04
Σαβ, Μάι

Erasmus+ Blended Intensive Programme (BIP): «Cyprus Experimental Field School (CEF): From Cultural Heritage to Materials Science – The Female Potters of Cyprus»

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) διοργανώνει το καινοτόμο Blended Intensive Programme (BIP) με τίτλο: «Cyprus Experimental Field School (CEF): From Cultural Heritage to Materials Science – The Female Potters of Cyprus», στο πλαίσιο του προγράμματος κινητικότητας Erasmus+. Το BIP, με επιστημονική συντονίστρια τη Δρα Ξένια Χαραλαμπίδου, θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο, σε τρεις τοποθεσίες (Λευκωσία, Κόρνος, Άγιος Δημήτριος), μεταξύ 8 και 16 Ιουλίου 2024. Το Πρόγραμμα αποσκοπεί στην προσφορά γνώσεων γύρω από την πολιτισμική κληρονομιά και την τέχνη της  αγγειοπλαστικής στην Κύπρο, με στόχο οι εκπαιδευόμενοι να εμβαθύνουν, θεωρητικά αλλά και πρακτικά, στην κατασκευή παραδοσιακών κεραμικών και τη χρήση τους , αλλά και να κατανοήσουν τα υλικά κατασκευής τους. Το BIP στοχεύει, επίσης, στην ανάδειξη της τέχνης της αγγειοπλαστικής ως εθνογραφικό στοιχείο, στενά συνυφασμένο με την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου. Στην επιτυχία του BIP θα συνεισφέρει ουσιωδώς η εθνοαρχαιολόγος Dr Gloria London, η οποία έχει μελετήσει συστηματικά, από το 1986, τις γυναίκες αγγειοπλάστριες της Κύπρου.

Στην κοινοπραξία υλοποίησης του BIP, το οποίο συντονίζει το ΑΠΚΥ, συμμετέχουν έξι (6) Πανεπιστήμια (Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Πανεπιστήμιο Πατρών και University of Warsaw) από την Ελλάδα και την Πολωνία. Μαζί με τις Δρ Ξένια Χαραλαμπίδου (ΑΠΚΥ), Dr Gloria London και Beatrice McLoughlin (Australian Archaeological Institute at Athens), που διεξάγουν και συντονίζουν τα εργαστήρια και τις διαλέξεις, εγνωσμένου κύρους καθηγητές, καθηγήτριες και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Science and Technology in Archaeology and Culture Research Center (STARC) του The Cyprus Institute θα συμμετάσχουν στο BIP με διαλέξεις και ξεναγήσεις.. Επιπροσθέτως, γυναίκες κεραμίστριες στα χωριά Κόρνος και Άγιος Δημήτριος θα συνεισφέρουν στην επιμόρφωση των φοιτητριών και φοιτητών που θα παρακολουθήσουν το BIP με τη μεταφορά της θεωρίας σε πράξη στα παραδοσιακά εργαστήριά τους.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ / PDF

Τα BIPs αποτελούν καινοτόμο δράση του προγράμματος Erasmus+. Πρόκειται για εντατικά προγράμματα σύντομης διάρκειας που χρησιμοποιούν καινοτόμες μεθόδους μάθησης και διδασκαλίας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης της διαδικτυακής συνεργασίας και της ομαδικής εργασίας.

 

ErasmusBIP EducLeadership 800x400