελία).
Η Έλενα Κυπριανού έχει επίσης την ευθύνη της έρευνας και συγγραφής των εμβόλιμων κειμένων και την παραγωγή του οπτικού υλικού. Την καλλιτεχνική επιμέλεια και παραγωγή της όλης παράστασης έχει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του σχήματος Χρίστος Στασής.



