Sidebar

24
Τετ, Απρ

Τηλεδιάλεξη: Πλάτων ο Αντιγραφέας: η σοφιστική κληρονομιά της Πολιτείας

Το Προπτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) και συγκεκριμένα η Θεματική Ενότητα ΕΛΛ221: Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία (Πλάτων-Αριστοτέλης) διοργανώνει την Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022 δημόσια τηλεδιάλεξη με ομιλήτρια την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Χλόη Μπάλλα (Πανεπιστήμιο Κρήτης) με τίτλο: «Πλάτων ο Αντιγραφέας: η σοφιστική κληρονομιά της Πολιτείας».

Η τηλεδιάλεξη θα αρχίσει στις 19:30 και θα μεταδοθεί μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο: https://bit.ly/3K0HlP8

Σύμφωνα με τον Διογένη Λαέρτιο, ο Αριστόξενος, περιπατητικός φιλόσοφος του τέταρτου αιώνα, θεωρούσε ότι σχεδόν ολόκληρη η Πολιτεία του Πλάτωνα προερχόταν από ένα –χαμένο για εμάς σήμερα– σύγγραμμα του Πρωταγόρα, τους ντιλογικος Λόγους. Η κρίση του Αριστόξενου οπωσδήποτε αντανακλά την πολεμική του διάθεση απέναντι στην Ακαδημία, ενδεχομένως όμως να μην εξαντλείται σε αυτή. Ξεκινώντας από τα στοιχεία της Πολιτείας που αιτιολογούν (ακόμη και αν δεν νομιμοποιούν) την κρίση του Αριστόξενου, στη συγκεκριμένη τηλεδιάλεξη θα αναδειχθεί η ύπαρξη μιας παραμελημένης συνέχειας ανάμεσα στην αντιλογική τεχνική του Πρωταγόρα και στο πλατωνικό εγχείρημα.

Η Δρ Χλόη Μπάλλα είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια αρχαίας φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τις μεταπτυχιακές τις σπουδές στο University of Pennsylvania. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στους Σοφιστές, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη και τους Ιατρικούς συγγραφείς.

 

 

Καταχωρήστε την εκδήλωση στο ημερολόγιό σας

Apple Google Office 365 Outlook Outlook.com Yahoo