28
Πεμ, Μαρ

Τηλεδιάλεξη: «'Είμαστε Οι Πέρσες!' ή συζητώντας για την πραγματοποίηση της επιτελεστικής πράξης»

Tη σκηνοθέτιδα και παραγωγό κινηματογραφικών και θεατρικών έργων Γιολάντα Μαρκοπούλου φιλοξενεί το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα (ΜΠΣ) «Θεατρικές Σπουδές»  του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020, στις 18:00, σε ανοικτή τηλεδιάλεξη με αφορμή το έργο της «Είμαστε οι Πέρσες!» (2015-2017), το οποίο παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο International Theatre of Finland και στο φεστιβάλ Mind the fact.

Στην τηλεδιάλεξη με τίτλο «’Είμαστε Οι Πέρσες!’ ή συζητώντας για την πραγματοποίηση της επιτελεστικής πράξης», η Γιολάντα Μαρκοπούλου θα παρουσιάσει το ζήτημα της επιτελεστικής λειτουργίας στη θεατρική πράξη, εστιάζοντας στο θέατρο - ντοκουμέντο, στις site specific performances, καθώς και σε ποικίλες άλλες μορφές του μεταδραματικού. Τη συζήτηση που θα ακολουθήσει θα συντονίσει η Δρ. Ελένη Γκίνη, συντονίστρια & διδάσκουσα της Θεματικής Ενότητας «Στοιχεία Θεωρίας του Θεάτρου» του ΜΠΣ Θεατρικές Σπουδές. Η τηλεδιάλεξη είναι ανοικτή σε κάθε ενδιαφερόμενο και θα μεταδίδεται μέσω της Πλατφόρμας Τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://bit.ly/3dLtWek.

Η Γιολάντα Μαρκοπούλου διευθύνει την ανεξάρτητη εταιρεία θεατρικών, κινηματογραφικών και multimedia παραγωγών POLYPLANITY Productions, ενώ ίδρυσε και τον καλλιτεχνικό χώρο ΣΥΝΕΡΓΕΙ-Ο στο Μεταξουργείο. Έχει σκηνοθετήσει πάνω από είκοσι θεατρικά έργα και ταινίες μικρού μήκους. Δύο εξ αυτών, Ιt’s ok my Friend και Oι Πυραμίδες της Αθήνας, παρουσιάστηκαν σε διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ. Η περιπατητική site-specific performance Ε_ΦΥΓΑ (2014, 2018) εντάχθηκε στο πρόγραμμα της Ελευσίνας - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021, με την οποία διατηρεί σταθερή καλλιτεχνική συνεργασία. Μαζί με την Ιωάννα Βαλσαμίδου ίδρυσαν το 2016 και διατηρούν την καλλιτεχνική επιμέλεια της πολιτιστικής και καλλιτεχνικής πρωτοβουλίας mind the fact. Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς πολιτιστικούς οργανισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, το Φεστιβάλ Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής κ.ά. Ήταν η παραγωγός της ΙΛΙΑΔΑΣ σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, η οποία περιόδευσε διεθνώς. Είναι απόφοιτη του τμήματος Film Production του Boston University College of Communication.

 


Αναλυτικό βιογραφικό ομιλήτριας:

GiolantaMarkopoulou

Η Γιολάντα Μαρκοπούλου είναι σκηνοθέτις και παραγωγός κινηματογραφικών και θεατρικών έργων. Από το 2007 διευθύνει την ανεξάρτητη εταιρεία θεατρικών, κινηματογραφικών και multimedia παραγωγών POLYPLANITY Productions, ενώ τον ίδιο χρόνο ίδρυσε τον καλλιτεχνικό χώρο ΣΥΝΕΡΓΕΙ-Ο στο Μεταξουργείο. Έχει σκηνοθετήσει πάνω από είκοσι θεατρικά έργα και ταινίες μικρού μήκους. Οι θεατρικές της σκηνοθεσίες περιλαμβάνουν τα: Tejas Verdes, Νεκροί Ταξιδιώτες, Το Χώμα, Shoot-Get-Treasure-Repeat, 1911 (στο ΣΥΝΕΡΓΕΙ-Ο), Στο Δάσος των Σεμνών (Διεθνής Συνάντηση Αρχαίου Δράματος, Δελφοί 2009), Θάλαμος Αρ. 6, Οι Εμιgrρέδες (Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας 2015-2016) και ΕROICA (Θέατρο Τέχνης-Κάρολος Κουν 2018-2019).

Έχει σκηνοθετήσει μεταξύ άλλων τις ταινίες μικρού μήκους Ιt’s ok my Friend και Oι Πυραμίδες της Αθήνας, που παρουσιάστηκαν σε διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ.Παράλληλα, από το 2008 σκηνοθετεί και συντονίζει το θεατρικό εργαστήρι προσφύγων και μεταναστών Station Αthens. Η παράσταση Είμαστε οι Πέρσες! (2015-17) παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο International Theatre of Finland και στο φεστιβάλ mind the fact, ενώ η περιπατητική site-specific performance Ε_ΦΥΓΑ (2014, 2018) εντάχθηκε στο πρόγραμμα της Ελευσίνας- Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021, με την οποία διατηρεί σταθερή καλλιτεχνική συνεργασία. Ακόμη έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις Ο Παίκτης, Εγώ (ΚΕΘΕΑ, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών 2016) και Ρουλέτενμπουργκ (2017, mind the fact festival) με την ομάδα The Gamblers,
αποτελούμενη από πρώην εξαρτημένους στα τυχερά παιχνίδια.

Μαζί με την Ιωάννα Βαλσαμίδου ίδρυσαν το 2016 και διατηρούν την καλλιτεχνική επιμέλεια της πολιτιστικής και καλλιτεχνικής πρωτοβουλίας mind the fact, που έχει σαν στόχο να παρουσιάσει «αληθινές ιστορίες με πρωταγωνιστές τους ανθρώπους που τις έζησαν». Μέσα από την POLYPLANITY έχει συνεργαστεί σημαντικούς πολιτιστικούς οργανισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπως η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, το Φεστιβάλ Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής κ.;a. Ηταν η παραγωγός της ΙΛΙΑΔΑΣ σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, η οποία περιόδευσε διεθνώς.

Είναι απόφοιτη του τμήματος Film Production του Boston University College of Communication.