08
Τετ, Μάι

Θλίψη για τον αιφνίδιο θάνατο του Διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, Δρ Φίλιππου Τσιμπόγλου

Τα μέλη του προσωπικού του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου εκφράζουν βαθιά θλίψη για τον αιφνίδιο θάνατο του Δρ Φίλιππου Τσιμπόγλου, Διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας.

Ο Φίλιππος Τσιμπόγλου διακρίθηκε διεθνώς στον χώρο της Βιβλιοθηκονομίας-Επιστήμης της Πληροφόρησης. Ως Διευθυντής της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου την περίοδο 1999-2014, ταυτίστηκε με πρωτοποριακές για την Κύπρο δράσεις, που στόχο είχαν τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας και των υποδομών όλων των Βιβλιοθηκών στην Κύπρο.

Στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και του Πανεπιστημίου Κύπρου εργάστηκε για την υλοποίηση ενός προηγμένου Συστήματος Διαχείρισης Βιβλιοθήκης, για τη δημιουργία Συλλογικού Καταλόγου, ως επίσης και για την ψηφιοποίηση και διάθεση υλικού σε Ανοικτή Πρόσβαση. Πρωτοστάτησε αρχικά για την ίδρυση του Συνδέσμου Κυπριακών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών και στη συνέχεια για τη μετεξέλιξή του στη σημερινή Κοινοπραξία Κυπριακών Βιβλιοθηκών (ΚΚΥΒ).

Ως Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, ξεκίνησε με τη μεταφορά της στο Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και σε λίγα χρόνια ολοκλήρωσε την μεταμόρφωσή της σε μια σύγχρονη Εθνική Βιβλιοθήκη.

Αδιαμφισβήτητα το πολυσχιδές έργο του Φίλιππου Τσιμπόγλου αποτελεί παρακαταθήκη ανεκτίμητης αξίας, τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ελλάδα.

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγο και στους οικείους του.

 

tsimpoglou 0