Sidebar

25
Πεμ, Απρ

Τηλεδιάλεξη: «Χριστιανισμός και σάρκα: Η περίπτωση του Κ.Π. Καβάφη»

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) διοργανώνει Κύκλο Τηλεδιαλέξεων στα γνωστικά πεδία του, με στόχο αφενός να φέρει το ευρύ κοινό σε επαφή με θέματα που άπτονται της γλώσσας, της λογοτεχνίας και των γραμματισμών και αφετέρου να προαγάγει τη δια βίου μάθηση. Οι τηλεδιαλέξεις, υπό τον τίτλο «Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί», θα μεταδίδονται ζωντανά και διαδικτυακά μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://bit.ly/2RVESNl, κάθε Τρίτη στις 20:00, από τις 28 Απριλίου έως τις 9 Ιουνίου 2020.

Ο κύκλος των τηλεδιαλέξεων ανοίγει την Τρίτη 28 Απριλίου με την Βασιλική Δημουλά, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και διδάσκουσα στο ΜΠΣ «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» του ΑΠΚΥ. Το θέμα της διάλεξης είναι  «Χριστιανισμός και σάρκα: Η περίπτωση του Κ.Π. Καβάφη».

Σε πολλά ιατρικά και λογοτεχνικά κείμενα του fin de siècle, ο Χριστιανισμός προσλαμβάνεται όχι μόνο ως θρησκεία της ψυχής, αλλά και ως πολιτιστικό υπόβαθρο που ευνοεί την παραγωγή λόγων για το σώμα, τις απολαύσεις και τη φθορά του. Σ’ αυτό το διακειμενικό πλαίσιο, η Β. Δημουλά θα προτείνει μια ανάγνωση των χριστιανικών αναφορών στον Κ. Π. Καβάφη, προκειμένου να φωτιστεί μία παραγνωρισμένη σχέση ανάμεσα στον Χριστιανισμό και τη σάρκα στο έργο του ποιητή. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε κείμενα που εστιάζουν στη μετάβαση από τον ελληνορωμαϊκό στον χριστιανικό κόσμο και στις ισχυρές συναισθηματικές αντιδράσεις (αηδία, φόβος, τρόμος), που συνδέονται με τη διαλεκτική Χριστιανισμού και απόλαυσης σε ποιήματα όπως «Σαλώμη», «Ο Ιουλιανός εν τοις Μυστηρίοις», «Τρόμος», «Μύρης», οι οποίες αποτελούν ένδειξη της έμμεσης κριτικής στάσης της καβαφικής ποίησης απέναντι στον Χριστιανισμό. 

Η Βασιλική Δημουλά είναι διδάκτωρ Συγκριτικής Γραμματολογίας του Πανεπιστήμιου King’s College London. Το δημοσιευμένο έργο της αφορά στην νεοελληνική ποίηση και πεζογραφία του 19ου και 20ου αιώνα, την πρόσληψη της κλασικής αρχαιότητας και τις σχέσεις ψυχανάλυσης και λογοτεχνίας. Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια του Λονδίνου, της Κύπρου, των Ιωαννίνων και της Αθήνας, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και έχει επισκεφθεί Πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (Princeton University, University of New Mexico, Cornell University) ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια. Από τον Σεπτέμβριο του 2019 εργάζεται ως Eπίκουρη Καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Βιέννης.

 

Περισσότερα για τον Κύκλο τηλεδιαλέξεων και για το πρόγραμμά του: ΕΔΩ