06
Κυρ, Ιουλ

«Ευθανασία στην Κύπρο; Φιλοσοφικές, Θεολογικές και Νομικές Προεκτάσεις» Στο πλαίσιο της Σειράς «ΛΟΓΟΠΛΟΚΙΕΣ: Διαδικτυακές Συζητήσεις για την κοινωνία, την επιστήμη και τον πολιτισμό»

Η πρόοδος στον τομέα της υγείας και οι αλματώδεις εξελίξεις στην ιατρική τεχνολογία και επιστήμη έχουν βελτιώσει το προσδόκιμο και την ποιότητα ζωής και έχουν μεγιστοποιήσει την προοπτική επιβίωσης. Αυτή η πρόοδος έχει εγείρει νέα βιοηθικά ζητήματα και έχει ανακινήσει παλιά, ένα των οποίων είναι το ζήτημα της ευθανασίας. Με το συγκεκριμένο θέμα καταπιάνεται η τελευταία διαδικτυακή συζήτηση της Σειράς «ΛΟΓΟΠΛΟΚΙΕΣ Συζητήσεις για την κοινωνία. Την επιστήμη και τον πολιτισμό», η οποία έχει τίτλο «Ευθανασία στην Κύπρο; Φιλοσοφικές, Θεολογικές και Νομικές Προεκτάσεις». Φιλοξενούμενοι ομιλητές είναι η Δρ Σταυρούλα Τσινόρεμα, Καθηγήτρια Σύγχρονης και Νεότερης Φιλοσοφίας και Βιοηθικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο Δρ Αριστοτέλης Κωνσταντινίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου καθώς και μέλος της Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου και κ Θεόδωρος Κυριακού, θεολόγος εκπαιδευτικός. Η διαδικτυακή συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2025, στις 19:00 μ.μ. και θα είναι ανοικτή στο ευρύ κοινό για διαδικτυακή παρακολούθηση μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο: https://tinyurl.com/ms5vby92

Η Σειρά ΛΟΓΟΠΛΟΚΙΕΣ διοργανώνεται με τη σύμπραξη τριών Πανεπιστημίων: Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ), Πανεπιστήμιο Κύπρου και Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Πρόσφατα άνοιξε και απογοητευτικά απότομα έκλεισε η συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά και στα ευρύτερα δίκτυα δημόσιου διαλόγου για την πρόταση νομοθετικής θεσμοθέτησης της ευθανασίας. Έχει δοθεί η εντύπωση ότι η συζήτηση ιδεολογικοποιήθηκε αχρείαστα και συζητήθηκε επιδερμικά μόνο, με πολλές από τις κύριες και καίριες πτυχές του θέματος να μένουν εκτός πλαισίου ευρύτερης δημοσιολογίας. Αργά ή γρήγορα η πρόταση θα επανέλθει δημιουργόντας διάφορα ερωτήματα όπως κατά πόσο η κυπριακή κοινωνία είναι έτοιμη να αποδεχτεί τη θεσμοθέτηση της ευθανασίας; Αντίκειται η ευθανασία στην αποστολή και τον ρόλο των επαγγελματιών υγείας και παραβιάζει τις τέσσερεις αρχές της βιοηθικής; Υπάρχει «δικαίωμα στον θάνατο» ή μήπως η ευθανασία διασφαλίζει το δικαίωμα των ανθρώπων στην αξιοπρεπή ζωή; Μήπως η άρνηση της ρύθμισης της ευθανασίας αποτελεί προέκταση της μη συμφιλίωσης και αποδοχής του θανάτου; Γιατί ο Χριστιανισμός αντιτίθεται στην ευθανασία; Και θα μπορούσε όντως να λειτουργεί η ευθανασία ως υποκατάστατο της ανακουφιστικής φροντίδας ή θα μπορούσε ανακουφιστική φροντίδα να αντιμετωπίσει τα περισσότερα προβλήματα που ωθούν τους ασθενείς στην ευθανασία; Οι τρεις ομιλητές, η Δρ Τσινόρεμα (με την ανακοίνωση «Ευ ζην και ευ θνήσκειν. Είναι ηθικά θεμιτό να αφεθεί ή να υποβοηθηθεί κάποιος να πεθάνει;»), ο Δρ Κωνσταντινίδης (με την ανακοίνωση «Η ευθανασία υπό το πρίσμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»)  και ο κ Κυριακού (με την ανακοίνωση «Ένας θάνατος χωρίς Θεό») θα επιχειρήσουν να απαντήσουν στα πιο πάνω ερωτήματα έτσι ώστε να υπάρξει μια σφαιρική προσέγγιση, η οποία θα συμβάλει στην επίτευξη μιας εποικοδομητικής συζήτησης με το κοινό σχετικά με αυτό το καινούργιο και πολύ αμφιλεγόμενο θέμα.