25
Τρι, Ιουν

Νέος κύκλος δωρεάν ανοικτών διαδικτυακών σεμιναρίων συμβουλευτικής και ψυχολογικής στήριξης (χειμερινό εξάμηνο 2022)

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) εγκαινιάζει νέο κύκλο δωρεάν ανοικτών διαδικτυακών σεμιναρίων συμβουλευτικής και ψυχολογικής στήριξης κατά το τρέχον χειμερινό εξάμηνο 2022. Η θεματολογία των σεμιναρίων είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες τόσο της διεθνούς φοιτητικής κοινότητας του ΑΠΚΥ, όσο και της ευρύτερης κοινωνίας, όπως αυτές εκφράστηκαν από τις πέραν των 3.700 εγγραφών συμμετοχής στα σεμινάρια του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους. Τα σεμινάρια, ανοικτά σε κάθε ενδιαφερόμενο, θα προσφέρονται διαδικτυακά και θα μεταδίδονται ζωντανά μέσω της Πλατφόρμας Τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ. Οι καταγραφές τους θα είναι διαθέσιμες σε όλους στο κανάλι του ΑΠΚΥ στο YouTube.

Εισηγήτρια στον τρέχοντα κύκλο ανοικτών διαδικτυακών σεμιναρίων θα είναι η Νάταλυ Λούμπα, Εγγεγραμμένη Συμβουλευτική Ψυχολόγος και συνεργάτιδα του Γραφείου Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Στήριξης της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του ΑΠΚΥ, που τον διοργανώνει.

Τα πρώτα δύο σεμινάρια θα προσφερθούν κατ’ αποκλειστικότητα στην πανεπιστημιακή κοινότητα του ΑΠΚΥ. Τα υπόλοιπα σεμινάρια είναι ανοικτά σε κάθε ενδιαφερόμενο (φοιτητή/τρια, απόφοιτο, κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται για τη θεματολογία) και απαιτείται προ-εγγραφή για την παρακολούθηση κάθε ενός σεμιναρίου.

Βεβαίωση Ολοκλήρωσης:

 1. Οι συμμετέχοντες/ουσες που θα παρακολουθήσουν τουλάχιστον το 75% της διάρκειας του κάθε σεμιναρίου, θα λάβουν αυτόματα και εντός 10 ημερών στην ηλεκτρονική διεύθυνση που δηλώθηκε κατά την εγγραφή τους, βεβαίωση παρακολούθησης.
 2. Για τη βεβαίωση, κατά τη σύνδεση στην Πλατφόρμα Τηλεκπαίδευσης καταχωρήστε το πλήρες ονοματεπώνυμό σας, όπως αυτό δηλώθηκε στη φόρμα εγγραφής.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Aθηνά Σκοταρά | Υπεύθυνη Λειτουργός Γραφείου Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Στήριξης | Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | +357 22411724


 Πρόγραμμα σεμιναρίων χειμερινού εξαμήνου 2022-2023 (ώρα έναρξης 5.00μ.μ., διάρκεια 1 ώρα)

 

 1. Η ψυχολογία της επιτυχίας | Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2022 [αποκλειστικά για τη φοιτητική κοινότητα του ΑΠΚΥ]
 2. Ίσες ευκαιρίες για όλους – Η σημασία της αυτοσυνηγορίας | Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2022 [αποκλειστικά για τη φοιτητική κοινότητα του ΑΠΚΥ]
 3. Θωράκιση ψυχικής υγείας - η σημασία της αυτογνωσίας | Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2022
 4. Work-life balance. Making it all fit! | Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2022 [στην αγγλική γλώσσα]
 5. Άγχος εξετάσεων και δεξιότητες διαβάσματος | Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2022
 6. Μάθε να λες «όχι». Οριοθέτηση και υγιείς σχέσεις | Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2022

  Περιγραφή σεμιναρίων

 

 • Η ψυχολογία της επιτυχίας | Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2022 [* αποκλειστικά για τη φοιτητική κοινότητα του ΑΠΚΥ]

*Το σεμινάριο θα προσφερθεί αποκλειστικά στους νεοεισερχόμενους φοιτητές του ΑΠΚΥ και ο σύνδεσμος εγγραφής θα σταλεί στις φοιτητικές ηλεκτρονικές τους διευθύνσεις. Εγγραφή ως 19/9/2022.

