Sidebar

25
Πεμ, Απρ

Τηλεδιάλεξη: «Ιταλική Μετανάστευση στα Ιόνια νησιά τον 19ο αιώνα»

Η «Ιταλική Μετανάστευση στα Ιόνια νησιά τον 19ο αιώνα» είναι το θέμα που θα αναπτύξει ο Γεράσιμος Παγκράτης, Καθηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), σε ανοικτή στο κοινό τηλεδιάλεξη, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021 στις 20:00 και θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) στον σύνδεσμο: https://bit.ly/3r9UsnE.

Η τηλεδιάλεξη εντάσσεται στον Κύκλο διαλέξεων με τίτλο «Κινητικότητα και Εμπόριο στα νησιά του Ιονίου Πελάγους στον ‘Αιώνα των Επαναστάσεων’», που οργανώνει το Προπτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» στο πλαίσιο της Θεματικής Ενότητας «Θέματα οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας του σύγχρονου ελληνισμού».

Η ομιλία πραγματεύεται τη στενή σχέση της Ιταλίας με τα νησιά του Ιονίου Πελάγους, τα οποία υπήρξαν ένα από τα προνομιακά καταφύγια για μεγάλο αριθμό Ιταλών πολιτικών προσφύγων στη διάρκεια των πρώτων επαναστατικών κινημάτων του 1820-21 και 1831, αλλά και των επαναστάσεων του 1848. Η παραδοσιακή αυτή σχέση των Ιονίων με τους Ιταλούς και την κουλτούρα τους και τις αναπόφευκτες αλληλεπιδράσεις, που επεκτάθηκαν σε όλα τα πεδία, οικοδομήθηκε στο διάστημα των τεσσάρων και πλέον αιώνων βενετικής κυριαρχίας. Βασικός στόχος της διάλεξης του Καθηγητή Παγκράτη είναι να εμπλουτίσει με νέα ερωτήματα τη σχετική έρευνα και να προτείνει πηγές αναξιοποίητες μέχρι σήμερα για την εν λόγω θεματική.

Ο Γεράσιμος Δ. Παγκράτης διδάσκει Ιστορία και Πολιτισμό της Ιταλίας και του Βενετοκρατούμενου Ελληνισμού στο Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ και είναι μέλος Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΣΕΠ) στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Κοινωνική και Οικονομική Ιστορία της Ευρώπης). Μελέτες του για τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις των Ελλήνων υπηκόων της Βενετίας, τα λατινικά μοναστικά τάγματα στο βενετικό «Κράτος της Θάλασσας», καθώς και την οικονομική και κοινωνική ιστορία της Επτανήσου Πολιτείας έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές, πρακτικά συνεδρίων και συλλογικούς τόμους.


Ο ευρωπαϊκός 19ος αιώνας, ο λεγόμενος «αιώνας των επαναστάσεων», αναπτύσσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και σε ένα τμήμα του ελλαδικού χώρου, εκείνο των Ιονίων Νήσων. Στοχεύοντας στο να συμβάλει στον ακαδημαϊκό και ερευνητικό διάλογο περί των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της ιστορίας των Επτανήσων, το Προπτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), στο πλαίσιο της Θεματικής Ενότητας «Θέματα οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας του σύγχρονου ελληνισμού», διοργανώνει ανοικτό κύκλο τηλεδιαλέξεων (Φεβρουάριος - Μάρτιος 2021) με γενικό τίτλο «Κινητικότητα και Εμπόριο στα νησιά του Ιονίου Πελάγους στον ‘Αιώνα των Επαναστάσεων’».