Sidebar

16
Τρι, Απρ

«Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ»: Χρήση και λειτουργία των σκηνικών κωδίκων στο Θέατρο για κοινό ανηλίκων θεατών

Tο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) φιλοξενεί τη Δρ Αλεξία Παπακώστα, μέλος του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε ανοικτή τηλεδιάλεξη με θέμα «Χρήση και λειτουργία των σκηνικών κωδίκων στο Θέατρο για κοινό ανηλίκων θεατών». Η ομιλία που εντάσσεται στον 3ο κύκλο ανοικτών τηλεδιαλέξεων με γενικό τίτλο «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021 στις 19:00 και είναι ανοικτή για ελεύθερη διαδικτυακή παρακολούθηση σε όλους όσοι συνδεθούν με τα εργαλεία Τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://bit.ly/3BqTB7B.

Στην τηλεδιάλεξή της, η οποία θα είναι εμπλουτισμένη με παραδείγματα από θεατρικές παραστάσεις για κοινό ανηλίκων θεατών, η Δρ Παπακώστα θα αναλύσει τους σκηνικούς κώδικες που αφορούν στο συγκεκριμένο είδος, εστιάζοντας στη χρήση και τη λειτουργία τους και θα αναφερθεί στο σύνθετο σκηνοθετικό εγχείρημα με αναφορά στο σωματικό, το συμμετοχικό θέατρο, καθώς και στη χρήση αποστασιοποιητικών τεχνασμάτων. Ειδικότερα, ο ρόλος του ηθοποιού θα προσεγγισθεί ως ζώσα δύναμη της θεατρικής παράστασης, ως βασικός ενεργοποιητής της σύνθετης και πολυεπίπεδης θεατρικής επικοινωνίας και ως φορέας της σκηνοθετικής άποψης. Το εικαστικό πλαίσιο της παράστασης (σκηνικός χώρος, αντικείμενα και μηχανισμοί, ενδύματα, μακιγιάζ, κ.ά.) θα εξετασθεί ως προς τη στόχευση και τις σύνθετες  λειτουργίες του. Ταυτόχρονα θα διερευνηθεί η πολυδύναμη παρουσία της μουσικής και ο πολυδιάστατος ρόλος του φωτισμού, με αναφορές και στους τρόπους λειτουργικής ενσωμάτωσης των νέων τεχνολογιών στο παραστασιακό γεγονός.

H Δρ Αλεξία Παπακώστα υπηρέτησε επί μακρό χρονικό διάστημα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και κατείχε θέση Υπευθύνου Πολιτιστικών Θεμάτων. Υπήρξε εισηγήτρια σε Προγράμματα Εισαγωγικής Επιμόρφωσης Νεοδιόριστων Εκπαιδευτικών και Εκπαιδευτικών Ειδικοτήτων (Θεατρολόγων-Ηθοποιών), καθώς και σε Προγράμματα Θεατρικής Παιδείας σε  Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα «Κώδικες επικοινωνίας στο Θέατρο για κοινό ανηλίκων θεατών». Συμμετείχε σε ερευνητικά έργα και σε διεθνή συνέδρια Λογοτεχνίας και Θεάτρου και εργασίες της έχουν δημοσιευθεί σε συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικά. Διετέλεσε μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Αξιολόγησης Εκπαιδευτικών Έργων του Υπουργείου Παιδείας, συμμετέχει ως επιστημονικός συνεργάτης σε προγράμματα των Υπουργείων Πολιτισμού και Δικαιοσύνης και στην ερευνητική ομάδα του ερευνητικού έργου Horizon2020 με τίτλο «Values across Space and Time» (VAST). Πρόσφατα, συνεργάστηκε με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής ως εκπονήτρια στην «Αναβάθμιση των Προγραμμάτων Σπουδών», στη δημιουργία «Εκπαιδευτικού Υλικού» και στην «Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών» στο αντικείμενο της Θεατρικής Αγωγής.

 

Καταχωρήστε την εκδήλωση στο ημερολόγιό σας

Apple Google Office 365 Outlook Outlook.com Yahoo


 

Η θεματολογία της Σειράς «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ», περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εισηγήσεις για τους σταθμούς στην ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου και τα νέα ρεύματα και κατευθύνσεις στο θέατρου του 21ου αιώνα, προκλήσεις και προτάσεις για το θέατρο για παιδιά και νέους, τη λειτουργία των σκηνικών κωδίκων στο θέατρο, καθώς και τους καθρέφτες της εξουσίας στο θέατρο του 20ού αιώνα. Εισηγητές στις τηλεδιαλέξεις θα είναι μέλη του διδακτικού προσωπικού του Προγράμματος «Θεατρικές Σπουδές», καθώς και προσκεκλημένοι ομιλητές και ομιλήτριες από τον χώρο του θεάτρου και των θεατρικών σπουδών.