28
Πεμ, Μαρ

Τηλεδιάλεξη: «Η Πολιτική Επικοινωνία ως βάση διεξαγωγής του Διεθνούς Εμπορίου, 19ος – 20ος αιώνας»

Τη θεωρία πεδίου, όπως αναπτύχθηκε από τον Γάλλο κοινωνιολόγο Πιερ Μπουρντιέ, και τις δυνατότητες που προσφέρει στην ερμηνεία των διεθνών οικονομικών σχέσεων υπό ένα διαφορετικό πρίσμα, θα αναπτύξει ο Δρ. Νικόλαος Κοσκινάς σε τηλεδιάλεξη με τίτλο «Η Πολιτική Επικοινωνία ως βάση διεξαγωγής του Διεθνούς Εμπορίου, 19ος – 20ος αιώνας». Η τηλεδιάλεξη διοργανώνεται από το Προπτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) και εντάσσεται στη Θεματική Ενότητα «Θέματα οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας του σύγχρονου ελληνισμού». Θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 11 Μαΐου 2020 στις 20:00, και θα μεταδίδεται ζωντανά μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://tinyurl.com/y8y4wskw.

Στη διάλεξή του ο Δρ. Κοσκινάς θα αναπτύξει τη δυναμική της πολιτικής επικοινωνίας ενός έθνους-κράτους στη διαμόρφωση των διεθνών οικονομικών του σχέσεων. Πέρα από τους φυσικούς πόρους, το εργατικό δυναμικό και το κεφάλαιο, ο διεθνής προσανατολισμός κάθε κράτους προσδιορίζεται και από τη δομή των οικονομικών και πολιτικών σχέσεων που δημιουργούνται στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι, η οποία δομή επιβάλλει περιορισμούς, καθορίζει τον βαθμό της ισχύος του και κατά συνέπεια τη διαπραγματευτική του δύναμη. Με τη βοήθεια της θεωρίας πεδίου γίνεται κατανοητό ότι στον χώρο των διεθνών οικονομικών σχέσεων ασκούνται δυνάμεις από κυρίαρχα έθνη-κράτη με στόχο όχι την επιβολή μιας συγκεκριμένης πολιτικής, αλλά τη χρήση της πολιτικής αυτής ως μοχλού πίεσης για τη διαμόρφωση του πεδίου με τέτοιον τρόπο, ώστε η λειτουργία του να αποβαίνει πάντα προς όφελος της δικής τους εθνικής οικονομικής πολιτικής ή και εθνικών στόχων γενικότερα.

Ο Δρ. Νικόλαος Κοσκινάς είναι πτυχιούχος του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο ίδιο τμήμα, και κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος στην Οικονομική Κοινωνιολογία του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια και μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε αντίστοιχους συλλογικούς τόμους. Τον Ιούλιο του 2016 το διεθνές επιστημονικό περιοδικό Economic Sociology – The European Electronic Newsletter δημοσίευσε περίληψη της διδακτορικής του διατριβής.