Sidebar

20
Σαβ, Απρ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Διαδικτυακή ΧΙΙΙ Τελετή Αποφοίτησης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου

 

 

 

 

 

694 απόφοιτοι προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), οι οποίοι περάτωσαν τις σπουδές τους κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, και δύο (2) νέοι διδάκτορες έλαβαν τον τίτλο σπουδών τους στη Διαδικτυακή ΧΙΙΙ (13η) Τελετή Αποφοίτησης, που πραγματοποιήθηκε σε τρεις (3) διαδοχικές διαδικτυακές εκδηλώσεις.

Συγκεκριμένα, στις 11, 12 και 13 Δεκεμβρίου 2020 ‘απονεμήθηκαν’ οι τίτλοι σπουδών στους αποφοίτους της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών και της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης αντίστοιχα. Οι τρεις επιμέρους τελετές είναι διαθέσιμες σε μορφή video στο κανάλι YouTube του ΑΠΚΥ.

Κατά τη διάρκεια της Τελετής απονεμήθηκαν, ακόμη, για πρώτη φορά ύστερα από απόφαση της Συγκλήτου, βραβεία Εξαίρετης Διδασκαλίας σε μέλη Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού των τριών Σχολών (για τη ΣΑΚΕ οι Δρ. Γιώργος Παπαϊωάννου και Χάρις Κανελλοπούλου, για τη ΣΘΕΕ οι Δρ. Κωνσταντίνος Λιμνιώτης και Αντώνης Χρίστου και για τη ΣΟΕΔ οι Κυριακή Λαμπριανίδου και Δρ. Αναστασία Κοπίτα), καθώς και τιμητικές διακρίσεις στους πρωτεύσαντες και στις πρωτεύσασες αποφοίτους όλων των προγραμμάτων σπουδών του Πανεπιστημίου. Στη διάρκεια της διαδικτυακής τελετής παρενέβησαν με οπτικογραφημένα μηνύματά τους οι απόφοιτοι του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020 που εξασφάλισαν την υψηλότερη βαθμολογία σε προπτυχιακό (Χρίστος Σαράντος, απόφοιτος του Προπτυχιακού προγράμματος «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό») και σε μεταπτυχιακό επίπεδο (Βασίλειος Δαρακλής, απόφοιτος του Μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» και Αναστασία Λιθοξοΐδου, απόφοιτη του Μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Επιστήμες της Αγωγής»), καθώς και απόφοιτοι προηγούμενων ετών των διαφόρων προγραμμάτων σπουδών του ΑΠΚΥ, οι οποίοι τόνισαν τις πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες που αποκόμισαν κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο Ίδρυμα.

Την Τελετή χαιρέτισε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, κ. Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος αναφέρθηκε στα σημαντικά πλεονεκτήματα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, την οποία εφαρμόζει με επιτυχία το ΑΠΚΥ, στηριζόμενο σε πολυετή τεχνογνωσία και εμπειρία, γεγονός που του επέτρεψε να λειτουργήσει απρόσκοπτα, με ετοιμότητα και απόλυτη προσαρμογή στα νέα δεδομένα της τρέχουσας πανδημίας. Ο Υπουργός ανέφερε ότι «το ΑΠΚΥ αποτελεί παράδειγμα για άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όλων των βαθμίδων, για το πώς η εξ αποστάσεως εκπαίδευση μπορεί να αποτελέσει σύγχρονη, ευέλικτη και καινοτόμα μεθοδολογία διδασκαλίας, χωρίς να στερείται της απαιτούμενης εκπαιδευτικής ποιότητας» και διατύπωσε την πρόθεση της Πολιτείας να διευρύνει περαιτέρω την έως σήμερα αγαστή συνεργασία με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου στη μεγάλη πρόκληση της εφαρμογής της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας.

O Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, κ. Χαράλαμπος Προύντζος, στον χαιρετισμό του, αφού συνεχάρη τους φετινούς αποφοίτους, αναφέρθηκε στη σημασία και στην προοπτική της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, όπως η εν εξελίξει πανδημία την έχει αναδείξει. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «η ανοικτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν αποτελεί μια λύση ανάγκης, αλλά μια συνειδητή πλέον επιλογή ποιοτικών και αξιόπιστων σπουδών», διότι «η νέα κανονικότητα επιβάλλει τη διαθεσιμότητα ανοικτής και εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης ως ζωτικό στοιχείο ανθεκτικότητας». Παρουσίασε, ακόμη, ο κ. Προύντζος τους εξής κύριους στόχους του Πανεπιστημίου με βάση το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξής του: τη βαθμιαία σημαντική αύξηση του αναπτυξιακού του προϋπολογισμού μεταξύ των ετών 2021 – 2024, τη διασφάλιση της στήριξης και συνεισφοράς της Πολιτείας για την αγορά από το ΑΠΚΥ ιδιόκτητων εγκαταστάσεων και την επιδίωξη του Πανεπιστημίου για ίδρυση Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης, ενός εντελώς νέου πυλώνα διά βίου μάθησης.

Ο Πρύτανης του Ιδρύματος, Καθηγητής κ. Πέτρος Πασιαρδής, εξήρε στην ομιλία του την άμεση, υποδειγματική και ευέλικτη λειτουργία του ΑΠΚΥ στις συνθήκες, που επιτάσσουν τα τρέχοντα δεδομένα, αξιοποιώντας λυσιτελώς τη σύγχρονη τεχνολογία και τις εφαρμογές της στην παροχή ποιοτικής εκπαίδευση και γενικά σχολίασε το έργο και τις αναπτυξιακές δράσεις του ΑΠΚΥ, του δημόσιου ψηφιακού Πανεπιστημίου της Κύπρου, το οποίο προσφέρει αποκλειστικά σπουδές εξ αποστάσεως. Σε ιδιαίτερη αναφορά του προς τους αποφοίτους, ο Πρύτανης παρομοίασε την Τελετή Αποφοίτησης ως έναν σημαντικό σταθμό στο ταξίδι της γνώσης, το οποίο συνεχίζεται εφ’ όρου ζωής. Ευχήθηκε στους αποφοίτους να παραμείνουν διψασμένοι για μάθηση, διότι αυτός είναι ο δρόμος που οδηγεί στην πρόοδο και την ευημερία και τους ευχαρίστησε για την εμπιστοσύνη που επέδειξαν επιλέγοντας το ΑΠΚΥ για τη μόρφωσή τους.

Την ακαδημαϊκή αριστεία των αποφοίτων του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και του έργου του ευρύτερα, επισφράγισαν με χρηματικά βραβεία αριστείας o Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Ελληνική Τράπεζα, η Universal Life, η Delfi Partners and Co, η Τσιμεντοποιία Βασιλικού, η Αστυνομία Κύπρου, τα Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου, το δικηγορικό γραφείο Ioannides & Demetriou, το ιδιωτικό νοσοκομείο «Τίμιος Σταυρός» και ο Κυπριακός Όμιλος Εκπαιδευτικής Διοίκησης (ΚΟΕΔ).