Sidebar

16
Τρι, Απρ

«Staging 21st Century Tragedies: Theatre, Politics, and Global Crisis»: Διεθνής συλλογικός τόμος σε επιμέλεια της Αν. Καθηγ. Αύρας Σιδηροπούλου

Σε επιμέλεια της Αύρας Σιδηροπούλου, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και σκηνοθέτιδας, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Routledge ο συλλογικός τόμος «Staging 21st Century Tragedies: Theatre, Politics, and Global Crisis». Ο τόμος περιλαμβάνει άρθρα ακαδημαϊκών, καλλιτεχνών του θεάτρου και συγγραφέων εγνωσμένου κύρους από όλο τον κόσμο, οι οποίοι πραγματεύονται τις τραγωδίες του 21ου αιώνα μέσα από τις σύγχρονες θεατρικές πρακτικές.

Με διεπιστημονική προσέγγιση, ο συλλογικός τόμος διαπλέκει θεατρικά κείμενα και θεατρικές παραγωγές με επιστημονικά δοκίμια για την ιστορία και θεωρία του θεάτρου, και ειδικότερα διερευνά την τραγική συνθήκη σε έργα του 21ου αιώνα. Τα περιεχόμενα του συλλογικού τόμου περιλαμβάνουν, επίσης, συνεντεύξεις, ημερολόγια καλλιτεχνών του θέατρου, αναλύσεις θεατρικών παραγωγών που αφορούν στη δημόσια σφαίρα, καλλιτεχνικούς και παραστατικούς τρόπους έκφρασης της σύγχρονης τραγωδίας. Ιδιαίτερη αξία έχει η κριτική ανάλυση ποικίλων μορφών του «θεάτρου κρίσης» σε διεθνές επίπεδο. Το «Staging 21st Century Tragedies: Theatre, Politics, and Global Crisis» αποτελεί πολύτιμο σύγγραμμα για ακαδημαϊκούς, ερευνητές και φοιτητές της ιστορίας και θεωρίας του θεάτρου, καθώς και για επαγγελματίες του χώρου του θεάτρου και των παραστατικών τεχνών.

Για περισσότερες πληροφορίες και τον πίνακα περιεχομένων, δείτε εδώ: https://www.routledge.com/Staging-21st-Century-Tragedies-Theatre-Politics-and-Global-Crisis/Sidiropoulou/p/book/9780367495312


H Αύρα Σιδηροπούλου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Θεατρικών Σπουδών στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Διευθύντρια της Καλλιτεχνικής Ομάδας Persona. H έρευνά της επικεντρώνεται στη θεωρία της σύγχρονης θεατρικής πράξης, με έμφαση στη σκηνοθεσία. Άρθρα και επιστημονικές της μελέτες έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Έχει συγγράψει δύο (2) μονογραφίες: Directions for Directing: Theatre and Method (Routledge, 2018) και Authoring Performance: The Director in Contemporary Theatre (Palgrave Macmillan, 2011). Είναι, επίσης, συνεπιμελήτρια του συλλογικού τόμου Adapting Greek Tragedy. New Contexts for Ancient Texts (Cambridge University Press, 2022). Σκηνοθέτης η ίδια, έχει παρουσιάσει δουλειά της και έχει διοργανώσει θεατρικά εργαστήρια και ομιλίες σε Κύπρο, Ελλάδα, Αμερική, Τουρκία, Ιράν, Εσθονία, Μ. Βρετανία, Ιαπωνία και Ισραήλ. Έχει υπάρξει επισκέπτρια ερευνήτρια στα πανεπιστήμια Freie University (Γερμανία), ΜΙΤ-Massachusetts Institute of Technology και CUNY-Martin E. Segal Theatre Center (ΗΠΑ), Queen Mary University, University of Surrey και University of Leeds (Μεγάλη Βρετανία), και στο Πανεπιστήμιο του Τόκυο (Ιαπωνία) με υποτροφία της Japan Foundation. Πρόσφατα σκηνοθέτησε το έργο Machinal της Sophie Treadwell για τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (2022) και σκηνοθετεί και το έργο Enter Hamlet (της ίδιας), κατόπιν πρόσκλησης, στο Verona Shakespeare Fringe Festival 2022.

 

Staging21CTragedies Sidiropoulou Bookcover