Ευχόμενοι καλή ακαδημαϊκή αρχή στους νεοεισερχόμενους φοιτητές και φοιτήτριες, σ' αυτό το σεμινάριο η εισηγήτρια θα μιλήσει για τα πλεονεκτήματα και τις προκλήσεις της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και για το τι μπορούμε να κάνουμε για να ξεπεράσουμε τυχόν δυσκολίες. Επίσης, θα αναλυθούν τα συστατικά της επιτυχίας με πρακτικούς τρόπους για να προωθήσουμε την επίτευξη των στόχων μας.

 

 • Ίσες ευκαιρίες για όλους – Η σημασία της αυτοσυνηγορίας | Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2022 [* αποκλειστικά για τη φοιτητική κοινότητα του ΑΠΚΥ]

*Το σεμινάριο θα προσφερθεί αποκλειστικά στους φοιτητές του ΑΠΚΥ, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κάποιας μορφής αναπηρία. Ο σύνδεσμος εγγραφής θα σταλεί στις φοιτητικές ηλεκτρονικές τους διευθύνσεις. Εγγραφή ως 3/10/2022.

Το συγκεκριμένο σεμινάριο απευθύνεται στους φοιτητές του ΑΠΚΥ, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κάποιας μορφής αναπηρία (ΑμΕΑ). Η εισηγήτρια θα μιλήσει για την έννοια της αναπηρίας και θα δώσει χρήσιμες συμβουλές για την επίτευξη των ακαδημαϊκών στόχων. Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στην δεξιότητα της αυτοσυνηγορίας καθώς και στους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να την καλλιεργήσουμε. Η αυτοσυνηγορία αφορά στην ικανότητα «να μιλά κανείς για τον εαυτό του, να λαμβάνει αποφάσεις για τον εαυτό του, να γνωρίζει ποια είναι τα δικαιώματά του και να μπορεί να «στέκεται» όταν αυτά παραβιάζονται ή εκμηδενίζονται.

 

 • Θωράκιση ψυχικής υγείας - η σημασία της αυτογνωσίας | Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2022

Εγγραφή ως 10/10/2022 μόνο ηλεκτρονικά, εδώ.

H ψυχική υγεία είναι πολλά παραπάνω από την απουσία ψυχικών νοσημάτων. Η ψυχική μας ευημερία πρέπει να είναι προτεραιότητά μας καθώς επηρεάζει όλους τους τομείς της ζωής μας. Μπορούμε να βελτιώσουμε την ψυχική μας υγεία διαμορφώνοντας τον τρόπο ζωής μας και τις προτεραιότητές μας. Σε αυτό το σεμινάριο θα ακούσουμε διάφορες πρακτικές συμβουλές για προώθηση της ψυχικής μας υγείας και θα αναλύσουμε τον ρόλο της αυτογνωσίας - της ικανότητας δηλαδή να γνωρίζουμε καλά τον εαυτό μας. 

 

 • Work-life balance. Making it all fit! | Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2022 [στην αγγλική γλώσσα]

 Deadline for online registration: 24/10/2022. Register here.

This seminar will talk about the meaning of living a balanced life. Poor time-management, the inability to say “no”, and incorrect boundary-setting are only a few of the reasons that may prevent us from having a healthy work-life balance. In this seminar we will discuss practical ways to regain control over our lives and devote enough time to all important areas in it.

 

 • Άγχος εξετάσεων και δεξιότητες διαβάσματος | Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2022

Εγγραφή ως 7/11/2022 μόνο ηλεκτρονικά, εδώ.

Λίγο πριν την έναρξη της εξεταστικής περιόδου το στρες αυξάνεται και η ανησυχία κορυφώνεται. Σε αυτό το σεμινάριο, η εισηγήτρια θα εξηγήσει τρόπους να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά το άγχος, ώστε να είμαστε πιο παραγωγικοί. Επίσης, θα μιλήσειγια εύκολες και απλές πρακτικές που θα ενισχύσουν την μέθοδο διαβάσματός μας, ώστε να διανύσουμε την εξεταστική περίοδο όσο πιο ήρεμα και παραγωγικά γίνεται.

 

 • Μάθε να λες «όχι». Οριοθέτηση και υγιείς σχέσεις | Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2022

Εγγραφή ως 28/11/2022 μόνο ηλεκτρονικά, εδώ.

Οι υγιείς σχέσεις βασίζονται στην υγιή οριοθέτηση. Σε αυτό το σεμινάριο θα αναλυθεί την έννοια των ορίων, θα μάθουμε τα διάφορα είδη ορίων, θα εξερευνήσουμε τους λόγους για τους οποίους αδυνατούμε να θέσουμε υγιή όρια και, τέλος, θα ακούσουμε πρακτικές συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε δεξιότητες σωστής οριοθέτησης με διάφορα άτομα στη ζωή μας.