Sidebar

18
Πεμ, Απρ

Διεθνές Διαδικτυακό Συνέδριο «Το Θέατρο σε Περίοδο Παγκόσμιας Κρίσης»

 

Ένα τριήμερο διαδικτυακό συνέδριο διοργανώνεται από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ), σε συνεργασία με το Buffer Fringe Performing Arts Festival, στις 4-6 Δεκεμβρίου 2020, στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου «Χαρτογραφώντας το ‘Θέατρο Κρίσης’ στη Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Σκηνή».

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζει το θέατρο του 21ου αιώνα; Με ποιους τρόπους η έννοια της «κρίσης» διαμόρφωσε και διαμορφώνει το τοπίο των παραστατικών τεχνών παγκοσμίως;

Η κοινωνική, πολιτική, πολιτισμική και πνευματική αναταραχή που συγκλονίζει βαθιά τη δεύτερη δεκαετία της τρίτης χιλιετίας –και προκύπτει λόγω της πανδημίας του Covid-19, της μετανάστευσης και του εκτοπισμού των προσφύγων, των ανησυχητικών περιστατικών της παγκόσμιας τρομοκρατίας και της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας, της κρίσης της οικολογίας και της ανθρωπόκαινου εποχής, της αποτυχίας του νεοφιλελευθερισμού και της δημιουργίας νέων τυραννικών πολιτικών ανά τον κόσμο– έχει προκαλέσει ένα κλίμα βαθιάς κοινωνικής και πολιτιστικής αστάθειας και τραύματος, που μπορεί να αποτελέσει υλικό μιας σύγχρονης τραγωδίας.

Το συνέδριο, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Buffer Fringe Festival 2020 και το Σπίτι της Συνεργασίας, στοχεύει να διερευνήσει τις προοπτικές διεθνών μελετητών του θεάτρου και Κύπριων καλλιτεχνών, σε μια προσπάθεια να ανταποκριθεί στις πολλαπλές κρίσεις της κοινωνίας μας, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τη θεατρική παραγωγή. Το συνέδριο αποσκοπεί επίσης στη διάχυση των επιστημονικών ευρημάτων ενός διετούς ερευνητικού έργου που χρηματοδοτείται από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) με τίτλο «Χαρτογραφώντας το ‘Θέατρο Κρίσης’ στη Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Σκηνή: Θεατρικές Αναπαραστάσεις του Προσφυγικού/Μεταναστευτικού Προβλήματος, της Παγκόσμιας Τρομοκρατίας, και της Παγκόσμιας Οικονομικής Κρίσης». Το έργο  συντονίζει η Δρ. Αύρα Σιδηροπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές».


Πληροφορίες Συνεδρίου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ημερομηνίες:     4 Δεκεμβρίου 2020, 18:00 – 20:30

                           5 Δεκεμβρίου 2020, 09:30 – 14:00

                           6 Δεκεμβρίου 2020, 09:30 – 14:00

Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά διαδικτυακά και θα μεταδίδεται ζωντανά μέσω της Πλατφόρμας Τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://bit.ly/2IRULCu και ταυτόχρονα μέσω του καναλιού του ΑΠΚΥ στο YouTube: https://www.14dd5266c70789bdc806364df4586335-gdprlock/user/openuniversitycy.