29
Παρ, Μαρ

Ελληνικές γιορτές και δείπνα κατά την Πρώιμη Εποχή Σιδήρου και την πρώιμη Αρχαϊκή περίοδο

Το θέμα «Ελληνικές γιορτές και δείπνα κατά την Πρώιμη Εποχή Σιδήρου και την πρώιμη Αρχαϊκή περίοδο» πραγματεύεται ανοικτή στο κοινό τηλεδιάλεξη με ομιλήτρια τη Δρ Ξένια (Πολυξένη) Χαραλαμπίδου, μέλος Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού στο Προπτυχιακό πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) και Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Vrije Universiteit Amsterdam.

Η τηλεδιάλεξη οργανώνεται στο πλαίσιο της Θεματικής Ενότητας Αρχαία Ελληνική Τέχνη (1200 π.Χ. - 330 μ.Χ.) του Προγράμματος και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2021 στις 19.00.

Θα μεταδοθεί διαδικτυακά μέσω της Πλατφόρμας Τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο: https://bit.ly/2ZNhrMS

Η παρουσίαση ξεκινάει με μία συζήτηση σχετικά με τη διερεύνηση των συνεχειών και αλλαγών που διαπιστώνονται σε γιορτές και δείπνα από τη Μυκηναϊκή εποχή στη μετάβαση και κατά τη διάρκεια των πρώτων φάσεων της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου. Κατόπιν έμφαση δίνεται στα υλικά κατάλοιπα για τις γιορτές/δείπνα της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου και της πρώιμης Αρχαϊκής περιόδου που υπογραμμίζουν την τοπική ποικιλομορφία των πρακτικών αυτών αλλά και τη δημιουργία ορισμένων γενικών τάσεων. Εστιάζοντας σε συγκεκριμένες μελέτες περίπτωσης από το κεντρικό και το νότιο τμήμα του ελλαδικού χώρου, εξετάζεται συνδυαστικά ένα ευρύ φάσμα υλικών καταλοίπων: κτήρια και υπαίθριες κατασκευές, σχήματα και τύποι αγγείων, πορίσματα αναλυτικών τεχνικών των φυσικών επιστημών. Τα τελευταία χρόνια οι μελέτες ζωϊκών οστεϊκών καταλοίπων, καταλοίπων υδρόβιων πανίδων, και αρχαιοβοτανικού υλικού σε οικιστικά, λατρευτικά και ταφικά σύνολα έχουν αυξηθεί σημαντικά, βοηθώντας μας να κατανοήσουμε σε μεγαλύτερο βάθος τον χαρακτήρα των γιορτών και δειπνών, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στο δημόσιο βίο.

 

Photograph XeniaΗ Ξένια (Πολυξένη) Χαραλαμπίδου είναι Mεταδιδακτορική Ερευνήτρια (Senior Postdoctoral Researcher) στο Vrije Universiteit Amsterdam. Μετά το μεταπτυχιακό της στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και τη διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (για την κεραμική, τα αρχαιολογικά συγκείμενά της και τη χρήση της στον αρχαϊκό Ωρωπό στη βορειοανατολική Αττική), απέκτησε μεταδιδακτορικές υποτροφίες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας, συνεργαζόμενη επίσης με το Εργαστήριο Fitch της Βρετανικής Σχολής Αθηνών. Η τρέχουσα έρευνά της στο Melting Pot Project στο Vrije Universiteit Amsterdam, συνδυάζει μακροσκοπικές προσεγγίσεις με αρχαιομετρική έρευνα και αφορά στις τεχνολογικές αλληλεπιδράσεις, την κινητικότητα των τεχνιτών και το εμπόριο στη Μεσόγειο κατά την Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου και τους αρχαϊκούς χρόνους, εστιάζοντας κυρίως σε θέματα προέλευσης, τεχνολογίας και χρήσης κεραμικών προϊόντων κατά τη διάρκεια του ελληνικού αποικισμού στη Νότια Ιταλία και τη Σικελία.

Οι δημοσιεύσεις της περιλαμβάνουν τους συνεπιμελημένους τόμους Interpreting the Seventh Century BC: Tradition and Innovation (2017; με την C. Morgan) και Regional Stories Towards a New Perception of the Early Greek World, Proceedings of the International Symposium in Honor of Professor Jan Bouzek (2017; με τους Α. Μαζαράκη Αινιάνα και την Α. Αλεξανδρίδου), κεφάλαια και άρθρα σε βιβλία και επιστημονικά περιοδικά, αξιολογημένα από ομότιμους κριτές, και σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων. Είναι συνδιευθύντρια του Αρχαιολογικού Προγράμματος του Τσικαλαριού και του Αρχαιολογικού Προγράμματος της Μητρόπολης (Γρόττα) στη Νάξο και μέλος ανασκαφικών και ερευνητικών προγραμμάτων στη Χαλκίδα, Ερέτρια, Κάρυστο (Εύβοια), στον Ωρωπό και στο Κοτρώνι-Αφίδναι (Αττική) και στους Λουσούς Αρκαδίας. Δίδαξε στα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας και Βαρσοβίας και τώρα διδάσκει στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Vrije Universiteit Amsterdam.

 

Καταχωρήστε την εκδήλωση στο ημερολόγιό σας

Apple Google Office 365 Outlook Outlook.com Yahoo